Στον αέρα και με διχασμένη την Εκκλησία είναι η «ιστορική» συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με κεντρικούς άξoνες τη…
θρησκευτική «ουδετερότητα» του ελληνικού κράτους και την άρση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας 10.000 απλών ιερέων, οι οποίοι θα πληρώνονται από την Εκκλησία με επιδότηση του ελληνικού κράτους.
Οι υψηλοί τόνοι στη Σύνοδο της Ιεραρχίας που ήδη απέσυρε από το τραπέζι τη μισθοδοσία, δεν είναι καλός οιωνός. Οι απλοί κληρικοί πήγαν απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο. Το Μαξίμου προειδοποίησε εμέσως πλην σαφώς ότι η πολιτεία αποφασίζει για το θέμα της μισθοδοσίας και θα φέρει νομοσχέδιο προς συζήτηση. Ο Ιερώνυμος παραμένοντας στην ίδια γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα, χαιρέτισε τη συνέχιση του διαλόγου αποφεύγοντας να μιλήσει για την ταμπακιέρα, δηλαδή, αν άλλαξε γνώμη και θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις διαπραγματεύσεις η μισθοδοσία των κληρικών.
Το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με τον αέρα μιας «ιστορικής συμφωνίας» με την Εκκλησία επιχειρώντας να παίξει το χαρτί του πρωθυπουργού που λύνει χρονίζουσες εκκρεμότητες. Κατέληξε όμως, με τον τρόπο που έγινε η πολιτική διαχείρηση, να λειτουργεί ως μπούμερανγκ. Η κίνηση του αυτή απευθύνεται πλέον στο εξαιρετικά περιορισμένο ακροατήριο του παλιού, μικρού ΣΥΡΙΖΑ που ταυτίζεται με την αθεΐα και επιμένει στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.
Προκλήθηκε πρόβλημα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο δεν είχε καμία ενημέρωση, στα τρία χρόνια που κράτησαν οι μυστικές διαπραγματεύσεις, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι εκκλησίες των Νέων Χωρών που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαιρούνται όπως διευκρινίστηκε στη συνέχεια. Και έτσι να γίνει, το σχέδιο Τσίπρα – Ιερώνυμου οδηγεί σε ιερείς δύο ταχυτήτων που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.
10.000 απολύσεις Τσίπρα
Το μεγαλύτερο όμως στρατηγικό λάθος του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι μόνο ότι οδήγησε σε ανασφάλεια 10.000 απλούς ιερείς, με τις απολύσεις που προανήγγειλε, για να ανοίξει ο δρόμος για ισάριθμες προσλήψεις στο δημόσιο και μάλιστα τη στιγμή που υπάρχει η καχυποψία ότι θα προωθηθούν οι «ημέτεροι» του ΣΥΡΙΖΑ (αν και λογικά θα περάσουν από το ΑΣΕΠ).
Το βασικό είναι ότι για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας χρεώνεται την πρόθεση να προχωρήσει σε απολύσεις αποδυναμώνοντας το πιο ισχυρό του όπλο εναντίον του μεγάλου αντιπάλου του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο κατηγορούσε ότι έκανε απολύσεις ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα κάνει και ως πρωθυπουργός αν τον ψηφίσουν.
«Προχωράτε στην απόλυση 10.000 ιερέων, για να προκηρυχθούν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο για κολλητούς και φίλους» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, στη Βουλή. «Τι λέτε όμως στους κληρικούς που λογίζονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι: ποιος θα είναι ο εργοδότης τους, ποια θα είναι τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα» συνέχισε. Κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι την ίδια στιγμή θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος για κάνει τις προσλήψεις που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους. «Αυτό είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους» τόνισε.
Ρήγμα
Η συμφωνία έφερε σε διάσταση τον πρόεδρο της ΝΔ με τον Ιερώνυμο. Η εκτίμηση που υπάρχει μεταξύ πολλών βουλευτών και στελεχών της ΝΔ είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος επιχείρησε να δώσει στον Τσίπρα μία χείρα προεκλογικής βοήθειας λόγω των παλαιών σχέσεων που διατηρεί με την οικογένεια του πρωθυπουργού, παραγνωρίζοντας τη δεδηλωμένη αθεΐα του και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας σε αντίθεση με τη ΝΔ που είναι κατά της αλλαγής του σχετικού άρθρου 3 του Συντάγματος.
Το ρήγμα αυτό επιβεβαιώθηκε και δια στόματος Μητσοτάκη. Στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των κληρικών δεσμεύτηκε ότι δεν θα δεχθεί την εργαλειοποίηση των χιλιάδων κληρικών και την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας τους. «Θλίβομαι για το γεγονός ότι η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια» δήλωσε.
Το Μαξίμου εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη υπερασπιζόμενο τον Ιερώνυμο. Χαρακτήρισε «πρωτοφανή, άδικη, αλλά και ανόσια επίθεση κατά του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο κατηγόρησε ο κ.Μητσοτάκης ευθέως και επισήμως για “συναλλαγή” με τον πρωθυπουργό» .
Τα επεισόδια θα συνεχιστούν. Ο πόλεμος αυτός είναι τοξικός διότι εμπλέκεται η Εκκλησία στην πολιτική αντιπαράθεση, διχάζονται οι Μητροπολίτες και προκαλείται σύγχυση στο ποίμνιο. Η προχειρότητα στη περιβόητη συμφωνία είναι δεδομένη. Δεν ζυγίστηκαν οι αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές (Μαξίμου – Αρχιεπισκοπή). Ας επικρατήσει ψυχραιμία και ας ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος…
newpost.gr
Πηγή Μπούμερανγκ η «ιστορική» συμφωνία…
Κοινοποιήστε: