Το “γονίδιο του κοκκινομάλλη” είναι το ίδιο επικίνδυνο με 21 ΧΡΟΝΙΑ έκθεσης στον ήλιο
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το “γονίδιο του κοκκινομάλλη” είναι το ίδιο επικίνδυνο με 21 χρόνια έκθεσης στον ήλιο, αφού αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο του δέρματος.
Η παραλλαγή του γονιδίου συνδέεται με τα κόκκινα μαλλιά, το ανοιχτόχρωμο δέρμα και τις φακίδες – και αυξάνει τον αριθμό μεταλλάξεων στα καρκινικά κύτταρα του δέρματος.
Το γονίδιο αυτό το έχουν τα άτομα με κόκκινα μαλλιά αλλά και άτομα με διαφορετικό χρώμα μαλλιών, επομένως κινδυνεύουν και εκείνα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό το εύρημα θα οδηγήσει στην αναγνώριση ατόμων ανεξαρτήτως χρώματος μαλλιών τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο.
Περίπου 40 άτομα διαγιγνώσκονται με κακόηθες μελάνωμα – την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος – στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε μέρα και περίπου 2.500 άτομα σκοτώνονται από αυτό κάθε χρόνο.
Τα άτομα με κόκκινα μαλλιά αποτελούν το 6% του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου το 1-2% παγκοσμίως. Έχουν δύο αντίγραφα μιας παραλλαγής του γονιδίου MC1R – το “γονίδιο του κοκκινομάλλη” – το οποίο επηρεάζει τον τύπο χρωστικής μελανίνης που παράγουν.
Άτομα που δεν έχουν κόκκινα μαλλιά μπορεί να έχουν ένα αντίγραφο αυτής της παραλλαγής, θέτοντας τους σε κίνδυνο για μελάνωμα.
Αυτές οι παραλλαγές δίνουν στους κοκκινομάλληδες τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και την τάση να καίγονται εύκολα από την ήλιο. Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες, είτε μέσω του ήλιου είτε μέσω σολάριουμ, μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA και να προκαλέσει μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο του δέρματος.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το δέρμα των κοκκινομάλληδων δίνει πιο εύκολη πρόσβαση στο DNA, αλλά τώρα τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι τα ίδια τα γονίδια προκαλούν περισσότερες μεταλλάξεις.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ακόμα και ένα αντίγραφο παραλλαγής του MC1R είναι αρκετό για να αυξηθεί ο αριθμός μεταλλάξεων στα μελανώματα.
Ο Dr David Adams από το Wellcome Trust Sanger Institute είπε: “Είναι γνωστό εδώ και κάμποσο καιρό ότι ένα άτομο με κόκκινα μαλλιά έχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του δέρματος, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι το γονίδιο σχετίζεται με καρκίνους του δέρματος με περισσότερες μεταλλάξεις. To βαρος των μεταλλάξεων που σχετίζεται με αυτές τις παραλλαγές είναι ισάξιο με 21 επιπλέον χρόνια έκθεσης στον ήλιο σε άτομα χωρίς αυτή την παραλλαγή. Αυτό που δεν περιμέναμε είναι ότι άτομα ακόμα και με ένα αντίγραφο του γονιδίου έχουν μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων όγκων από τον υπόλοιπο πληθυσμό.”
Αυτό είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα που δείχνει ότι ένα κοινό γενετικό προφίλ έχει μεγάλη επίδραση στην πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου και μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αναγνώριση ατόμων με υψηλότερο κίνδυνο.
Ανακάλυψαν ότι 42% περισσότερες μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον ήλιο προέρχονται από όγκους ασθενών με την παραλλαγή του γονιδίου MC1R.
Το MC1R δεν αυξάνει μόνο τον αριθμό μεταλλάξεων που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες αλλά και τον αριθμό μεταλλάξεων στους όγκους.
Αυτό σημαίνει ότι το γονίδιο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου από μεταλλάξεις που προκαλούνται από το φως ή άλλες πηγές.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Tim Bishop από το University of Leeds, είπε: “Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ασχολείται με το πώς το MC1R επηρεάζει τον αριθμό τυχαίων μεταλλάξεων στους καρκίνους του δέρματος και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση του σχηματισμού των καρκίνων του δέρματος. Αυτό έγινε δυνατό χάρη στον μεγάλο αριθμό δεδομένων που είχαμε διαθέσιμα. Οι όγκοι αναλύθηκαν στις ΗΠΑ από ασθενείς παγκοσμίως και τα δεδομένα ήταν ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους τους ερευνητές. Η μελέτη αυτή δείχνει πόσο σημαντική είναι η διεθνής συνεργασία και η ελεύθερη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων για την έρευνα.”
Η Dr Julie Sharp, επικεφαλής ενημέρωσης στο Cancer Research UK, είπε για την έρευνα: “Αυτή η σημαντική έρευνα εξηγεί γιατί οι κοκκινομάλληδες πρέπει να είναι τόσο προσεκτικοί με τον δυνατό ήλιο. Επίσης, τονίζει ότι δεν είναι μόνο αυτοί με τα κόκκινα μαλλιά που πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο, αλλά και τα άτομα που καίγονται εύκολα, έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά ή μάτια, ή έχουν φακίδες ή ελιές.”
Η Dr Sharp προσθέτει: “Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύουμε όλοι το δέρμα μας όταν ο ήλιος είναι δυνατός είναι να είμαστε στη σκιά τις ώρες ανάμεσα στις 11 π.μ. και 3 μ.μ., να φοράμε ένα μπλουζάκι, καπέλο και γυαλιά. Το αντηλιακό μας βοηθά να προστατεύουμε τα μέρη που δεν καλύπτονται από τα ρούχα. Πρέπει να έχει δείκτη τουλάχιστον SPF15 και να το ανανεώνουμε συχνά.”
Credit: dailymail.co.uk
The post Κι όμως.. ΑΥΤΟ το γονίδιο είναι το ίδιο επικίνδυνο με 21 ΧΡΟΝΙΑ έκθεσης στον ήλιο! Μήπως το έχεις κι Εσύ; appeared first on LINE LIFE.
Κοινοποιήστε: