Την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις, κατάργηση του εκλογικού νόμου και του νόμου Παππά ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Θέλω να βγάλω την χώρα από τα μνημόνια. Θέλω και ξέρω να το κάνω». Επεσήμανε ακόμη ότι θα διεκδικήσει μικρότερα πλεονάσματα και προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις.
Δεσμεύομαι για μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%
Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να επαναλάβει το λάθος που έκανε ο κ. Τσίπρας να εξαγγείλει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. «Εγώ δεν θα κάνω τo λάθος που έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Εγώ όμως θα δεσμευτώ πως ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί, και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των δύο πρώτων ετών».
Στο ερώτημα πώς θα επιτύχει τη μείωση, δεδομένου ότι ο φόρος συμβάλλει σημαντικά στα δημόσια έσοδα, ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε:
«Γιατί θα μπορώ να βρω περικοπές δαπανών που θα εξισορροπήσουν αυτή την μείωση του ΕΝΦΙΑ… Πιστεύετε πραγματικά πως σήμερα δεν μπορούν να βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών 700 – 800 εκατ; Κάτι που σημαίνει μείωση του κράτους, καλύτερη εκτίμηση των προϋπολογισμών, αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, εξορθολογισμός στις δαπάνες στην υγεία και την παιδεία».
«Εγώ επειδή διαχειρίστηκα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Διοικητικής μεταρρύθμισης ξέρω πολύ καλά τι κάναμε και πόσα ακόμα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει», πρόσθεσε.
Για τις απολύσεις στο Δημόσιο
Σχετικά με το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ουδέποτε ήταν ο κατάλληλος τρόπος εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
«Εγώ καταρχάς κληρονόμησα τη δέσμευση για απολύσεις, από τη πρώτη στιγμή είπα πως οι απολύσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Διαπραγματεύτηκα και πέτυχα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι αλλά έκανα και κάτι ακόμα: υπήρχαν απολύσεις που έγιναν και ήταν απολύτως δικαιολογημένες. Και αναφέρομαι σε όλο αυτό το παρασύστημα των πλαστών πτυχίων των παράνομων προσλήψεων και εγώ αυτό το κυνήγησα και θα συνεχίζω να το αντιμετωπίζω», είπε. Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κράτος τόνισε πως «δεν θέλω ένα αδύναμο Κράτος. Θέλω ένα μικρότερο αλλά ισχυρότερο Κράτος».
Για τις τηλεοπτικές άδειες
Για το θέμα των ημερών, την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόραση.
«Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αυτό είναι κάτι το οποίο το λέω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα αρχηγός. Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός. Αυτό που έκανε ο κος Παππάς είναι αντισυνταγματικό να πάρει ο ίδιος τις αρμοδιότητες και να στήσει ένα διαγωνισμό με περιορισμένο αριθμό αδειών που φιμώνει την πολυφωνία, δημιουργεί συνθήκες νέας διαπλοκής και κλείνει υφιστάμενα κανάλια. Μα την εποχή του Internet, την εποχή όπου όλοι εκπέμπουν με όλους τους δυνατούς τρόπους είναι δυνατόν να συζητάμε για τον περιορισμό του αριθμού των καναλιών για να δημιουργηθεί μια νέα διαπλοκή;», υπογράμμισε.
Οσον αφορά το τίμημα των 246 εκατομμυρίων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
«Αφήστε να δούμε καταρχάς γιατί δική μου εκτίμηση είναι ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οποιοσδήποτε διαβάζει το σύνταγμα καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει ο συνταγματικός νόμος. Λοιπόν, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, ο νόμος δεν θα σταθεί. Αλλά πήραν 246.000.000 για τα οποία χαίρεται η Κυβέρνηση. Μιλάει η Κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα 465.000.000 έδωσε η ίδια η Κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιον κοροϊδεύουν;».
«Μπορώ να σας πω πολύ απλά ότι αν είχαμε σήμερα 10 κανάλια και έδινε ο καθένας 25.000.000 θα είχαμε το ίδιο ποσό. Τι θα προτιμούσατε; 10 κανάλια που να έχουν δώσει όλοι από 25.000.000 με 250.000.000 ή 4 κανάλια όπου ο ένας έχει δώσει 40.000.000, ο άλλος 60.000.000, ο άλλος 70.000.000; Και υπάρχει μια παράμετρος που δεν την έχουμε αναδείξει αρκετά, οι εργαζόμενοι. Εδώ μιλάμε για μια τεράστια ανεργία, ένας κλάδος ο οποίος έχει ήδη πληγεί, άκουσα τον κ. Παππά να λέει ότι το κράτος έχει ήδη πληγεί και επειδή έχει ήδη πληγεί θα πάμε να κλείσουμε και άλλα κανάλια; Αυτή είναι η λύση;», πρόσθεσε και κατέληξε:
«Και είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι διότι δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα κανάλια, είναι και όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος. Δηλαδή για αυτούς δεν ενδιαφέρεται κατά τα άλλα η ευαίσθητη αριστερή Κυβέρνηση; Όχι προφανώς γιατί στο βωμό της προσπάθειας να ελέγξουμε το τοπίο και να ελέγξουμε το … θα είναι και αυτή μια παράπλευρη απώλεια. Εξάλλου η Αριστερά ειδικεύεται στις παράπλευρες απώλειες προς την επίτευξη του μεγάλου στόχου που δεν είναι άλλος εν προκειμένω από την καθολική εξουσία, από τον πλήρη έλεγχο».
Ανέφερε ακόμη ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητά να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. “Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος… Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται” ανέφερε χαρακτηριστικά”.
«Μπορώ να σας πω πολύ απλά ότι αν είχαμε σήμερα 10 κανάλια και έδινε ο καθένας 25.000.000 θα είχαμε το ίδιο ποσό. Τι θα προτιμούσατε; 10 κανάλια που να έχουν δώσει όλοι από 25.000.000 με 250.000.000 ή 4 κανάλια όπου ο ένας έχει δώσει 40.000.000, ο άλλος 60.000.000, ο άλλος 70.000.000; Και υπάρχει μια παράμετρος που δεν την έχουμε αναδείξει αρκετά, οι εργαζόμενοι. Εδώ μιλάμε για μια τεράστια ανεργία, ένας κλάδος ο οποίος έχει ήδη πληγεί, άκουσα τον κ. Παππά να λέει ότι το κράτος έχει ήδη πληγεί και επειδή έχει ήδη πληγεί θα πάμε να κλείσουμε και άλλα κανάλια; Αυτή είναι η λύση;», διερωτήθηκε.
Θα κάνω κυβέρνηση των αρίστων
Ερωτηθείς για την κυβέρνηση που θα συγκροτήσει σημείωσε: «Θα είναι μια κυβέρνηση των αρίστων. Θα υπάρχουν στην κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από τη πολιτική». Αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Δεν θα είναι κυβέρνηση… τουρλού. Ερχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλίσεις από αυτό από κανέναν και αυτή θα είναι και η εντολή την οποία θα πάρω. Θα χρειαστούμε μια μεγάλη ομάδα την επόμενη μέρα η οποία θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Αλλά η ομάδα αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι άνθρωποι ηθικοί, ακέραιοι, εργατικοί, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δουλευταράδες, αποφασισμένοι, με τσαγανό».
Θα αλλάξω αμέσως τον εκλογικό νόμο
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο. Οπως είπε δεν γνωρίζει αν θα έχει 200 βουλευτές αλλά θα κάνει διάλογο και θα αλλάξει τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα αμέσως, σε «ουδέτερο πολιτικά» χρόνο.
Για ανανεώσω ριζικά τα ψηφοδέλτια της ΝΔ
Αναφερόμενος στο εσωκομματικό μέτωπο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
«Είναι χρέος μου και είναι κάτι το οποίο είναι μία πρόκληση για το μέλλον, να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και σε πρόσωπα και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αυτήν την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα τη δείτε».
«Και επειδή εγώ προσβλέπω και προσδοκώ ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί και να διπλασιάσει την κοινοβουλευτική της δύναμη, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι επιλογές που θα δώσουμε στους πολίτες όταν θα έρθουν να επιλέξουν βουλευτές με τον σταυρό τους, να αποπνέουν ένα διαφορετικό ήθος, ύφος, αλλά και μία διαφορετική ποιότητα από αυτήν την οποία ενδεχομένως να είχαν», πρόσθεσε
Η ΝΔ είναι απολύτως ενωμένη
Απάντησε δε στις αιτιάσεις περί εσωκομματικών προβλημάτων λέγοντας ότι: «Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως ενωμένη. Λειτουργεί δημοκρατικά και προχωράει συντεταγμένα. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα κόμμα, όπως συχνά παρουσιάζεται, ομάδων, φεουδαρχών οι οποίοι ασκούν με το δικό τους τρόπο τη δική τους επιρροή. Είναι ένα ανοιχτό κόμμα πολυτασικό. Ανεχόμαστε τη διαφορετική άποψη και προσπαθούμε πάντα να τη συγκεράσουμε σε μία κοινή γραμμή».
Για την υπόθεση Γεωργίου – ΕΛΣΤΑΤ
«Η θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα ήταν ίδια, όπως σε κάθε αντίστοιχο: Δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
«Οση αξία κι αν έχει η ιστορική αναδρομή, και έχει μία αξία να μάθουμε ακριβώς τι έγινε. Για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο. Δεν νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει γίνει ακόμα με την απαραίτητη νηφαλιότητα», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα για τους πολίτες που μας ακούνε, για τον συνταξιούχο που βλέπει τη σύνταξή του να κόβεται, για τον εργαζόμενο του οποίου η επιχείρηση κλείνει επειδή το κράτος δεν μπορεί να τον εξοφλήσει, δεν έχει τι έγινε το 2009, και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%. Αλλά το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα».
«Θεωρώ ότι ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου», σημείωσε ακόμη και συμπλήρωσε:
«Μια καινούρια συμφωνία αλήθειας, για την οποία θα μιλήσω πολύ πιο αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη, σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και το κράτος και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες και όλοι θα πρέπει να βάλουμε πλάτη σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να είμαστε μία κοινωνία λαθρεπιβατών, όπου κάποιοι λίγοι, οι οποίοι είναι μέσα στο σύστημα, να εκμεταλλεύονται τους πολλούς οι οποίοι είναι απ’ έξω. Αυτό γίνεται σήμερα».
Είμαι δικαιωμένος που ζητώ εκλογές
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε της επιλογής του για αίτημα προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι νιώθει «απόλυτα δικαιωμένος»:
«Νομίζω ότι οι εξελίξεις με δικαίωσαν απόλυτα. Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα. Δείτε τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν. Δείτε τους συνταξιούχους οι οποίοι έπαιρναν σύνταξη 850 ευρώ και βρέθηκαν χωρίς ΕΚΑΣ, με 670 ευρώ και τον κύριο Κατρούγκαλο να ψεύδεται μέχρι που αντιμετώπισε επιτέλους τη σκληρή πραγματικότητα. Δείτε την κατάσταση ανομίας, η οποία επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας. Δείτε την κατάσταση στη παιδεία, που έχουμε μία ραγδαία οπισθοχώρηση. Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές. Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα. Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κύριο Τσίπρα πρωθυπουργό. Όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Οχι πιο εύκολο».
«Ίσως θα ήταν η εύκολη λύση για μένα να αρκεστώ στη τακτική του ώριμου φρούτου. Το έχουνε κάνει προκάτοχοί μου. Να περιμένουμε να περάσει ο κύριος Τσίπρας τα δύσκολα μέτρα. Τα ακούω ξέρετε όλα αυτά. Τα ακούω και από το εξωτερικό μερικές φορές. Ας κάνει ο κύριος Τσίπρας τη βρώμικη δουλειά, δεν πειράζει. Θα έρθεις εσύ μετά καβάλα στο άλογο. Μα, δεν θα είναι έτσι. Για δείτε την Ελλάδα την οποία θα παραλάβουμε, όταν με το καλό καταφέρουμε να κερδίσουμε εκλογές και δυστυχώς προβλέπω η Ελλάδα σε 6 μήνες θα είναι χειρότερη από την Ελλάδα τη σημερινή και σε 12 μήνες θα είναι ακόμα χειρότερη», πρόσθεσε.
Για χρέος και έλλειμμα
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος και τα πλεονάσματα που οφείλει να διασφαλίζει η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το 2018, να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος». Για το χρέος σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν μεγάλες ευθύνες των Ευρωπαίων. Από το Νοέμβρη του 2012 υπάρχει ρητή δέσμευση για απομείωση του χρέους. Ξέρουμε λίγο – πολύ τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στο χρέος. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει πρέπει να γίνει. Δυστυχώς, επειδή η κατάσταση χειροτέρεψε με την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη, οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι πιο τολμηρές και αυτό δημιουργεί μια άλλη δυσκολία. Αλλά εδώ μιλάμε μια εξίσωση με τρεις βασικούς παραμέτρους. Το χρέος, το πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά τα τρία πρέπει να κολλάνε. Τώρα μπαίνουμε σε τεχνικά ζητήματα, αλλά τα νούμερα πρέπει να βγάζουν νόημα. Αλλά ναι, η απάντηση είναι βεβαίως και μας χρωστάνε κάτι στο χρέος. Αλλά κανείς δεν μας χρωστάει μόνο, αν δεν δείξουμε και εμείς σοβαρότητα και αξιοπιστία».
Πηγή: Μητσοτάκης: Θέλω να βάλω τέλος στην παρακμή της χώρας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/287512/mitsotakis-thelo-na-valo-telos-stin-parakmi-tis-horas#ixzz4JhUP6dST
Κοινοποιήστε: