Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι περίμενε την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας ότι «οι Δημοκρατικοί δεν είχαν ξεκάθαρο μήνυμα». Τι ανέφερε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, στάθηκε στις επιπτώσεις της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μιλώντας απόψε (14/11) στην ΕΡΤ.
«Λίγο – πολύ το περίμενα», τόνισε αναφορικά με την εκλογή Τραμπ. «Νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει ποτέ ότι ο Τραμπ έκανε προεκλογικό αγώνα τέσσερα χρόνια, ότι το μήνυμά του ήταν πάρα πολύ απλό, μπορεί να μιλάει με ογδόντα λέξεις, αλλά αυτές οι ογδόντα λέξεις ήταν κατανοητές από το αμερικανικό κοινό.
Νομίζω ότι ήταν μία μεγάλη ήττα των Δημοκρατικών, οι οποίοι δεν είχαν καθαρό μήνυμα. Αν ρωτούσες ένα παιδί τι λέει ο Τραμπ, ήξερε να σου πει. Αν ρωτούσες τι λέει η Χάρις, δεν μπορούσε να το πει ξεκάθαρα», προσέθεσε η κυρία Μπακογιάννη.
Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, αν υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας, να μην το αφήσει ανεκμετάλλευτο».
Σχετικά με τον αν έχει παρατηρήσει ένα αυξανόμενο «κύμα» δυσαρέσκειας σε πλατιά λαϊκά στρώματα, όχι μόνο στην Αμερική αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο στρέφεται ενάντια στα παραδοσιακά κόμματα, εξήγησε ότι «από τότε που υπάρχει η παγκοσμιοποίηση, αυτοί υπήρχαν πάντοτε. Υπήρχε μία μερίδα του λαού, η οποία δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα.
Οι αλλαγές οι τεχνολογικές είναι τεράστιες. Οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές από μια μερίδα του πληθυσμού. Αυτό υπήρχε πάντοτε. Η Αμερική βέβαια έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και δεν πρέπει να τα υποτιμήσουμε.
Στην Αμερική, παραδείγματος χάρη, αρχίζει και υπάρχει στους νέους Αμερικανούς ένα κίνημα ανδρικό, όσο περίεργο και αν σας φαίνεται. Εκεί που εμείς οι γυναίκες θεωρούσαμε πάντοτε ότι είμαστε οι αδικημένες, στα αμερικανικά πανεπιστήμια τα αγόρια δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα κορίτσια.
Νιώθουν ότι αν είσαι αγόρι, ετερόφυλο και τα λοιπά και λευκό έχεις πάρα πολύ μεγάλα θέματα για το πώς θα μπεις στα πανεπιστήμια και ούτω καθεξής. Όλα αυτά πηγαίνουν μαζί. Είναι διαφορετικό στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη δεν έχουμε τέτοια πράγματα».
«Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Τραμπ σήμερα. Διότι ό,τι κάνει ο Τραμπ μας αγγίζει όλους, κακά τα ψέματα. Ο ίδιος έκανε μία δήλωση “ό,τι σας είπα προεκλογικά αυτό και θα κάνω”. Αν αυτό πραγματικά ισχύσει, υπάρχουν ερωτηματικά πάρα πολύ μεγάλα σε ό, τι μας αφορά στην Ευρώπη.
Αλλά τι θα γίνει με αυτούς τους δασμούς και τον εμπορικό πόλεμο τον οποίο θέλει να κάνει στην Κίνα και μερικώς στην Ευρώπη; Ποια θα είναι τα αποτελέσματα; Εγώ μπορώ να σας πω με το μη οικονομικό μου μυαλό, ότι αυτοί οι δασμοί τους οποίους θέλει να βάλει, λογικά θα φέρουν μια αύξηση του πληθωρισμού.
Αύξηση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες σημαίνει κόστος για τον φτωχό, τον εργαζόμενο. Ναι, θα κάνουν πάρτι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες με τη μείωση των φόρων, θα κάνουν πάρτι ορισμένοι πράγματι εξαιρετικά δυνατοί, δυνατές εταιρείες και κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει πάρτι και το χρηματιστήριο.
Αλλά αυτό μεγαλώνει την ψαλίδα των ανισοτήτων. Σε τελική ανάλυση, δηλαδή, αυτός ο άκρατος φιλελευθερισμός έχει σαν αποτέλεσμα το μεγάλωμα των ανισοτήτων. Από όλα αυτά στην Ευρώπη δεν κινδυνεύουμε. Θα πληρώσουμε όμως τίμημα». Ακόμη, υπογράμμισε ότι «μπαίνουμε σε μία περίοδο μεγάλης αναστάτωσης και μεγάλου προβληματισμού».
«Στην εξωτερική πολιτική, είναι βέβαιο ότι στην Ουκρανία θα προσπαθήσει πράγματι να βρει μία λύση. Δεν ξέρω τι λύσεις θα βρει. Αλλά στη Μέση Ανατολή οι επιλογές που έχει κάνει είναι επιλογές απολυτότητας της στήριξης στο Ισραήλ και ρήξης με την τρομοκρατία της Χαμάς. Αυτό βεβαίως φέρνει πάρα πολύ καινούργια δεδομένα στον χάρτη της Μέσης Ανατολής.
Δηλαδή ότι είδα για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια Μια συζήτηση που θεωρητικώς είχε κλείσει, χάρτη του Κουρδιστάν στη Μέση Ανατολή από τον γιο του Νετανιάχου, είναι κάτι το οποίο οι Κούρδοι, με τους οποίους εγώ μιλάω συνέχεια στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν μου το έχουν αναφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό για την Τουρκία είναι το απόλυτο κόκκινο πανί. Άρα η Τουρκία έχει τώρα να αντιμετωπίσει μια καινούργια πραγματικότητα, η οποία θα την προβληματίσει πάρα πολύ.
Ο Ερντογάν έχει καλές διαπροσωπικές σχέσεις με τον Τραμπ. Αλλά από ‘κει και πέρα υπάρχουν οι πολιτικές. Η ισορροπία του τρόμου, την οποία ακολούθησε ο Ερντογάν όλο τον τελευταίο καιρό με τη Ρωσία και με το ΝΑΤΟ και με τη Χαμάς, έχω την αίσθηση ότι τώρα πλέον τελειώνει και θα κληθεί οριστικά να πάρει θέση. Το πρόβλημα της Χαμάς για την Τουρκία είναι πάρα πολύ μεγάλο. Όταν βλέπετε ότι το Κατάρ λέει σήμερα ότι διώχνει τη Χαμάς από το Κατάρ, είναι τρομακτικά σημαντικό γεγονός».
Στο κατά πόσον προτεραιότητα μπορεί να αποτελέσει αυτή τη στιγμή για την Αμερική η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως «στο βαθμό που εμείς εμπλεκόμαστε στη Μέση Ανατολή και εμπλεκόμαστε και με τους αγωγούς και με τις συμμαχίες τις οποίες έχουμε, αναμφισβήτητα είμαστε μέσα στο ενδιαφέρον, όχι στην καρδιά του ενδιαφέροντος.
Δεν είναι η Ελλάδα το κέντρο του κόσμου, αλλά αναμφισβήτητα μία σταθερή σύμμαχος σαν την Ελλάδα, η οποία δεν παλινωδεί και με έναν πρωθυπουργό και μία χώρα με πολιτική σταθερότητα, το οποίο έχει τρομακτική σημασία στη σημερινή Ευρώπη, που βλέπετε ότι οι κυβερνήσεις παραπαίουν και μπαίνουμε σε έναν κύκλο αστάθειας στην Ευρώπη, άρα μια σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Ο συνομιλητής και εκ μέρους της Ευρώπης πολλές φορές είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Κοινοποιήστε: