Είναι καιρός να ξεπεράσετε το ποτήρι flute. Υπάρχουν πλέον πολλά είδη ποτηριού που ταιριάζουν στα αφρώδη κρασιά και το καθένα έχει τις χάρες του, που σας παρουσιάζουμε παρακάτω.
Coupe
Ιδανικό για ένα Gatsby-esque bash
Το ποτήρι coupe είναι γνωστό για τον τρόπο που δημιουργήθηκε-μια ιστορία που είναι μύθος φυσικά. Λέγεται ότι το καλούπι για να φτιαχτεί έγινε από το μέγεθος του στήθους της Μαρίας Αντουανέτας. Μάλιστα, λέγεται ότι το σούπερ μοντέλο Kate Moss ήταν η τελευταία γυναίκα της οποίας το στήθος χρησιμοποιήθηκε ως καλούπι για ένα συγκεκριμένο ποτήρι που έφτιαξε η Dom Pérignon. Στην πραγματικότητα, όμως το ποτήρι τουλίπα εφευρέθηκε στην Αγγλία το 1660. Όταν πρόκειται για αφρώδες κρασί, τα ποτήρια αυτά μπορεί να είναι κομψότατα αλλά δεν κρατούν ούτε τον αφρισμό του κρασιού, ούτε το άρωμα του. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα.
«Χρησιμοποιώ πολλά διαφορετικά είδη ποτηριών», λέει ο Ariel Acre, διευθυντής ποτών στην Riddling Widow του Μανχάταν, μια υπόγεια αίθουσα σαμπάνιας. “Το ποτήρι coupe επιτρέπει πραγματικά στο κρασί να αναπνεύσει. Το τυχερό και ατυχές πράγμα για μια τουλίπα είναι ότι επιτρέπει τόσο πολύ αφρισμό, ώστε το κρασί ξεθυμαίνει γρήγορα- αλλά μερικά κρασιά με πολύ αφρισμό και πολυπλοκότητα μπορούν να ωφεληθούν. Το ποτήρι θα τα βοηθήσει ώστε να υπάρχει περισσότερη αρμονία μεταξύ αναβρασμού και γεύσης. ” Ο Acre χρησιμοποιεί αυτά τα ποτήρια για πιο πλούσιους, πιο ώριμους αφρώδεις οίνους που χρειάζονται λίγο χρόνο για να ανοίξουν.
Ποτήρι flute
Ιδανικό για μεγάλες συγκεντρώσεις, όταν χρειάζεται να κάνουμε πρόποση!
Τίποτα δεν είναι πιο συσχετισμένο με μια γιορτή από την πρόποση με ένα ποτήρι σαμπάνιας. Δυστυχώς, το στενό άνοιγμα του ποτηριού και το γεγονός ότι το γεμίζουμε μέχρι πάνω καθιστούν αδύνατη την εμφάνιση των αρωμάτων του κρασιού. Έτσι, αυτό το ποτήρι αποτελεί ταμπού για τους επαγγελματίες κρασιού. Βέβαια, από μια εμπορική άποψη, το ποτήρι flute έχει ένα ιδανικό μέγεθος για σερβίρισμα και αυξάνει τον αφρισμό της σαμπάνιας, κάτι που το κάνει ιδανικό στην όψη για πάρτι. Το σχήμα του βοηθά στη διατήρηση του αφρισμού, το οποίο είναι χρήσιμο όταν κάποιος το κρατάει πολύ ώρα. Επίσης, βολεύει, γιατί δύσκολα θα χυθεί η σαμπάνια την ώρα της πρόποσης.
Πρόκειται για ένα ποτήρι που σταδιακά χάνει έδαφος, ενώ ήταν πολύ δημοφιλές.
«Όταν πρόκειται για απεριτίφ, συνήθως σερβίρουμε την σαμπάνια μας σε ένα flute, αλλά όταν οι πελάτες παραγγέλνουν μια vintage Champagne, μου αρέσει να προτείνω το σερβίρισμα σε ένα μεγαλύτερο ποτήρι”, λέει ο Jaimee Anderson, assistant head sommelier στον παριζιάνικο νάο πολυτέλειας La Reserve. “Τις περισσότερες φορές οι επισκέπτες προτιμούν το παραδοσιακό flute. Ωστόσο, βλέπω όλο και περισσότερους επισκέπτες να ζητούν μεγαλύτερα ποτήρια. Είδα το ίδιο πράγμα στο Λος Άντζελες.»
Κοινοποιήστε: