Η διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή Intergovernmental Panel on Climate Change (ipcc) δημοσίευσε μια νέα έκθεση σχετικά με την απελπιστική ανάγκη να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1.5 βαθμούς Κελσίου, ή 2.7 βαθμοί Κελσίου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου μπορεί να έχουν περίπου 12 χρόνια για να δράσουν για την κλιματική αλλαγή και να αποτρέψουν μια παγκόσμια καταστροφή.
Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν οι καθημερινές αποφάσεις μας σε ολόκληρο τον πλανήτη και τους κατοίκους του.
1. Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ, η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 18 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό είναι μεγαλύτερο από ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών.
http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.htm
2. Σύμφωνα με την greenpeace, η κτηνοτροφία είναι η κορυφαία αιτία της καταστροφής των τροπικών δασών.
http://www.greenpeace.org/international/en/news/features/cattle-mapping/
3. Το Πανεπιστήμιο του yale συμφωνεί. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 80 % της καταστροφής των δασών του αμαζονίου προκαλείται από τη κτηνοτροφία
http://globalforestatlas.yale.edu/amazon/land-use/cattle-ranching
4. Η Παγκόσμια Τράπεζα διαφωνεί. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κτηνοτροφία είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνη για το 90 % της καταστροφής των τροπικών δασών
https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/15060
5. Όταν λαμβάνει υπόψη την αποψίλωση των δασών, η έκθεση του World Watch Institute κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γεωργία είναι υπεύθυνη για το 51 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
http://www.worldwatch.org/node/6294
6. Έρευνα από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της οξφόρδης έδειξε ότι η αποφυγή του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών θα μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 70 %.
https://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/news/201603_Plant_based_diets
7. Σύμφωνα με μελέτη του Natural Resources Defense Council (nrdc), 9 από τα 10 πιο επιβλαβή τρόφιμα είναι τα ζωικά προϊόντα.
Έγγραφο pdf:
https://www.nrdc.org/sites/default/files/10-common-climate-damaging-foods-infographic.pdf
8. Η Greenpeace κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ” η παγκόσμια παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να κοπεί στο μισό έως το 2050 για να αποφύγουμε την κλιματική αλλαγή και να διατηρήσουμει τη συμφωνία του Παρισιού .”
https://www.greenpeace.org/international/press/15111/greenpeace-calls-for-decrease-in-meat-and-dairy-production-and-consumption-for-a-healthier-planet/
9. Μια έκθεση από το Natural Resources Defense Council (nrdc) και το δίκτυο clean water ” τα κτηνοτροφικά απόβλητα απειλούν την ανθρώπινη υγεία και τα ποτάμια . Οι μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες αποθηκεύουν τα απόβλητα τους σε ανοιχτές λίμνες τόσο μεγάλες όσο αρκετά γήπεδα ποδοσφαίρου και μεταφέρουν μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα, πυρετό, νεφρική ανεπάρκεια, και θάνατο.”
https://www.nrdc.org/resources/cesspools-shame-how-factory-farm-lagoons-and-sprayfields-threaten-environmental-and-public
10. Το Great Pacific Garbage Patch είναι η μεγαλύτερη πλωτή συγκέντρωση σκουπιδιών στον κόσμο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αλιευτικά δίχτυα αντιπροσωπεύουν το 46 % των σκουπιδιών.
https://www.nature.com/articles/s41598-018-22939-w
11. Το 30 % της γης είναι κατειλημμένο από τη Γεωργία, για να καλλιεργούν για τα δισεκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα .
Έγγραφο pdf:
http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e02.pdf
12. Σύμφωνα με το πρόγραμμα περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, οι θερμίδες που χάνονται για τη διατροφή ζώων, αν τις χρησιμοποιηθούν απευθείας ως ανθρώπινο φαγητό, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν επιπλέον 3.5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
http://www.globalagriculture.org/report-topics/meat-and-animal-feed.html
13. Το World Wildlife Fund κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες με βάση το κρέας αποτελούν την κορυφαία αιτία εξαφάνισης των ειδών.
https://www.wwf.org.uk/updates/appetite-for-destruction
14. Χρειάζεται περίπου 2,500 γαλόνια νερού για την παραγωγή 1 κιλού βοείου κρέατος και 896 γαλόνια νερού για να παραχθεί 1 κιλό τυρί.
https://www.ewg.org/meateatersguide/interactive-graphic/water/
15. Με τον ρυθμό που οι άνθρωποι καταναλώνουν τα ψάρια, μπορεί να δούμε άδειους ωκεανούς μέχρι το 2048:
https://news.nationalgeographic.com/news/2006/11/061102-seafood-threat.html
Κοινοποιήστε: