Βορειότερα, στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία αλλά και με την Ελλάδα στον Εβρο, μεταφέρεται το τελευταίο διάστημα σημαντικό μέρος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών -στη Βουλγαρία γίνεται λόγος για αριθμό ίσο και μεγαλύτερο από αυτόν που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα- ενώ στα ελληνικά νησιά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία μέσα σε έναν περίπου μήνα έφτασαν περί τους 2.500 πρόσφυγες-μετανάστες.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Έθνους», ο αριθμός αυτός ήταν σχεδόν διπλάσιος από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν την απόπειρα πραξικοπήματος, προκαλώντας προβληματισμούς στην ελληνική κυβέρνηση, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στην εφαρμογή από την πλευρά της της συμφωνίας με την ΕΕ για τη διαχείριση των προσφύγων.
Και ενώ πληθαίνουν την ίδια ώρα οι πληροφορίες που θέλουν τη Γερμανία να ετοιμάζει plan B για την περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας, ακόμη και με την άσκηση οικονομικής πίεσης προς την Ελλάδα, ώστε να δεχτεί να συγκρατήσει και να υποδεχτεί έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων-μεταναστών, όπως αποκάλυψε το Der Spiegel.
Για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών που πέρασαν στη Βουλγαρία παρά το φράχτη που έχουν στήσει οι βουλγαρικές αρχές είναι μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνων που πέρασαν στην Ελλάδα, όπως παραδέχτηκε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας.
Από την 1η Αυγούστου έχει καταγραφεί η είσοδος περίπου 1.800 μεταναστών στη Βουλγαρία, σε αντίθεση με 1.577 στα ελληνικά νησιά.
Σημειώνεται ότι στη Βουλγαρία σε κέντρα κλειστού τύπου υπάρχουν σήμερα περίπου 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Κοινοποιήστε: