Οι λαχανοντολμάδες είναι από εκείνα τα φαγητά που όσο μπελαλίδικα και να είναι, αγαπάμε να τα μαγειρεύουμε σε κάθε ευκαιρία! Οι λαχανοντολμάδες φούρνου είναι απαράμιλλης νοστιμιάς φαγητό και οι μοναδικοί που δεν χρειάζονται αυγολέμονο!
Υλικά
- 1 μεγάλο λευκό λάχανο
Για τη γέμιση
- 700 γρ. ανάμεικτο κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό
- 2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα στον τρίφτη
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 70 γρ. ρύζι καρολίνα
- 1 αυγό
- 1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι , αλάτι
Για το ψήσιμο
- 600-800 ml ζεστό ζωμό κρέατος
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση μαζί με το πολτοποιημένο σκόρδο και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε το λάχανο.
Βήμα 2
Προετοιμασία του λάχανου: Σε 1 κατσαρόλα, που θα χωράει το λάχανο, βάζουμε νερό λίγο πιο κάτω από τη μέση της κατσαρόλας και το βράζουμε. Με 1 μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό, κάτω μέρος του λάχανου, αλατίζουμε και τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα.
Βήμα 3
Όταν μαλακώσουν τα φύλλα και αρχίζουν να ανοίγουν, αφαιρούμε όποια είναι έτοιμα. Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία γυρίζοντας το λάχανο όσες φορές χρειαστεί μέσα στο καυτό νερό, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα μέχρι το κέντρο.
Βήμα 4
Λαχανοντολμάδες: Χρησιμοποιούμε γάστρα ή ταψί. Καλύπτουμε τον πάτο με ένα στρώμα από φύλλα λάχανου.
Βήμα 5
Παίρνουμε 1 φύλλο από το λάχανο και αφαιρούμε το σκληρό μέρος, κόβοντάς το με ένα μαχαιράκι. Παίρνουμε μια ποσότητα από τον κιμά και τον τυλίγουμε μέσα στο φύλλο κλείνοντάς το καλά σε ρολό.
Βήμα 6
Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με το ζουμάκι τους και χυμό λεμονιού.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: