Η κλασική αραβομεξικάνικη συνταγή συναντά τον χωριάτικο κόκορα και σκαρφαλώνει στα βουνά της Κρήτης!
Υλικά
- 1 κόκορας περίπου 3 κιλά, σε μερίδες
- 1 κιλό πατάτες με την φλούδα τους, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες σε μεσαία κομμάτια
- 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης, ξεσποριασμένες και χωρίς κοτσάνια
- 50 γρ. μακρόστενες φρέσκιες κόκκινες πιπεριές τσἰλι, ξεσποριασμένες και χωρίς κοτσάνια
- 10 γρ. σκόρδο
- 120 ml χυμός πορτοκαλιού
- 100 ml μηλόξυδο
- 1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
- 1 μεσαίο ξύλο κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 μπουκέτο δεμένο με σπάγκο από κλωναράκια μαντζουράνας, μαλοτήρας, θυμαριού, δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλεύρι και νερό για το ζυμάρι για το κλείσιμο της γάστρας
- φρέσκα φύλλα μαϊντανού για γαρνίρισμα
Tips
- Για αυθεντικό μεξικάνικο αποτέλεσμα μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πιπεριές Φλωρίνης και τσἰλι με 100 γρ. αφυδατωμένες πιπεριές guajillo και 20 γρ. ancho. Σε αυτή την περίπτωση, αφού τις ξεπλύνετε πολύ καλά, τις ξεσποριάζετε και μουλιάζετε για 5 λεπτά σε ζεστό νερό.
- Μια εναλλακτική πεντανόστιμη γαρνιτούρα είναι και τα παραδοσιακά σκιουφιxτά μακαρόνια!
Διαδικασία
Βήμα 1
Ροδίζουμε σε τηγάνι με 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο τα κομμάτια του κόκορα ξεκινώντας από την πέτσα σε δυνατή φωτιά. Κρατάμε στην άκρη.
Βήμα 2
Καίμε σε μέτρια φωτιά σε τηγάνι χωρίς καθόλου λάδι τις πιπεριές Φλωρίνης και τις τσἰλι από όλες τις πλευρές μέχρι να μαυρίσουν ελαφρά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μπλέντερ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και στο τέλος, τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνουμε και πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές παχύρρευστο μείγμα.
Βήμα 3
Τοποθετούμε σε γάστρα τα κομμάτια του κόκορα και ρίχνουμε την σάλτσα προσέχοντας να καλυφθούν όλα τα κομμάτια. Προσθέτουμε το μπουκέτο των βοτάνων, κλείνουμε το καπάκι και το σφραγίζουμε με το ζυμάρι.
Βήμα 4
Σιγοψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2,5 ώρες. Ραντίζουμε τις πατάτες με ελαιόλαδο, αλατοπιπερὠνουμε και κλείνουμε σε λαδόκολλα. Ψήνουμε για 45 λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σερβίρουμε σε πιατέλα πρώτα τις πατάτες, την σάλτσα και πάνω τα κομμάτια του κόκορα. Δίνουμε φρεσκάδα και χρώμα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΕΝΗΣ
Φωτογραφία: light.and.pixel
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: