
Το μαλεμπί είναι ένα παραδοσιακό γλυκό με ρίζες στη Μέση Ανατολή, που ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή του και τα αρώματα του ροδόνερου και της μαστίχας. Σε αυτή τη συνταγή, το απογειώνουμε με τραγανά φιστίκια Αιγίνης, δημιουργώντας ένα αρωματικό επιδόρπιο ιδανικό για κάθε εποχή – δροσερό, ανάλαφρο και φίνο.
Μαλεμπί με μαστίχα, ροδόνερο & φιστίκι Αιγίνης – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 10 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 10 λεπτά
-
Ψύξη: 2–3 ώρες
-
Συνολικά: περίπου 3 ώρες
Υλικά (για 4–6 μερίδες)
-
1 λίτρο φρέσκο γάλα
-
80 γρ. ζάχαρη
-
60 γρ. κορν φλάουρ
-
1/4 κ.γ. μαστίχα Χίου, κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
-
2 κ.σ. ροδόνερο (ή νερό τριαντάφυλλου)
-
Φιστίκια Αιγίνης (καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα) για το σερβίρισμα
-
Προαιρετικά: σιρόπι από ρόδι ή ροδόνερο για διακόσμηση
Εκτέλεση
-
Σε κατσαρόλα, ανακάτεψε το κορν φλάουρ με λίγη ποσότητα από το γάλα για να διαλυθεί καλά.
-
Πρόσθεσε το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη και βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
-
Ανακάτευε συνεχώς μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει (μην αφήσεις να βράσει δυνατά).
-
Μόλις δέσει, πρόσθεσε τη μαστίχα και το ροδόνερο. Ανακάτεψε καλά και κατέβασε από τη φωτιά.
-
Μοίρασε το μείγμα σε ποτήρια ή μπολ και άφησέ το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Βάλε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί.
-
Σέρβιρε παγωμένο, πασπαλισμένο με φιστίκι Αιγίνης και, αν θες, λίγες σταγόνες σιρόπι τριαντάφυλλου ή ροδιού.
Tips
-
Η μαστίχα πρέπει να είναι πολύ καλά κοπανισμένη, αλλιώς θα μείνει σε κόκκους.
-
Αν θέλεις πιο πηχτή υφή, αύξησε ελαφρώς το κορν φλάουρ (έως 70 γρ.).
-
Για πιο vegan εκδοχή: χρησιμοποίησε φυτικό γάλα (καρύδας ή αμυγδάλου) και υποκατάστατο ζάχαρης.
-
Το ροδόνερο πρέπει να είναι ποιοτικό και διακριτικό – μην το παρακάνεις!
Κοινοποιήστε: