
Τα μουστοκούλουρα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά γλυκίσματα του ελληνικού φθινοπώρου. Η ιστορία τους συνδέεται με τον μούστο – το πρώτο, γλυκό υγρό που προκύπτει από το πάτημα των σταφυλιών – και με τις μνήμες των τρύγων στις ελληνικές αυλές. Πρόκειται για κουλούρια γεμάτα άρωμα, με υφή αφράτη αλλά ταυτόχρονα μαστιχωτή, που πλημμυρίζουν τον χώρο με ευωδιά κανέλας, γαρίφαλου και γλυκάνισου. Σερβίρονται συνήθως με έναν ελληνικό καφέ, τσάι του βουνού ή ακόμη και με λίγο κρασί, αποτελώντας γλυκιά «παρέα» για μικρούς και μεγάλους.
Το ωραίο με τα μουστοκούλουρα είναι ότι, πέρα από το έντονο άρωμά τους, κουβαλούν και μια νοσταλγική γεύση – σαν μια βουτιά στις παιδικές αναμνήσεις.
Μουστοκούλουρα: Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Ψήσιμο: 25 λεπτά
-
Σύνολο: περίπου 45 λεπτά
Υλικά
-
1 ποτήρι μούστος (ή έτοιμο συμπυκνωμένο από το εμπόριο)
-
1 ποτήρι ελαιόλαδο ή μισό-μισό ελαιόλαδο & ηλιέλαιο
-
1 ποτήρι ζάχαρη
-
1 κ.γ. κανέλα
-
1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
-
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
-
1/2 κ.γ. αμμωνία
-
1/2 ποτήρι κονιάκ ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
-
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου 1 κιλό, όσο πάρει για να γίνει μαλακή ζύμη)
-
Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά.
-
Διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία μέσα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
-
Προσθέτουμε τον μούστο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε.
-
Σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
-
Πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα (κοτσίδες, κρίκους ή μπαστουνάκια).
-
Αν θέλουμε, τα περνάμε από σουσάμι.
-
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και τοποθετούμε τα κουλούρια.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Tips
-
Αν δεν βρεις μούστο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πετιμέζι αραιωμένο με λίγο νερό.
-
Για πιο αφράτα κουλούρια, άφησε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 10 λεπτά πριν το πλάσιμο.
-
Φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί και διατηρούνται φρέσκα για πολλές μέρες.
-
Ταιριάζουν υπέροχα με λίγο ταχίνι ή μέλι στο πρωινό.
Κοινοποιήστε: