Ημέρα εθνικού πένθους στην Τσεχία μετά το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του «Καρόλου» που προκάλεσε σοκ και αναπάντητα ερωτήματα .Ένας 24χρονος φοιτητής σκότωσε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες ακόμη στη χειρότερη μαζική επίθεση στη χώρα. Μία εβδομάδα νωρίτερα είχε δολοφονήσει έναν πατέρα και το μόλις δύο μηνών βρέφος του
Ένας 24χρονος Τσέχος φοιτητής ονόματι Ντέιβιντ Κόζακ πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα του, στη συνέχεια σκότωσε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 25 στο πανεπιστήμιό του στο κέντρο της Πράγας πριν δώσει τέλος στη ζωή του, ανακοίνωσε η αστυνομία. Πρόκειται για τη χειρότερη μαζική επίθεση που σημειώνεται ποτέ στην Τσεχία και η κυβέρνηση κήρυξε ην 23η Δεκεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους στη μνήμη των θυμάτων, όπως αποφάσισε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Πετρ Πάβελ.
Tα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο δράστης του πανεπιστημίου είναι ο ίδιος που διέπραξε στις 16 Δεκεμβρίου δύο φόνους στη δασική περιοχή Klanovicky, έξω απο την Πράγα. Πρόκειται για έναν πατέρα και την μόλις δύο μηνών κόρη του.
Όταν oι Αρχές κλήθηκαν στο σημείο, ο δράστης βρισκόταν στην ταράτσα. Στη συνέχεια οταν είδε οτι τον είχαν περικυκλώσει, αυτοκτόνησε. Η αστυνομία απάντησε στην κριτική σχετικά με την ταχύτητα της απόκρισής της, λέγοντας ότι μεσολάβησαν τέσσερα λεπτά μεταξύ της πρώτης κλήσης και της εφόδου στο κτήριο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουσαν δήλωσε στο τσεχικό ραδιόφωνο πως έχουν ταυτοποιηθεί 13 από τους 14 νεκρούς. Ανάμεσά τους είναι η επικεφαλής του τμήματος μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, Λένκα Χλάβκοβα, ενώ στους τραυματίες περιλαμβάνονται δύο πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ένας Ολλανδός.
Η αστυνομία δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει ενισχύσει προληπτικά την ασφάλεια σε σχολεία και άλλους «μαλακούς στόχους» – συνήθως δημόσιες εγκαταστάσεις που είναι δύσκολο να θωρακιστούν. Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων δήλωσαν επίσης ότι θα συνεργαστούν με ειδικούς της αστυνομίας με στόχο να λάβουν περισσότερα προληπτικά μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας γύρω από την πανεπιστημιούπολη.
Η αστυνομία δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής λεπτομέρειες για τα πιθανά κίνητρα του πυροβολισμού στο κτίριο που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Μολδάβα στην πλατεία Γιαν Πάλαχ. Οι ερευνητές δεν υποψιάζονται ότι υπάρχει σχέση με κάποια εξτρεμιστική ιδεολογία ή ομάδες. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι πίστευαν ότι δεν είχε συνεργό.
Ο Βόντρασεκ, ο αρχηγός της αστυνομίας, είπε ότι πιστεύουν ότι ο ένοπλος σκότωσε τον πατέρα του νωρίτερα την Πέμπτη στη γενέτειρά του Χοστούν, ακριβώς δυτικά της Πράγας, και ότι σχεδίαζε επίσης να αυτοκτονήσει. Είπε επίσης ότι ο ένοπλος ήταν ύποπτος ότι σκότωσε έναν άνδρα και την 2 μηνών κόρη του στις 15 Δεκεμβρίου, στην Πράγα.
Πληθαίνουν τα μακελειά στην Ευρώπη
Η Τσεχια είναι η τελευταία σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών που κατέγραψαν περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στα πρότυπα των ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 2022, ένας ένοπλος σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε πολλούς άλλους σε ένα εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη. Η ένοπλη βία είναι σχετικά σπάνια στη Δανία, η οποία θεωρείται ότι έχει μερικούς από τους πιο περιοριστικούς νόμους περί όπλων στην Ευρώπη.
Και φέτος τον Μάιο η Σερβία βυθίστηκε στο πένθος από δύο μαζικούς πυροβολισμούς σε λιγότερο από 48 ώρες. Ένα 13χρονο αγόρι σκότωσε τουλάχιστον οκτώ παιδιά και έναν φύλακα στο σχολείο του στο Βελιγράδι. Μία ημέρα μετά ένας 21χρονος ένοπλος που κρατούσε αυτόματο όπλο σκότωσε οκτώ άτομα στο χωριό Ντουμπόνα.
Το ποσοστό οπλοκατοχής είναι υψηλό στη Σερβία, αλλά το είδος των μαζικών πυροβολισμών που παρατηρούνται σε καθημερινή βάση στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σπάνιο στη χώρα των Βαλκανίων. Μέχρι τον Μάιο, οι πυροβολισμοί στα σχολεία στη Σερβία ήταν σχεδόν ανήκουστοι.
Η Τζουλιέτ Κάγιεμ, ανώτερη αναλύτρια εθνικής ασφάλειας του CNN και πρώην βοηθός γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, είπε ότι ο κίνδυνος αντιγραφής περιστατικών βίας στην εποχή του Διαδικτύου είναι μεγάλος. «Στην κουλτούρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτοί οι άνθρωποι δοξάζονται», είπε. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν σύνορα, επομένως οι άνθρωποι σε άλλες χώρες θα αρχίσουν να τα ακολουθούν ή να τα αντιγράφουν ή να βλέπουν το είδος της φήμης που δημιουργείται».
Η έμπνευση του μακελάρη
Το κίνητρο του ένοπλου στην Πράγα δεν είναι γνωστό, ωστόσο οι ειδικοί χτενίζουν ήδη τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ο ίδιος είχε άδεια οπλοκατοχής και είχε πολλά όπλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τσεχικής Αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ. Οι Αρχές ωστόσο πιστεύουν ότι εμπνεύστηκε από τους πυροβολισμούς που πραγματοποίησε μία 14χρονη μαθήτρια στη Ρωσία νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Θέλω να κάνω σχολικό πυροβολισμό και πιθανώς να αυτοκτονήσω, η Aλίνα Aφανασκίνα με βοήθησε πάρα πολύ», φέρεται να έγραψε στις 10 Δεκεμβρίου για το αιματηρό περιστατικό στο σχολείο του Μπριάνσκ, η οποία σκότωσε δύο μαθητές προτού αυτοκτονήσει. Η ανατριχιαστική ανάρτηση σε αυτό που ο συγγραφέας αποκάλεσε το «ημερολόγιο» τους για τη «ζωή πριν από τον πυροβολισμό» συνεχίστηκε: «Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα ότι θα γίνω μανιακός στο μέλλον»
Η Τσεχία έχει σχετικά φιλελεύθερη νομοθεσία για τα όπλα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ. Για να αποκτήσει ένα όπλο νόμιμα, ένα άτομο χρειάζεται επίσημη άδεια πυροβόλου όπλου, η οποία απαιτεί ιατρική εξέταση, εξέταση επάρκειας όπλων και να μην έχει προηγούμενο ποινικό μητρώο. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές της αστυνομίας, περισσότερα από 300.000 άτομα έχουν νόμιμες άδειες οπλοκατοχής. Από το 2022, σχεδόν 1 εκατομμύριο νόμιμα όπλα είχαν καταχωρηθεί επίσημα στην Τσεχική Δημοκρατία.
ΗΠΑ: 120 όπλα για κάθε 100 Αμερικανούς
Το νέο αιματηρό περιστατικό μπορεί να προκαλέσει νέα εθνική συζήτηση σχετικά με την κατοχή όπλων και τους περιορισμούς. Αν και η χώρα έχει πιο φιλελεύθερους κανόνες από πολλούς από γείτονες, θα ανοίξει διάλογος για την επανεξέταση των μέτρων.
Στις ΗΠΑ, η οπλοκατοχή είναι συνταγματικό δικαίωμα. Υπάρχουν 120 όπλα για κάθε 100 Αμερικανούς, σύμφωνα με την Έρευνα Small Arms Survey (SAS) που εδρεύει στην Ελβετία. Κανένα άλλο έθνος δεν έχει περισσότερα όπλα από οτι πολίτες.
Μέχρι στιγμής φέτος έχουν σημειωθεί 642 μαζικοί πυροβολισμοί, σύμφωνα με το Archive Gun Violence. Περισσότεροι από 80 από αυτούς τους πυροβολισμούς σημειώθηκαν σε σχολεία και πανεπιστήμια, σύμφωνα με ανάλυση του CNN. Σχεδόν 42 εκατομμύρια Αμερικανοί – πάνω από το ένα όγδοο του πληθυσμού των ΗΠΑ – εκτιμάται ότι έζησαν σε απόσταση ενός μιλίου από μαζικούς πυροβολισμούς από το 2014, σύμφωνα με ανάλυση του CNN των δεδομένων από το Gun Violence Archive (GVA) και το US Census Bureau.
Κοινοποιήστε: