Την πιο αιματηρή χρονιά στην ιστορία της κατέγραψε η Κόστα Ρίκα με τον δείκτη των ανθρωποκτονιών να σημειώνει αλματώδη αύξηση.
Το γεγονός οφείλεται κυρίως στην κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών επιδιδόμενων σε διακίνηση ναρκωτικών, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι αρχές της κεντροαμερικανικής χώρας, που για δεκαετίες θεωρείτο η ασφαλέστερη σε όλη την περιφέρεια.
Η Κόστα Ρίκα, χώρα πασίγνωστη για την απόφασή της να καταργήσει τον στρατό της πριν από 70 και πλέον χρόνια, κατέγραψε 907 ανθρωποκτονίες πέρυσι, αριθμό αυξημένο κατά 38% σε ετήσια βάση.
Διάσημη για τον οικοτουρισμό της και την χαλαρή, ανεκτική συμπεριφορά πολλών από τους πολίτες της, η Κόστα Ρίκα ξεπέρασε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό ανθρωποκτονιών ήδη τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ο δείκτης ανθρωποκτονιών σε εθνική κλίμακα αυξήθηκε στις 17,2 ανά 100.000 κατοίκους πέρυσι, από 12,5 το 2022, τόνισε ο διευθυντής της υπηρεσίας δικαστικής έρευνας (OIJ) Ράνταλ Σουνίγα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αποδίδοντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών.
Οι αρχές αποδίδουν τις δολοφονίες σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών με διακύβευμα τον έλεγχο της χρυσοφόρας διακίνησης ναρκωτικών μέσω της χώρας, που βρίσκεται σε τοποθεσία στρατηγικής σημασίας, ανάμεσα σε κράτη όπου παράγονται ουσίες στη Λατινική Αμερική, κι έχει αφθονία συνδέσεων με τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Τον Ιούλιο, ο κοσταρικανός υπουργός Ασφαλείας Μάριο Σαμόρα δήλωνε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η ενίσχυση της επιρροής μεξικανικών καρτέλ των ναρκωτικών και η αύξηση της παραγωγής κοκαΐνης στην Κολομβία ωθούσαν τον αριθμό των φόνων σε επίπεδα πρωτοφανή για την Κόστα Ρίκα.
«Η τάση των ξεκαθαρισμάτων λογαριασμών αυξήθηκε στο 70%, επίπεδο που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ πριν», σύμφωνα με τον κ. Σουνίγα, που υποσχέθηκε ότι οι αρχές θα μειώσουν τους φόνους το 2024.
Η επαρχία της πρωτεύουσας Σαν Χοσέ δοκίμασε το πιο βαρύ χτύπημα από τη βία: τα δεδομένα δείχνουν πως οι ανθρωποκτονίες εκεί αυξήθηκαν κατά 86%.
Η αύξηση των δολοφονιών αποτελεί αντανάκλαση «περίπλοκου» σεναρίου, κατά την άποψη του κ. Σουνίγα, που επισήμανε ότι πριν από το 2022 ο εθνικός δείκτης ανθρωποκτονιών δεν έφθανε καν τις 11 ανά 100.000 κατοίκους, επίπεδο που θεωρεί «αποδεκτό».
Ο κ. Σουνίγα εισηγήθηκε να αυξηθούν οι δαπάνες για τη δημόσια ασφάλεια.
Κοινοποιήστε: