Τα κλασικά και αγαπημένα κολοκυθάκια αυγολέμονο δοσμένα λίγο διαφορετικά. Θα τα αγαπήσει από την αρχή όλη η οικογένεια!
Υλικά
Για τα κολυθάκια
- 10 μακρόστενα κολοκυθάκια για γέμισμα ή στρογγυλά
- 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- 6 ίνες σαφράν
- αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
- 450 γρ. κιμά κοτόπουλου
- 150 γρ. καρότο, τριμμένο
- 3 γεμάτες κ.σ. ρύζι καρολίνα
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
- 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 3 μεγάλα αυγά
- 2 λεμόνια, τον χυμό
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το κολοκυθάκια: Πλένουμε καλά το κολοκυθάκια, κόβουμε το από πάνω μέρος και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή με το εργαλείο για άδειασμα αφαιρούμε το εσωτερικό τους, το οποίο ψιλοκόβουμε και το χρησιμοποιούμε για τη γέμιση.
Βήμα 2
Για τη γέμιση: Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά για τη γέμιση και τα ζυμώνουμε καλά. Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια. Αν περισσέψει γέμιση, την πλάθουμε σε γιουβαρλάκια, τα οποία προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας μαζί με τα γεμιστά κολοκυθάκια.
Βήμα 3
Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και τοποθετούμε στον πάτο τα κολοκυθάκια (και τα γιουβαρλάκια αν πλάσουμε) και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύψει καλά. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον χυμό λεμονιού. Κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγομαγειρευτεί για 35΄-40΄. Το φαγητό πρέπει να μείνει με 5-6 κουτάλες ζωμό.
Βήμα 4
Στα 35΄ βγάζουμε λίγο ζωμό σε ένα μικρό μπολάκι και προσθέτουμε το σαφράν. Ανακατεύουμε καλά και ξαναρίχνουμε τον ζωμό με το σαφράν μέσα στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 5΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βήμα 5
Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός τα ασπράδια των αυγών μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν μαρέγκα. Προσθέτουμε το λεμόνι, τους κρόκους και με μα κουτάλα παίρνουμε ζωμό από το φαγητό (συνολικά θα χρειαστούμε 4-5 κουτάλες) και τον προσθέτουμε χτυπώντας διαρκώς με αυγοδάρτη για να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία των αυγών ώστε να μην κόψουν στην κατσαρόλα. Ο ζωμός θα πρέπει να είναι γύρω στους 50οC. Περιχύνουμε με το αυγολέμονο, ανακινούμε καλά την κατσαρόλα να πάει παντού και σερβίρουμε αμέσως.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτογραφίες: Studio M – Styling: Elena Jeffrey – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Κοινοποιήστε: