Η λεμονόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά που συνδυάζει την ένταση του λεμονιού με τη γλυκύτητα της ζάχαρης και τη βελούδινη υφή της κρέμας. Αυτό το δροσερό και ανάλαφρο γλύκισμα είναι ιδανικό για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι, ενώ μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό επιδόρπιο για κάθε περίσταση. Με απλά υλικά και λίγη προσοχή στη διαδικασία, μπορείτε να φτιάξετε μια λεμονόπιτα που θα κλέψει τις εντυπώσεις.
Λεμονόπιτα
Υλικά για τη βάση:
- 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive ή πτι μπερ
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Υλικά για την κρέμα:
- 4 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 150 ml φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 3-4 λεμόνια)
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία της βάσης: Αλέστε τα μπισκότα στο μίξερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Ανακατέψτε τα με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώστε το μείγμα σε μια φόρμα για πίτα με αποσπώμενο πάτο, πιέζοντας το καλά στον πάτο και στις άκρες. Βάλτε τη φόρμα στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί η βάση.
- Προετοιμασία της κρέμας: Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ψήσιμο: Ρίξτε την κρέμα πάνω από τη βάση και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να σφίξει η κρέμα. Αφήστε τη λεμονόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν την ξεφορμάρετε.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη λεμονόπιτα πασπαλισμένη με λίγη ζάχαρη άχνη ή συνοδευμένη με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Καλή σας όρεξη!
Κοινοποιήστε: