
Οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι είναι ένα πιάτο που μοσχοβολά Ελλάδα. Ελαφρύ, θρεπτικό και γεμάτο άρωμα από φρέσκα μυρωδικά, αποτελεί ιδανική επιλογή για μεσημεριανό στο μπαλκόνι ή συνοδευτικό σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι. Αυτή η συνταγή αναδεικνύει τη λιτή γαστρονομική σοφία της ελληνικής κουζίνας και είναι ένας υπέροχος τρόπος να αξιοποιήσουμε τους εύθραυστους, ευωδιαστούς κολοκυθοανθούς.
Κολοκυθοανθοί: Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 30 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 40 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα):
-
20 κολοκυθοανθοί (φρέσκοι, καθαρισμένοι προσεκτικά)
-
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-
1/2 ματσάκι άνηθο
-
1/2 ματσάκι μαϊντανό
-
5-6 φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)
-
2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για το ταψί)
-
Αλάτι, πιπέρι
-
Χυμός από 1 λεμόνι
-
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
Εκτέλεση:
-
Ετοιμασία κολοκυθοανθών:
Καθαρίζουμε προσεκτικά τους κολοκυθοανθούς, αφαιρώντας το εσωτερικό τους (στίγμα) και πλένοντάς τους απαλά. Τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. -
Προετοιμασία γέμισης:
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ρύζι, τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα), τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, τις τριμμένες ντομάτες, 3/4 από το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. -
Γέμισμα:
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε κάθε ανθό κατά τα 2/3 και διπλώνουμε απαλά τις άκρες προς τα μέσα. -
Τοποθέτηση στο ταψί:
Στρώνουμε σε ένα μέτριο ταψί λίγο ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τοποθετούμε τους γεμιστούς ανθούς σε σειρές, αρκετά κοντά ώστε να μη «ξεδιπλωθούν» στο μαγείρεμα. -
Μαγείρεμα:
Περιχύνουμε τους ανθούς με τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζεστό νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά. -
Σερβίρισμα:
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε ιδανικά χλιαρούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Tips:
-
Προτιμήστε φρέσκους κολοκυθοανθούς από τη λαϊκή αγορά, νωρίς το πρωί, για να είναι ανοικτοί και εύκολοι στο γέμισμα.
-
Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε φέτα θρυμματισμένη στη γέμιση.
-
Συνοδέψτε με γιαούρτι ή δροσερό ντιπ με δυόσμο για τέλεια ισορροπία.
-
Αν περισσέψει γέμιση, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για γεμιστές ντομάτες ή πιπεριές!
Κοινοποιήστε: