«Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία. Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται εξάμηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή θα έχουμε ανανέωση τρεις ή τέσσερις φορές το μήνα, έτσι ώστε οι δικαιούχοι που κλείνουν έξι μήνες από τη δεύτερη δόση να μπορούν να κλείνουν το ραντεβού για τη δόση», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση το απόγευμα της Δευτέρας (20/9) για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19.
Μ. Θεμιστοκλέους: «Η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική, ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις» (video)
Νωρίτερα, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:
«Με βάση αυτά τα δύο στοιχεία, τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο έντονος προβληματισμός για την πιθανή ανάγκη χορήγησης μίας τρίτης δόσης.
Και πραγματικά, το σκεπτικό όλων με αυτά τα δεδομένα, στράφηκε στην επιλογή των ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες θα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη συγκριτικά με άλλες για την ενίσχυσή τους με μία τρίτη δόση εμβολίου.
Η πρώτη ομάδα, όπως έχουμε αναφέρει, είναι τα άτομα τα οποία δεν απάντησαν στην πρωτογενή εμβολιασμό. Δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως είναι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι μεταμοσχευμένοι. Η χορήγηση σε αυτά τα άτομα της τρίτης δόσης έχει το χαρακτήρα μίας συμπληρωματικής δόσης, βασικής δηλαδή.
Μία δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα, τα οποία έχουν παράγοντες όπως η ηλικία ή άλλες καταστάσεις, και έχουν μειωμένα αντισώματα.
Και μία τρίτη κατηγορία είναι αυτών των ατόμων που εκτίθενται, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, περισσότερο στον ιό.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αξιολογώντας τα υπάρχοντα δεδομένα μέχρι σήμερα, έκανε μία θετική γνωμοδότηση υπέρ πρώτον του εμβολιασμού με τρίτη δόση του εμβολίου των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων που, όπως γνωρίζετε, ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από την προηγούμενη εβδομάδα.
Θυμίζω ότι στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση ήταν η ηλικία των ατόμων, αναγνωρίζοντας ότι η ηλικία αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.
Έτσι λοιπόν και με το ενδεχόμενο της χορήγησης της 3ης δόσης, τα άτομα τα οποία παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν με την 3η δόση είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε Μονάδες Φροντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία μας δίνει και ο ΕΟΔΥ και με οροεπιδημιολογικές ανοσολογικές μελέτες.
Επειδή αναφέρθηκα στα επιδημιολογικά, ενδεικτικά να πω ότι η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών ηλικίας 60 έως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ την 37η εβδομάδα άγγιζε τα 59,02%, ενώ αντιστοίχως οι θάνατοι σε αυτή πάλι την ομάδα των 60-79, είναι στο 48%.
Επομένως βλέπουμε μια σημαντική επιβάρυνση από την λοίμωξη, από την Covid σε αυτή την ηλικία.
Ως προς τις ανοσιακές μελέτες- έχουμε αξιόλογες μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας και από το Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου της Λάρισας αλλά και το ΕΚΠΑ των Αθηνών- φαίνεται ότι η χημική ανοσία και η κυτταρική με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται μια ενίσχυση με μια 3η δόση.
Τρίτος παράγων, που μπορεί να επηρεάσει τη χορήγηση της 3ης δόσης, είναι όπως προανέφερα η αυξημένη έκθεση. Και εδώ το κύριο παρών το δίνουν οι υγειονομικοί.
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και τα επιδημιολογικά αλλά και τα ορολογικά, όντως οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο και μια μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δ μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης της λοίμωξης και των ασυμπτωματικών νόσων στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση τόσο στο περιβάλλον της ανοσίας όσο και στο εργασιακό.
Η τρίτη, λοιπόν, κατηγορία που χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου, μετά από 6 έως 8 μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης, είναι οι υγειονομικοί.
Ο γνωστός μας πλέον FDA, ο Οργανισμός Αξιολόγησης των εμβολίων στην Αμερική, μόλις πριν τρεις ημέρες, χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer, για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και εκείνους που έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω σοβαρής νόσου.
Επίσης, συμφώνησε στην χορήγηση τρίτης δόσης σε επαγγελματίες υγείας και άλλα άτομα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης λόγω επαγγέλματος.
Επί του παρόντος, δεν έχει εγκρίνει την χορήγηση εμβολίων σε γενικό πληθυσμό. Σε άτομα, δηλαδή, ηλικίας άνω των 16 ετών και αναμένονται περισσότερα δεδομένα ως προς το θέμα της ασφάλειας.
Οι μελέτες από το Ισραήλ, που ας θυμίσουμε 30/7 του 2021 χορήγησε της τρίτη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, είναι δηλαδή, τα πρώτα στοιχεία που έχουμε και είναι ενθαρρυντικά στοιχεία, δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει την λοίμωξη και την σοβαρή νόσηση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στους μισούς από το 1.378.000 που έλαβαν την τρίτη δόση, η επαναληπτική αυτή δόση, η αναμνηστική, υπερδεκαπλασίασε τον τίτλο αντισωμάτων σε σύγκριση με τον τίτλο αντισωμάτων που δημιουργείται από την δεύτερη δόση.
Δηλαδή, εξαιρετικά ανοσογόνα. Και ξέρουμε ότι αυτός ο υψηλός τίτλος αντισωμάτων μπορεί να μεταβάλλει πολύ όλες τις εκφράσεις της λοίμωξης από Covid.
Από το CDC αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να δοθούν δεδομένα για πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα που έλαβαν την 3η δόση.
Θα έχουμε, δηλαδή, σε μικρό χρονικό διάστημα μία συγκέντρωση πολλών δεδομένων, που ίσως να μας βοηθήσουν και να στηρίξουν την ελπίδα μας ότι αυτή τη 3η δόση μπορεί να αποτελεί και την τελική δόση ενός εμβολιαστικού σχήματος για την καταπολέμηση του κορονοϊού.»
Κοινοποιήστε: