
Οι κροκέτες λαχανικών με τυρί είναι ένα υπέροχο πρώτο πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γεύση των λαχανικών με το λιωμένο τυρί στο εσωτερικό τους. Είναι τραγανές απέξω και αφράτες μέσα, ιδανικές για μικρούς και μεγάλους.
Κροκέτες λαχανικών με τυρί – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 25 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
-
Συνολικά: 45 λεπτά
Υλικά
Για περίπου 15 κροκέτες:
-
2 πατάτες μέτριες, βρασμένες και λιωμένες
-
1 καρότο, τριμμένο
-
1 μικρό κολοκυθάκι, τριμμένο και στραγγισμένο
-
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
100 γρ. τριμμένη φέτα ή γραβιέρα
-
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
-
2 αυγά
-
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
-
1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά (και επιπλέον για πανάρισμα)
-
Αλάτι – πιπέρι
-
Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
-
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Προετοιμασία λαχανικών:
- Τρίψε το κολοκυθάκι και το καρότο και στράγγισέ τα καλά σε πετσέτα ή τούλι για να αποβάλουν τα υγρά.
- Βράσε και λιώσε τις πατάτες.
Ανάμειξη:
- Σε ένα μεγάλο μπολ πρόσθεσε τις λιωμένες πατάτες, τα τριμμένα λαχανικά, το κρεμμύδι, τα τυριά, τον μαϊντανό, ένα αυγό, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακάτεψε καλά.
- Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, πρόσθεσε λίγη φρυγανιά μέχρι να γίνει εύπλαστο.
Σχηματισμός:
- Πλάσε μικρές μπαλίτσες ή δώσε σχήμα κροκέτας.
- Σε μπολάκι, χτύπησε το δεύτερο αυγό.
- Πέρνα κάθε κροκέτα πρώτα από το αυγό και μετά από τη φρυγανιά για πανάρισμα.
Τηγάνισμα:
- Ζέστανε ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγάνισε τις κροκέτες λίγες λίγες, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Άφησέ τες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Tips
- Αν θέλεις πιο υγιεινή εκδοχή, μπορείς να τις ψήσεις σε φούρνο στους 200°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Συνόδευσέ τες με δροσερό ντιπ γιαουρτιού ή σάλτσα ντομάτας.
- Αν προσθέσεις λίγο κίτρινο τυρί σε κυβάκια στο κέντρο, οι κροκέτες θα έχουν λιωμένο “πυρήνα”.
Κοινοποιήστε: