Λάθος η υπόσχεση Τσίπρα – Έρχεται το χάος – Καταρρέουν τα hotspot – Φυλακή η Λέσβος – Ζοφερές προβλέψεις από τον “δημιουργό” της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
Οι ανησυχητικές αυτές εκτιμήσεις έρχονται από τον «δημιουργό» της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, Γκέραλντ Κνάους και δημοσιεύει το Spiegel
Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι πλέον οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, καθώς ολοένα και περισσότερα άτομα συνωστίζονται σε αυτά.
Την ίδια στιγμή ο Γκέραλντ Κνάους του οποίου το think tank, European Stability Initiative (Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας) βοήθησε στη σύλληψη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, προειδοποιεί ότι θα ήταν λάθος να εφαρμοστεί η υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης για μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, καθώς αυτό θα στείλει το λάθος μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
«Εξαιτίας των προσφυγικών ροών, οι δομές στη Λέσβο και σε άλλα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Το ευρωπαϊκό μοντέλο πλέον δεν δουλεύει. Αν και ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε μετά από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο, οι αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν ξανά, εν μέρει εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία», αναφέρει το Spiegel.
Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 6.527 πρόσφυγες διέσχισαν το Αιγαίο, διπλάσιοι από ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η κρίση στην Τουρκία δεν φαίνεται να τρομάζει μόνο τους πολίτες της χώρας, αλλά και διώχνει από εκεί πολλούς πρόσφυγες, σχολιάζει το δημοσίευμα. Μετά από το πραξικόπημα, είναι σχεδόν αδύνατο για τους πρόσφυγες να βρουν δουλειά στην Τουρκία, ενώ οι περιπολίες του τουρκικού λιμενικού έχουν γίνει λιγότερο συχνές και ταυτόχρονα έπεσαν οι τιμές των λαθροδιακινητών. Αυτοί αναφέρονται ως μερικοί από τους λόγους που έχουν αυξηθεί και πάλι οι προσφυγικές ροές.
Τα νησιά έχουν αυτή τη στιγμή 15.000 πρόσφυγες και οι δομές μπορούν να χειριστούν μόνο τον μισό αριθμό. Και νέες βάρκες φτάνουν κάθε ημέρα. Οι καβγάδες μεταξύ προσφύγων, αλλά και με τους ντόπιους, έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο, σημειώνει το Spiegel.
«Λάθος η υπόσχεση Τσίπρα»
Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με ένα δίλημμα, λέει ο πολιτικός σύμβουλος Γκέραλντ Κνάους. Οι Ελληνες δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το χάος στα νησιά.
«Αν ο Αλέξης Τσίπρας τηρήσει την πρόσφατη υπόσχεσή του, για τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, αυτό θα ήταν ένα μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές στην Τουρκία ότι η διαδρομή του Αιγαίου άνοιξε και πάλι», προσθέτει. «Αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι γρήγορα, η προσφυγική συμφωνία θα ”πεθάνει” σε λίγους μήνες», προειδοποιεί ο Κνάους.
«Θα έρθει το χάος»
Ο Κνάους, τον οποίο πολλοί περιγράφουν ως τον δημιουργό της συμφωνίας, προειδοποιεί ότι αν αυτή καταρρεύσει, θα ακολουθήσει το χάος. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ελλάδα και θα προσπαθήσουν να περάσουν τους φράχτες στα βόρεια σύνορα, αναφέρει. «Τα Βαλκάνια θα μετατραπούν σε πεδίο μάχης για πρόσφυγες, λαθροδιακινητές, συνοριοφύλακες και στρατιώτες. Αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου», προσθέτει.
«Φυλακή η Λέσβος»
Η κατάσταση έχει «πνίξει» τις ελληνικές αρχές, σχολιάζει το Spiegel. Στη Λέσβο, έχει ανατεθεί σε 9 άτομα η λήψη αποφάσεων για τις αιτήσεις 6.000 προσφύγων. Ενας από αυτούς, νοσηλεύτηκε για λίγο, εξαιτίας της εξάντλησης. Πριν από αρκετούς μήνες η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι στέλνει εκατοντάδες ειδικούς ασύλου στην Ελλάδα αλλά έως τώρα, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, έχουν φτάσει στα νησιά μόνο περίπου 30 αξιωματούχοι.
Ο δικηγόρος Εμμανουήλ Χατζηχαλκιάς λέει ότι κανείς δεν ξέρει αν οι αιτήσεις των προσφύγων θα αξιολογηθούν σε μία εβδομάδα, ένα μήνα, ή ένα χρόνο «Η Λέσβος έχει μετατραπεί σε φυλακή», συμπληρώνει
Ευρωπαϊκή αποτυχία
Νωρίτερα σε δηλώσεις του στο Politico ο Γκέραλντ Κνάους εξέφραζε την ανησυχία του για πιθανή αποτυχία της ευρωπαϊκής στρατηγικής στο προσφυγικό. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνται έστω και να αναγνωρίσουν ότι υφίσταται πρόβλημα, επαινώντας τις τουρκικές προσπάθειες στη φύλαξη των συνόρων και κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα, τα οποία στην πράξη διαψεύδονται από τις σοβαρές ρωγμές που εμφανίζει η συμφωνία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευσή της, δεδομένου ότι, αντί να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μεταφορά των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα πίσω στην Τουρκία το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με τον κ. Κνάους, η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την υπόσχεση για απελευθέρωση των θεωρήσεων ως μοχλό πίεσης απέναντι στην Τουρκία, ούτως ώστε να κερδίσει παραχωρήσεις.
Άλλο δημοσίευμα, σχετικό με την Ελλάδα και το προσφυγικό ζήτημα, στην ιστοσελίδα EUobserver, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και εν γένει οι τοπικές Αρχές στην Ευρώπη, σε σχέση με τη φιλοξενία και την ενσωμάτωση των προσφύγων, τα οποία έχουν να κάνουν, κυρίως, με την έλλειψη άμεσης πρόσβασης της τοπικής αυτοδιοίκησης στα κονδύλια της ΕΕ, καθώς και τη διοικητική συμφόρηση. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι αυτές τις δυσκολίες είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν εκπρόσωποι των δήμων από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα με αφορμή το πρόγραμμα «Αλληλέγγυες πόλεις», μία πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, με στόχο την καλύτερη συνεργασία των πόλεων για τη διαχείριση ενός μεγάλου αριθμού πρακτικών ζητημάτων, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες.
Επίσης, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, οι εκπρόσωποι των δήμων επισκέφθηκαν ένα νέο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αθήνα, σε κτίριο που μισθώνει με leasing ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην Έλληνας ευρωβουλευτής, το οποίο σχεδιάζεται να στεγάσει έως 250 πρόσφυγες από τη Συρία και να βοηθήσει, από τη μία μεριά, στην ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία εκείνων που επιθυμούν να μείνουν και, από την άλλη, στην προετοιμασία όσων θελήσουν να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί πρόσφυγες στην Αθήνα βρίσκονται σε κατάσταση επαιτείας, αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό, κατά τα λεγόμενα του αντιδημάρχου Αθηνών, Λευτέρη Παπαγιαννάκη, της πολιτικής απόφασης των προηγούμενων κυβερνήσεων να μη διαθέτουν πολιτικές ενσωμάτωσης, ένα τίμημα, το οποίο καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι Αρχές.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, δηλώνει στην ιστοσελίδα ότι οι πόλεις δεν θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια, παρά μόνο εάν αλλάξουν οι κανόνες, μία προοπτική που φαντάζει απίθανη, ενώ, σύμφωνα με ανώτερη αξιωματούχο της Επιτροπής, τα κονδύλια που προορίζονται για την ενσωμάτωση των προσφύγων δεν αξιοποιούνται σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα κράτη- μέλη τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα σε αυτόν τον τομέα, καταλήγει το δημοσίευμα
protothema.gr
Κοινοποιήστε: