Τρέχουν οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά τις προειδοποιήσεις Τσίπρα προς τους υπουργούς, με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά το…
επεισοδιακό Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς έβγαλαν τα «μαχαίρια». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να εξετάζει μέχρι και το ενδεχόμενο παραίτησης από την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι ο πρωθυπουργός δεν τον «κάλυψε» στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο κυβερνητικός εταίρος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στον απόηχο της χθεσινής ηλεκτρισμένης του Υπουργικού, ο κ. Κοτζιάς είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος για τις ίσες αποστάσεις που κρατήθηκαν στη συνεδρίαση από τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Κοτζιάς θεωρεί ότι στην κόντρα του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Αλέξης Τσίπρας δεν του παρείχε επαρκή κάλυψη.
Όπως φαίνεται, λοιπόν, στις σχέσεις Κοτζιά – Καμμένου έχει επέλθει οριστική ρήξη, με αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο διάστημα οι αντοχές του Μαξίμου να αναμένεται να δοκιμαστούν περισσότερο, την ώρα μάλιστα που η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, θεωρείται σίγουρο ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα «ζυγίσει» τα γεγονότα, με δεδομένο ότι ο ίδιος έτρεξε εξ ολοκλήρου το ονοματολογικό, προτού λάβει τις αποφάσεις του.
Ο καβγάς Κοτζιά – Καμμένου στο Υπουργικό
Το newpost.gr είχε από χθες δημοσιεύσει πως η αναφορά του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι υπήρξε παλαιότερη διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές, ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”. Στην κουβέντα που ακολούθησε ο Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε πως είχε δεσμευτεί για κάτι τέτοιο επισημαίνοντας πως “τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων”, εκτιμώντας πως ενδεχομένως ο κ. Καμμένος να απουσίαζε από κάποιες συνεδριάσεις.
Πληροφορίες θέλουν τους δύο υπουργούς να αντάλλαξαν και πιο “βαριές κουβέντες” μιλώντας για διαρροές και δημοσιεύματα που δίνονται από την κάθε πλευρά εις βάρος της άλλης με αποτέλεσμα ο διάλογος να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα διευκρινίζοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κεντρική κυβερνητική πολιτική και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.
Είχε προηγηθεί η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, που, όμως δεν ήταν αρκετή για να διασφαλιστεί η ηρεμία στον πρώτο όροφο της Βουλής. “Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Κατανοώ ότι στο θέμα της ΠΓΔΜ υπάρχουν διαφορές. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης”. Παρά την ένταση αυτό που κατάφερε χθες ο Αλέξης Τσίπρας είναι να κερδίσει χρόνο και να πάρει τη διαβεβαίωση από όλους τους υπουργούς των ΑΝΕΛ και κατ’ έπεκταση από την κοινοβουλευτική ομάδα πως δεν θα προκληθεί πρόβλημα στην κυβέρνηση. “Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ, όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και ούτε πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης”.
Ο Πάνος Καμμένος ικανοποίησε την επιθυμία του Αλέξη Τσίπρας τονίζοντας προς τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι “έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή τη θέση μας και τη στάση μας, δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ, ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με την ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.”
Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το “μορατόριουμ”, στο οποίο έχει συμφωνήσει με τον Πάνο Καμμένο κατανοώντας την ένταση που έχει προκληθεί. Εκτίμησε μάλιστα πως η συζήτηση που γίνεται, έστω και σε αυτό το περιβάλλον είναι ειλικρινής και είναι καλό που πραγματοποιείται.
“Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις”, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις τελευταίες τοποθετήσεις του Νίκου Κοτζιά που προκάλεσαν ένα νέο γύρο έντασης με τον υπουργό Άμυνας.
Ενδεικτική του βαρύ κλίματος που προκλήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ήταν η δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας για τις προσωπικές βολές που δέχεται: “Δέχομαι την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά όχι επιθέσεις προσωπικές πως είμαι ο Σαλβίνι της κυβέρνησης”, υπογράμμισε υπενθυμίζοντας την ομιλία του Νίκου Φίλη το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μέτωπα μέσα στην κυβέρνηση ξεδιπλώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με τον Τέρενς Κουίκ και την Έλενα Κουντουρά να ξεκαθαρίζουν πως θα στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών και τον Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υποστηρίζουν τον κυβερνητικό εταίρο.
“Εγώ, αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση, δεν θα ήμουν σε αυτήν. Είναι απαράδεκτο να λέγονται τέτοια πράγματα”, σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ζητώντας να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές.
“Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή, έστω και αν είναι γνωστή η διαφωνία μας στο εθνικό θέμα”, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα…
newpost.gr
Comments are closed.
Κοινοποιήστε: