Μπορεί μια τόσο απλή, ύψιστα αλτρουιστική πράξη, όπως η εθελοντική αιμοδοσία να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να σωθούν ζωές;
Αυτό πιστεύει η Life Pulse, μια ομάδα νέων ανθρώπων, που με άξονα την καινοτομία, δημιούργησαν την ομώνυμη εφαρμογή, που έχει απόλυτο σκοπό και στόχο να φέρει την εθελοντική αιμοδοσία στην καθημερινότητά μας.
Ειδικά στη χώρα μας, η έλλειψη αποθεμάτων αίματος αποτελεί συχνό πρόβλημα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διαβάσει στα social media εκκλήσεις για προσφορά αίματος, σε περιπτώσεις ανάγκης. Αν και είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα, ο αριθμός εθελοντών αιμοδοτών θεωρείται μεγάλος, σε κάποιο σημείο φαίνεται πως η αλυσίδα «σπάει», με αποτέλεσμα οι διαθέσιμες μονάδες αίματος να μην επαρκούν. Πέρα από τις εκκλήσεις συγγενών και φίλων, άλλωστε, η χώρα μας, σχεδόν ετησίως, χρειάζεται να εισάγει αίμα από το εξωτερικό.
Η Life Pulse είναι μία ψηφιακή εφαρμογή εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία ειδοποιεί τους χρήστες μέσω push-ειδοποιήσεων, σε πραγματικό χρόνο, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια, βάσει της ομάδας αίματός τους και της τοποθεσίας που βρίσκονται – κάνοντας την αιμοδοσία πιο εύκολη από ποτέ. Μάλιστα, η εφαρμογή βραβεύτηκε πρόσφατα ως η νικήτρια του 3ου Social Hackathon, που διοργάνωσε η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης για την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.
Ένα app για κάθε εθελοντή αιμοδότη, για καθέναν από εμάς
Έχοντας στη διάθεσή του τη συγκεκριμένη εφαρμογή, κάθε εθελοντής αιμοδότης μπορεί πράγματι να προσφέρει αυτό που χρειάζεται ένας συνάνθρωπός του σε ανάγκη. Το μόνο που έχει να κάνει ουσιαστικά, είναι να ορίσει την ομάδα αίματός του και να επιλέξει τη χιλιομετρική ακτίνα για την οποία επιθυμεί να λαμβάνει ειδοποιήσεις. Στη συνέχεια, η εφαρμογή στέλνει push notification, όταν κοντινά νοσοκομεία ή τράπεζες αίματος χρειάζονται άμεσα τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος. Κάθε χρήστης έχει το δικό του μοναδικό αναγνωριστικό, το Life Pulse ID, που του προσφέρει άυλες επιβραβεύσεις για την αιμοδοτική του δράση.
Η επιτυχία της Life Pulse ορίζεται από τον αντίκτυπό της τόσο στις ατομικές ζωές των πολιτών, όσο και συνολικά στο υγειονομικό σύστημα. Στοχεύει σε ένα μέλλον στο οποίο για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, καμία ιατρική διαδικασία δεν καθυστερεί λόγω έλλειψης αίματος, μετατρέποντας, τελικά, το «χρειάζεται άμεσα αίμα ένα αγαπημένο μου πρόσωπο» σε «το αγαπημένο μου πρόσωπο έλαβε άμεσα το αίμα όταν χρειάστηκε». Μάλιστα, απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αιμοδοσίας, μέσα από το οποίο δότες και πρόσωπα σε ανάγκη θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο, αλλάζοντας, τελικά, την αιμοδοσία από το «μια στο τόσο» σε μια τακτική, σωτήρια συνήθεια, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα προληπτικής προσφοράς στο σύστημα υγείας.
Η Life Pulse, νικήτρια στο Social Hackathon
Δημιουργοί της Life Pulse είναι ο Θωμάς Πατσάνης, που εργάζεται ως full-stack προγραμματιστής και έχει αναλάβει την ανάπτυξη του front-end της εφαρμογής, ο Πάνος Καραδαγλής, που δηλώνει «παθιασμένος» με το UI/UX και ασχολείται με το σχεδιασμό της εφαρμογής, την ανάπτυξη της ιστοσελίδας και τα social media, ο Δημήτρης Ποζαρίτης, full-stack προγραμματιστής με πολυετή εμπειρία που είναι ο lead προγραμματιστής για το back-end της Life Pulse και ο Χρήστος Κατσάνος, επίκουρος καθηγητής HCI στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που αξιολογεί και προτείνει νέα features για την εφαρμογή.
Η πορεία της Life Pluse ξεκίνησε μέσα από τον μαραθώνιο καινοτομίας Social Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy. Οι δημιουργοί της εξηγούν ότι η εφαρμογή δημιουργήθηκε μετά από μελέτη της υπάρχουσας επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με το προφίλ των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα, τι ενθαρρύνει και τι αποθαρρύνει την αιμοδοσία, κά.
Σκεπτόμενοι λοιπόν πώς θα ενθαρρύνουν τον εθελοντή αιμοδότη στην Ελλάδα να είναι πιο συνεπής στην αιμοδοσία και με την καθοδήγηση των ειδικών του Social Hackathon η ιδέα έγινε πραγματικότητα και έφτασε μέχρι τη νίκη! Η Life Pulse απέσπασε το μεγάλο έπαθλο των 40.000€ για την επικοινωνιακή υποστήριξη και προώθηση της ιδέας της από τη Lidl Ελλάς, καθώς και 5.000€ σε μετρητά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
(από αριστερά προς δεξιά:) Εύη Λαζού-Λασκαρίδη, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης | η νικήτρια ομάδα Life Pulse – Θωμάς Πατσάνης, Front-end Developer | Δημήτρης Ποζαρίτης, Back-end Developer | Πάνος Καραδαγλής, UI/UX Designer | Martin Brandenburger, CEO και Πρόεδρος του ΔΣ της Lidl Ελλάς
Η μαραθώνια πορεία ως τη νίκη
Το Social Hackathon όμως είναι ένας «μαραθώνιος» και η πορεία προς την τελική φάση και τη νίκη αποτελεί μια ανεκτίμητη εμπειρία για κάθε συμμετέχοντα. Το 3οSocial Hackathon ξεκίνησε την άνοιξη του 2023 με το διαδικτυακό Open Day, ενώ ακολούθησε το Social Hackathon στα μέσα Μαΐου. Σε αυτό μπορούσαν να συμμετάσχουν μηχανικοί, προγραμματιστές, οικονομολόγοι, αναλυτές, ερευνητές, φοιτητές, παρουσιάζοντας ιδέες με στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών για την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Ενδεικτικές θεματικές ενότητες για την κατάθεση ιδεών ήταν η υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων και οικονομιών, η κοινωνική καινοτομία, η προάσπιση της υγείας, η βιωσιμότητα και το δίκαιο επιχειρείν, ο διάλογος και η ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών.
Συνολικά το ενδιαφέρον τους στον μαραθώνιο καινοτομίας εκδήλωσαν περισσότεροι από 200 διαγωνιζόμενοι, ενώ 21 ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους και 5 από αυτές διασφάλισαν την είσοδό τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης. Από το πεντάμηνο αυτό πρόγραμμα accelerator, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι ομάδες Job Rider, MedicalHub, Aviato, tinyTerrain, προέκυψε και ο μεγάλος νικητής, που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο στο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη και ήταν η Life Pulse!
Σήμερα, η Life Pulse ξεκινά την πορεία της προς την εκπλήρωση του στόχου της, κάνοντας καθέναν από εμάς ενεργό εθελοντή αιμοδότη, εύκολα, απλά και αποτελεσματικά. Μία εφαρμογή για τον συνάνθρωπο, μία σημαντική αλλαγή για την κοινωνία, είναι εδώ για όλους μας!
Κοινοποιήστε: