Η κρητική ξινομυζήθρα δίνει άλλο άρωμα και γεύση σε αυτά τα σπιτικά μπιφτέκια. Καθημερινό φαγητό για όλη την οικογένεια που φτιάχνεται στο πι και φι και το λατρεύουν τα παιδιά.
Υλικά
- 500γρ. κιμά από στήθος κοτόπουλου
- 100γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- 1 αβγό
- 3 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα κάρι
- ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
- ½ κουτ. γλυκού φύλλα μαντζουράνα, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την ξινομυζήθρα
- 200γρ. ξινομυζήθρα
- λίγο γάλα
Tips
Η ξινομυζήθρα είναι ΠΟΠ τυρί Κρήτης. Έχει ευχάριστη οξύτητα στη γεύση και ωραία γαλατένια αρώματα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε διαδοχικά όλα τα υλικά και ανακατεύετε. Ζυμώνετε πολύ καλά και αν το μίγμα έχει παραπάνω υγρασία προσθέτετε λίγη ακόμα φρυγανιά ώστε να πλάθεται πιο εύκολα. Αν είναι στεγνό, ρίχνετε ελάχιστο νερό.
Βήμα 2
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε την ξινομυζήθρα με λίγο γάλα μέχρι να ενωθούν και το μίγμα να πλάθεται σε μικρές μπάλες. Αν η ξινομυζήθρα είναι αρκετά υγρή και δεν τρίβεται, δεν θα χρειαστείτε γάλα.
Βήμα 3
Ξεχωρίζετε τον κιμά σε ίσα μέρη (όσο ένα μπιφτέκι) και τα απλώνετε σε μια πιατέλα. Τοποθετείτε στη μέση από μια μπαλίτσα ξινομυζήθρα και πλάθετε με προσοχή, ώστε να κλείσετε την ξινομυζήθρα στο κέντρο του κιμά και τα περνάτε από την πρέσα για μπιφτέκι για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Βήμα 4
Ψήνετε τα μπιφτέκια είτε σε σχαροτήγανο/γκριλιέρα, είτε στον φούρνο στους 180°C. Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και τοποθετείτε τα μπιφτέκια. Ψήνετε για 15-20 λεπτά και σερβίρετε ζεστά.
Φωτογραφία: Studiom.gr-Styling: Κ. Λυκουρέση -Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: