Το μαύρο σκόρδο είχε αρχικά εμφανιστεί στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη, στη συνέχεια κατέκτησε και την Αμερική. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και στην Ελλάδα.
Ίσως να μην έχετε ξανακούσει αυτή την ιδιαίτερη υπερτροφή. Το μαύρο σκόρδο φαίνεται ότι έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό σκόρδο, αλλά είναι εφοδιασμένο με τη διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών. Επίσης, μελέτες αναφέρουν πως διαθέτει τετραπλάσια περιεκτικότητα καλίου, νατρίου, μαγνησίου, ασβεστίου και υδατοδιαλυτών αμινοξέων.
Πώς δημιουργείται όμως; Το μαύρο σκόρδο είναι το προϊόν προσεκτικής επεξεργασίας, η οποία διαρκεί 30 ημέρες σε ένα καλά ελεγχόμενο περιβάλλον σε υψηλές θερμοκρασίες. Πιο συγκεκριμένα, οι παραγωγοί παίρνουν το λευκό σκόρδο, το οποίο τοποθετούν σε έναν ειδικό κλίβανο όπου και παραμένει για περίπου ένα μήνα. Σε αυτό το περιβάλλον είναι που ωριμάζει και ζυμώνεται αργά και αφυδατώνεται χωρίς να ξεραίνεται. Στη συνέχεια, γίνεται πιο μαλακό και παίρνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα.
Μετά τις 30 μέρες το επεξεργασμένο σκόρδο μεταφέρεται σε ένα καθαρό δωμάτιο για να οξειδωθεί για τις επόμενες 45 μέρες. Δεν προστίθενται συντηρητικά στη διαδικασία και γι’ αυτό αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά συμπληρώματα που είναι διαθέσιμα στην αγορά και υπάρχει και σε μορφή κάψουλας.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν έχει τις «αρνητικές επιπτώσεις» (μυρωδιά κλπ), κάτι που το κάνει αυτομάτως πιο φιλικό προς τον τελικό καταναλωτή. Σταδιακά το μαύρο σκόρδο ήρθε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα μια εταιρεία, με έδρα τον Πλατύκαμπο Λάρισας. Η συγκεκριμένη εταιρία λειτουργεί από το 1996 ως μια μικρή τοπική βιομηχανική μονάδα που μεταποιεί τοπικά προϊόντα, όπως το λευκό σκόρδο.
Μάλιστα η εταιρεία κάνει ήδη εξαγωγές σε χώρες του εξωτερικού, όπως στη Γερμανία, στην Κύπρο, στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ιταλία, ενώ ετοιμάζεται να μπει στην αγορά της Ρωσίας. Τα εστιατόρια έχουν αρχίσει να προσθέτουν το μαύρο σκόρδο στις συνταγές τους ως γκουρμέ συστατικό και φαίνεται πως αυτή η υπερτροφή σταδιακά γίνεται όλο και πιο γνωστή για όλους τους καλούς λόγους.
Πηγή Μαύρο σκόρδο: Η άγνωστη υπερτροφή που παράγεται στον Θεσσαλικό κάμπο
Κοινοποιήστε: