Αναμφίβολα πρόκειται για την πιο δύσκολη ΔΕΘ για τη ΝΔ, αφού οι φονικές πλημμύρες και οι πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει ένα πολύ κακό περιβάλλον σε όλα τα επίπεδα: και πολιτικά και κοινωνικά και οικονομικά
Ποιο είναι το οπλοστάσιο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην διήμερη επίσκεψή του στην 87η ΔΕΘ; Μπορεί να γυρίσει το κακό κλίμα που υπάρχει μετά από τόσες καταστροφές; Προφανώς και όχι.
Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να υπάρξει αποσυμπίεση και σίγουρα ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία πρόθεση να κρυφτεί. Σε δεύτερο χρόνο θέλει να δεσμευθεί ότι δεν θα αφήσει τίποτα στην τύχη του και θα επιχειρήσει να επαναφέρει το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κεντρική διοίκηση. Θα παρουσιάσει δηλαδή ένα νέο μεταρρυθμιστικό μοντέλο.
Αυτή η ΔΕΘ θα είναι εντελώς διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια. Με δεδομένες τις τεράστιες ζημιές από τις φυσικές καταστροφές ο πρωθυπουργός δεν θέλει να μετατραπεί η 87η ΔΕΘ σε επικοινωνιακή πολιτική φιέστα. Γι΄αυτό το λόγο, όπως έχουμε επισημάνει, έχει ζητήσει από το επιτελείο του να μην βρεθούν στην επίσκεψή του κομματικά στελέχη και παράγοντες.
Ο ίδιος μάλιστα δεν θα επισκεφτεί τα περίπτερα της έκθεσης, ενώ μαζί του θα ανέβουν μόνο οι υπουργοί των «παραγωγικών υπουργείων». Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη δεν θα γίνει αυτό που γινόταν κάθε χρόνο, να μεταβαίνει δηλαδή στην πόλη σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. O πρωθυπουργός το Σάββατο, στις 20:00, θα απευθύνει την καθιερωμένη ομιλία του στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.
Η εντολή του πρωθυπουργού είναι ότι όσοι έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα βρίσκονται στο πεδίο και στα υπουργεία. Ο καθένας στο πόστο του.
Ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει στο σχέδιο για την αποκατάσταση των υποδομών και των δικτύων, αλλά και στην ταχεία ανακούφιση και στήριξη των πλημμυροπαθών ώστε να ορθοποδήσουν το συντομότερο δυνατό. Στην απογραφή που έγινε κατά τις προπαρασκευαστικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και ειδικά στην τελευταία που πραγματοποιήθηκε παραμονές της ανόδου στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώθηκε με ικανοποίηση ότι με τη συμπλήρωση εννέα ημερών από το χτύπημα της θεομηνίας «Daniel», πιστώνονται οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, προχωρούν στα σχέδια για να γίνουν λειτουργικότερες οι υποδομές μαζί με άλλες μείζονες προτεραιότητες που αφορούν στο υγειονομικό σκέλος όπως για την αποτέφρωση των νεκρών ζώων.
Παραγωγική ανασυγκρότηση
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα έργα που πρέπει να γίνουν σε δεύτερο χρόνο για να αλλάξει το μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Θα μιλήσει για την ανάγκη ενός νέου σχεδίου «Σχεδίου Μάρσαλ». Άλλωστε οι πόροι που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση του ρημαγμένου θεσσαλικού κάμπου, συνιστούν ένα οικονομικό μέγεθος που ανέρχεται σε δυσθεώρητα ύψη. ακόμη και για την ισχυρή ελληνική οικονομία, από την οποία όμως, όπως θα επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, θα ανακατευθυνθούν σημαντικά κονδύλια για να εξασφαλιστεί υψηλοί ρυθμοί στην υλοποίηση του πλάνου ανάταξης όλων των περιοχών.
Θα δώσει δηλαδή το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεδιπλωθεί ένα συνολικό σχέδιο με νέα μέτρα που θα χτυπούν στη ρίζα αδυναμίες που κρατούν στο γύψο τη λειτουργία κρίσιμων δομών και τομέων του κράτους και ιδιαίτερα για τις περιοχές του Έβρου και της Θεσσαλίας. Θα μιλήσει δηλαδή για τον πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό που χρειάζεται το κράτος και θα βάλει στο κάδρο την υγεία με την αναμόρφωση του ΕΣΥ, σε υποδομές και μοντέλα λειτουργίας, με έμφαση φυσικά στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας όπως επίσης και την παιδεία με την οριζόντια αξιολόγηση αλλά και την αναβάθμιση των δομών.
Αναπόδραστα στην αιχμή τους θα βρίσκονται οι δομικές αλλαγές στην πολιτική προστασία, οι οποίες συνοδεύτηκαν από πλήθος σεναρίων που ήθελαν να περιλαμβάνουν και αντικαταστάσεις προσώπων, οι οποίες διαψεύστηκαν. Επιπλέον για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Σε τρίτο επίπεδο θα δεσμευθεί ότι θα ξεκινήσει την αντεπίθεση κατά του βαθέως κράτους και των διαχρονικών παθογενειών του οι οποίες όχι μόνο προβάλλουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά δημιούργησαν τις προηγούμενες δεκαετίες μια Ελλάδα με αστοχίες και λάθη.
Κοινοποιήστε: