Όσοι έχετε μια εμπειρία στην παρασκευή αυτού του παραδοσιακού γλυκίσματος δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου με αυτή τη συνταγή για μελομακάρονα του Στέλιου Παρλιάρου.
Υλικά
- Για 3 κιλά περίπου
Για τα μελομακάρονα
- 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 530 γρ. ηλιέλαιο
- 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 30 γρ. άχνη
- 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/6 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1.200 γρ. αλεύρι
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στα 2
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 100 γρ. μέλι
- καρύδια, χοντροκομμένα, για το πασπάλισμα
- μέλι, για το μέλωμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 2
Για τα μελομακάρονα: Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μπαχαρικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην κορδώσει η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, για να μη σφίξει).
Βήμα 3
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μία επιφάνειά τους σε τρίφτη. Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Βήμα 4
Μόλις βγουν από τον φούρνο ζεστά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε περίπου για 1 λεπτό. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
Βήμα 5
Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση – Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης, Studio M (Λάμπρος Μέντζος)
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: