Σύμφωνα με μια νέα αναφορά των μη κυβερνητικών οργανώσεων Bloom και Foodwatch, ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει ανησυχητικά υψηλά επίπεδα υδραργύρου, μια ουσία γνωστή για την επικινδυνότητά της στην ανθρώπινη υγεία. Οι οργανώσεις ζητούν επείγοντα μέτρα, με βασικό αίτημα τη μείωση των επιτρεπόμενων ορίων υδραργύρου.
Σε μια δειγματοληψία 148 κονσερβών σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία), διαπιστώθηκε ότι όλες οι κονσέρβες περιείχαν υδράργυρο. Μάλιστα, σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, οι ποσότητες υδραργύρου ξεπερνούσαν το όριο ασφαλείας που έχει οριστεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg. Ωστόσο, για τον τόνο το μέγιστο όριο έχει τεθεί σε 1 mg/kg, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ανοχή σε ένα από τα πιο επιβαρυμένα με υδράργυρο ψάρια.
Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι αυτή η απόκλιση δεν έχει επιστημονική βάση, καθώς ο υδράργυρος είναι εξίσου τοξικός ανεξαρτήτως της μορφής ή της πηγής του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τον υδράργυρο στις δέκα πιο επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές.
Ως αποτέλεσμα, οι Bloom και Foodwatch ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια για τον τόνο σε αυτά που ισχύουν και για άλλα ψάρια. Παράλληλα, ζητούν από τις δημόσιες αρχές και τα σούπερ μάρκετ να αποσύρουν προϊόντα που υπερβαίνουν τα αυστηρά όρια, για την προστασία των καταναλωτών.
Κοινοποιήστε: