Ποιος αποφασίζει πώς παράγεται η τροφή και πώς φτάνει στο πιάτο μας; Και τι επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία μας, στο περιβάλλον, στην κοινωνική ανισότητα και στην πείνα; Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δημιουργούν δίκτυα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας. Σε αυτό το ποικιλόμορφο κίνημα, κάποιοι προπληρώνουν το μερίδιό τους στη συγκομιδή, άλλοι παράγουν την τροφή από κοινού με τοπικούς βιοκαλλιεργητές. Κάποιοι υπογράφουν διμερή συμβόλαια με τους αγρότες τους, άλλοι προσφέρουν επίσης εργασία στα κτήματα ή εξασφαλίζουν στους μικρούς παραγωγούς χρηματοδότηση, πρόσβαση σε γη και σε δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας για τη διάθεση των προϊόντων. Στόχος τους είναι η προώθηση της αγροοικολογίας και η απεξάρτηση από τη βιομηχανική γεωργία και διακίνηση της τροφής, που όπως σημειώνουν, διαμορφώνει λανθασμένα διατροφικά πρότυπα και έχει τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα. Η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε την παγκόσμια συνάντηση κινημάτων της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας. Και μπαίνει στο χάρτη αυτής της παγκόσμιας δικτύωσης, με την προώθηση της ιδέας δημιουργίας ενός τέτοιου δικτύου στην περιοχή.
Παραγωγή: ΕΡΤ-3
Σκηνοθεσία: Νίκος Γκούλιος
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Πάνος Κάσαρης, Στέλιος Νικητόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Άρης Παναγιωτίδης
Κοινοποιήστε: