Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ένα απλό self test αναπνοής θα μπορούσε να ανιχνεύσει μια κακοήθεια πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Μοιάζει με ουτοπία; Κι όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν απέχουμε πολύ από μια τόσο σημαντική εξέλιξη.
Θα μπορούσε ένα τόσο βασικό στοιχείο της ύπαρξής μας, όπως η αναπνοή, να αποκαλύψει κάθε ασθένεια από την οποία πάσχουμε, πριν καν υπάρξουν συμπτώματα που την μαρτυρούν; Και όμως ναι, επισημαίνουν ερευνητές από το CU Boulder και το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), οι οποίοι ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό τεστ αναπνοής με βάση το λέιζερ, που αξιοποιεί την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η ομάδα μελέτης υποστηρίζει ότι, εάν τα ευρήματα για την αποτελεσματικότητα αυτού του εργαλείου επιβεβαιωθούν, θα φέρουν μια επανάσταση στην ιατρική διάγνωση. Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Breath Research.
Ίσως να σκέφτεστε ότι, με αυτό το αυτοδιαγνωστικό εργαλείο, θα μπορείτε να εντοπίσετε τη γρίπη ή ένα κοινό κρυολόγημα, όμως οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό. Το καινοτόμο τεστ θα είναι σε θέση να εντοπίσει πολύ πιο σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης σε πρώιμο στάδιο, πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων που να υποψιάζουν, αλλάζοντας τον «χάρτη» της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.
Το εν λόγω τεστ σχεδιάστηκε αρχικά με στόχο την ανίχνευση της COVID-19, όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν σύντομα ότι οι πιθανές εφαρμογές του θα μπορούσαν να είναι εκτεταμένες, περιλαμβάνοντας τον εντοπισμό μιας σειράς ασθενειών.
Το τεστ αναπνοής βασίζεται σε μια τεχνική φασματοσκοπίας συχνοτήτων, που χρησιμοποιεί ένα λέιζερ, προκειμένου να διακρίνει ένα μόριο από ένα άλλο. Με αυτό τον τρόπο, το τεστ είναι δυνητικά σε θέση να εντοπίσει βιοδείκτες ασθένειας στην ανθρώπινη αναπνοή. Η συσκευή έχει βελτιωθεί σημαντικά με τον καιρό, με τους ερευνητές να έχουν ενισχύσει πολλαπλασιαστικά την ευαισθησία της. Παράλληλα, η ομάδα ενσωμάτωσε στη συσκευή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, η οποία παρέχει τη δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων, αναγνώρισης μοτίβων και ανάπτυξης κριτηρίων, συμβάλλοντας σε πιο έγκυρες διαγνώσεις.
Πηγή: ygeiamou.gr
Κοινοποιήστε: