
Η κλασική γλυκιά κρέμα πιάτου είναι το θεμέλιο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Πλούσια, αρωματική, με γεύση βανίλιας και απαλή υφή, αποτελεί ιδανική βάση για κάθε γλυκό που χρειάζεται γέμιση ή συνοδεία. Ετοιμάζεται εύκολα, με απλά υλικά, και μπορεί να προσαρμοστεί με αρώματα ή σοκολάτα.
Κρέμα πιάτου ζαχαροπλαστικής – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 5 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 10 λεπτά
-
Αναμονή: 30 λεπτά (για να κρυώσει)
-
Συνολικός χρόνος: περίπου 45 λεπτά
Υλικά (για 2 φλιτζάνια κρέμα)
-
500 ml φρέσκο γάλα (πλήρες)
-
1 βανιλίνη ή 1 λοβό βανίλιας (ή εκχύλισμα)
-
4 κρόκοι αυγών
-
100 γρ. ζάχαρη
-
40 γρ. κορν φλάουρ (ή 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
-
30 γρ. βούτυρο (προαιρετικά, για έξτρα γυαλάδα και γεύση)
Εκτέλεση
-
Ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει (όχι να βράσει).
-
Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
-
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει λεία κρέμα.
-
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα μέσα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς (για να μην κόψει).
-
Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, μέχρι να πήξει (2–4 λεπτά).
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
-
Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να ακουμπά στην επιφάνειά της (για να μην κάνει πέτσα) και την αφήνουμε να κρυώσει.
Tips
-
Αν θέλεις σοκολατένια κρέμα, πρόσθεσε 100 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα όταν αποσύρεις την κρέμα από τη φωτιά.
-
Μπορείς να την αρωματίσεις και με πορτοκάλι, λεμόνι ή λικέρ.
-
Φυλάσσεται στο ψυγείο έως 3 μέρες. Ανακάτεψέ τη καλά πριν τη χρήση.
Κοινοποιήστε: