Η νοστιμιά αυτής της συνταγής με κόκκινες φακές δεν λέγεται. Δοκιμάστε την με ζεστό προζυμένιο ψωμί και μια ωραία δροσερή μαρουλοσαλάτα.
Υλικά
- 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο καρότο, σε μικρούς κύβους
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200γρ. φακές κόκκινες
- 1.200ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα καρότα
- 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 3-4 καρότα, καθαρισμένα, σε μέτριους κύβους
- ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
- 3 κουτ. σούπας πετιμέζι
- φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Βήμα 2
Προσθέτετε τις φακές, τον ζωμό λαχανικών και τη δάφνη και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35-40 λεπτά.
Βήμα 3
Για τα καρότα: Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα καρότα, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού, το πετιμέζι και το θυμάρι και μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.
ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Φωτογραφία: Studiom.gr – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Πηγή: cantina.protothema.gr
Κοινοποιήστε: