
Το λαχματζούν είναι μια λεπτή, τραγανή πίτα με ζύμη, καλυμμένη με πικάντικο μείγμα κιμά, λαχανικών και μυρωδικών. Πρόκειται για ένα κλασικό street food της Μέσης Ανατολής και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με ρίζες κυρίως στην τουρκική και αρμενική κουζίνα. Στην Ελλάδα έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα για την ένταση της γεύσης του και την ευκολία στο σερβίρισμα. Ιδανικό για μεσημεριανό, μπουφέ ή ακόμη και για συνοδευτικό μεζέ.
Λαχματζούν με κιμά – Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος
-
Προετοιμασία: 30 λεπτά
-
Ξεκούραση ζύμης: 1 ώρα
-
Ψήσιμο: 10 λεπτά / παρτίδα
-
Συνολικός χρόνος: περίπου 2 ώρες
Υλικά
Για τη ζύμη (8 λαχματζούν):
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
7 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
1 κ.γ. αλάτι
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
300 ml χλιαρό νερό
Για τη γέμιση:
-
400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή μισό-μισό με αρνίσιο)
-
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
-
1 μικρή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
-
1 ντομάτα, τριμμένη
-
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
-
1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
-
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
-
½ κ.γ. κύμινο
-
Αλάτι & πιπέρι
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
-
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Αφήνουμε 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
-
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε για 7-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
-
Καλύπτουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
-
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
-
Δουλεύουμε το μείγμα καλά με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το αφήνουμε να σταθεί όσο φουσκώνει η ζύμη.
3. Πλάθουμε και ψήνουμε τα λαχματζούν:
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C, στον αέρα ή πάνω-κάτω.
-
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε λεπτές στρογγυλές πίτες (σαν πίτσες, αλλά πολύ λεπτές).
-
Απλώνουμε λίγη ποσότητα από τη γέμιση πάνω σε κάθε ζύμη και την απλώνουμε μέχρι τις άκρες με ένα κουτάλι.
-
Ψήνουμε 2-3 πίτες κάθε φορά, για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανή η ζύμη και να ψηθεί ο κιμάς.
Tips για τέλειο λαχματζούν
-
Χρησιμοποιήστε πολύ λεπτή ζύμη για πιο αυθεντικό αποτέλεσμα.
-
Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του νερού στη ζύμη με γιαούρτι για πιο μαλακή υφή.
-
Σερβίρετε με λεμόνι, φρέσκα μυρωδικά ή γιαούρτι με σκόρδο.
-
Αν περισσέψουν, φυλάσσονται στο ψυγείο και ξαναζεσταίνονται στον φούρνο ή στο τηγάνι.
Κοινοποιήστε: