
Με βάση τα λεγόμενα του Πούτιν η Μόσχα επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες για μακροπρόθεσμη ειρήνη και να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει η Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία και έστειλε το δικό του μήνυμα μια μέρα πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ.
Το αποτέλεσμα που χρειάζεται η Ρωσία είναι η εξάλειψη των αιτιών που προκάλεσαν την κρίση, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον δημοσιογράφο του VGTRK, Πάβελ Ζαρούμπιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «έχει αρκετή δύναμη και πόρους για να φέρει εις πέρας αυτό που ξεκίνησε το 2022, να οδηγήσει στο λογικό του τέλος με το αποτέλεσμα που χρειάζεται η Ρωσική Ομοσπονδία».
«Αυτό το αποτέλεσμα είναι η εξάλειψη των αιτιών που προκάλεσαν αυτήν την κρίση, η δημιουργία συνθηκών για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ειρήνη και η διασφάλιση της ασφάλειας του ρωσικού κράτους, η διασφάλιση των συμφερόντων του λαού μας σε εκείνα τα εδάφη για τα οποία μιλάμε πάντα. Όπου ζουν άνθρωποι που θεωρούν τα ρωσικά μητρική τους γλώσσα και θεωρούν τη Ρωσία πατρίδα τους», δήλωσε ο Πούτιν.
Επιπλέον, η Μόσχα επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες για μακροπρόθεσμη ειρήνη και να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας, πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.
Προηγουμένως, η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το αποτέλεσμα της διευθέτησης της ουκρανικής σύγκρουσης θα πρέπει να είναι η μακροπρόθεσμη ειρήνη. Η θέση της Μόσχας είναι ότι μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη χωρίς να αντιμετωπιστούν τα αίτια της κρίσης.
Long-lasting peace and protection of rights of the Russian-speaking population in Ukraine must be the core result of Russia’s special military operation, Putin said in an interview with VGTRK journalist Pavel Zarubin: https://t.co/r7bFlJD39l pic.twitter.com/fTnu3CMs3F
— TASS (@tassagency_en) May 18, 2025
Ρούμπιο: Η Ρωσία ετοιμάζει έγγραφο με τις απαιτήσεις της
Κατά τα λοιπά, η Ρωσία ετοιμάζει ένα έγγραφο με τα αιτήματά της για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Ρώμη, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλά θέματα» τέθηκαν προς συζήτηση.
«Μου εξήγησε ότι θα προετοιμάζει ένα έγγραφο που θα περιέχει τα αιτήματά τους για κατάπαυση του πυρός, το οποίο θα οδηγήσει σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, είπε ότι επεξεργάζονται ιδέες και αιτήματα που θα οδηγήσουν στην κατάπαυση του πυρός και σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις», είπε ο Ρούμπιο.
Ας υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη μέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησε τη συνέχιση των ρωσοαμερικανικών επαφών .
Είπε επίσης ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα ψηφίσει νόμο για κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Αύριο τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι σκοπεύει να τηλεφωνήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα 19 Μαΐου .
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ προετοιμάζεται για τις 19 Μαΐου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Η συνομιλία προετοιμάζεται», δήλωσε ο Πεσκόφ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη δήλωση του Τραμπ στο Truth Social ότι θα μιλούσε με τον Πούτιν στις 19 Μαΐου.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η προγραμματισμένη συζήτηση θα καλύψει την ουκρανική σύγκρουση και εμπορικά ζητήματα. Σημείωσε επίσης ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία θα μιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Κοινοποιήστε: