Όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την αρχή του έτους, οι οποίες έχουν απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής της απασχόλησής τους, θα πρέπει να τις επαναϋποβάλουν εντός έξι μηνών
Λύση στο πρόβλημα χιλιάδων πολιτών, που έπρεπε να εγκαταλείψουν την εργασία τους προκειμένου να πάρουν την αναπηρική τους σύνταξη, δίνει νομοθετική ρύθμιση που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Την ρύθμιση εισηγήθηκαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και ο Υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου.
Η Υπουργός υπερασπίστηκε τη διάταξη στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «επιφέρουμε μία σημαντική θετική αλλαγή στη ζωή και την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας με αναπηρία, με στόχο να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην καλλιέργεια μιας συλλογικής νοοτροπίας ουσιαστικής ισότητας και ευκαιριών για όλους.».
Η διάταξη προβλέπει ότι, πλέον, οι ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α. θα δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, χωρίς να χρειάζεται να διακόψουν την απασχόληση τους, όπως απαιτείτο μέχρι σήμερα.
«Δηλαδή με λίγα λόγια το κράτος έθετε ένα δίλημμα, εργασία ή κρατική στήριξη; Κι αυτό θα έλεγα ήταν απόρροια μίας στρεβλής παρωχημένης αντίληψης, σύμφωνα με την οποία οι συμπολίτες μας με αναπηρία που μπορούσαν να εργαστούν δεν έπρεπε να λαμβάνουν κρατική στήριξη. Με τη διάταξη που εισηγούμαστε σήμερα το δίλημμα αυτό τελειώνει. . Και στήριξη από το κράτος και εργασία εφόσον το επιθυμούν.».
Επιπροσθέτως, προβλέπεται η αναδρομική ισχύς της ρύθμισης, από 1/1/2024. Όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την αρχή του έτους, οι οποίες έχουν απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής της απασχόλησής τους, θα πρέπει να τις επαναϋποβάλουν εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, ώστε αυτές να επανεξεταστούν με το νέο καθεστώς.
Στη συνέχεια, η Υπουργός παρέθεσε τρεις πρόσφατες σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο για τα άτομα με αναπηρία:
Πρώτον, προσλήψεις 740 ιατρών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τους 1254.
Δεύτερον, διεύρυνση της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων, με στόχο τη στήριξη και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τρίτον, σχεδιασμός της συνολικής αναβάθμισης της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες, όσο και ως προς τη στελέχωση και τις ψηφιακές και κτιριακές υποδομές.
«Συνεχίζουμε, έχοντας τον νου μας στην οικονομία και την ανάπτυξη και την καρδιά μας στην κοινωνία και τον άνθρωπο. Διότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο χωρίς κοινωνική συνοχή, τόνωση της απασχόλησης με αποκλεισμούς, διεύρυνση του ανθρώπινου δυναμικού μας με στερεότυπα και προκαταλήψεις. Στη δική μας Κυβέρνηση, με τη δική μας ματιά, κανείς δεν μένει πίσω» τόνισε η κα Κεραμέως, κλείνοντας την ομιλία της.
Κοινοποιήστε: