Έχουν περάσει 10 ημέρες από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά, η οποία άφησε πίσω της εκατόμβη νεκρών, εκατοντάδες άστεγους και…
πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων της μεγαλύτερης τραγωδίας που έχει πλήξει την Ελλάδα τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια πιθανόν και να μη γίνει ποτέ γνωστός, όπως και οι ταυτότητες αυτών οι οποίοι χάθηκαν, αφού, όπως παραδέχονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς, σε μια «ανοικτή λίστα» αγνοουμένων, όπου κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι ήταν, πιθανόν ορισμένες σοροί να μην βρεθούν ποτέ ή να μην αναγνωριστούν…
Δεν ήταν η πρώτη φορά όπου στη συγκεκριμένη περιοχή, και συγκεκριμένα στα όρια της Καλλιτεχνούπολης με τον Νέο Βουτζά, έπιανε φωτιά.
Συνέβαινε σχεδόν κάθε χρόνο, άλλοτε σε μεγαλύτερη και άλλοτε σε μικρότερη έκταση. Οι δε καταστροφές που προκαλούνταν αποτυπώνονταν σε εκατοντάδες καμένα στρέμματα δάσους και υλικές ζημιές σε αγροικίες, στάνες ή και αυθαίρετα οικήματα μέσα στο δάσος της Πεντέλης.
Σπάνια, με τελευταία φορά το 2013, οι φλόγες έφθαναν στον οικιστικό ιστό και ποτέ δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.
Καλή τύχη τέλος
Η φωτιά, απόρροια είτε ενός βραχυκυκλωμένου καλωδίου της ΔΕΗ, κεραυνού ή ακόμα και ως προϊόν εμπρησμού από πρόθεση ή αμέλεια, σταματούσε πάντα πριν από τη Λεωφόρο Πεντέλης. Το κατ’ ευφημισμόν σύνορο μεταξύ του δάσους και του κύριου κομματιού των οικισμών στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά. Την αποκαλούμενη και «Ριβιέρα της Ανατολικής Αττικής».
Ήταν όμως ο αποτελεσματικός σχεδιασμός της Πυροσβεστικής που τα προηγούμενα χρόνια απέτρεπε τις φλόγες να περάσουν το τεχνητό σύνορο της περιοχής προς τα σπίτια;
«Ότι το κακό που συνέβη την περασμένη Δευτέρα στο Μάτι δεν είχε συμβεί νωρίτερα οφείλεται καθαρά στις διαθέσεις και τη φορά του ανέμου, καθώς και στην καλή μας τύχη όλο τον προηγούμενο καιρό», ήταν η αφοπλιστική απάντηση σε σχετική ερώτηση του «Ποντικιού» ενός πολύ έμπειρου αξιωματικού της Πυροσβεστικής, ο οποίος υπηρετεί στα νότια προάστια και κατά το παρελθόν είχε συμμετάσχει σε όλες τις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια.
Κι όμως, η φύση μάς είχε έγκαιρα, από τον περασμένο Αύγουστο (σ.σ.: ίσως και νωρίτερα), προειδοποιήσει για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον, σχετικά με την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Αρχικά η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Γραμματικού, όπου φανερώθηκε η ένδεια του κρατικού μηχανισμού, και στη συνέχεια η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, με τουλάχιστον 25 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, φανέρωσαν τη σχεδόν πλήρη απουσία υποδομών και πρόληψης για την αποτροπή φυσικών καταστροφών καθώς και την πλήρη μεταβολή που έχει επέλθει στις κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Ακολούθησε ένας ασυνήθιστα ξηρός χειμώνας, όπου τα ποσοστά βροχόπτωσης ήταν πολύ πιο χαμηλά απ’ ό,τι συνήθως, ενώ και τα έντονα τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα περισσότερες καταστροφές προκάλεσαν παρά συνέβαλαν στην ανάπλαση του εδάφους από ένα αρκετά ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, όπως αυτό του ’17.
Δηλαδή, πέρασε ένας χειμώνας «δίχως τις ευεργετικές συνέπειες της ποτιστικής βροχής με αποτέλεσμα όταν η θερμοκρασία άγγιξε πριν από λίγες ημέρες τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με την ξηρή επιφάνεια του εδάφους, τα ακαθάριστα οικόπεδα, την πευκόφυτη περιοχή και την έλλειψη επαρκούς οργάνωσης και προετοιμασίας από την πλευρά της Πυροσβεστικής και της πολιτείας, να συμβεί ό,τι τελικά συνέβη… Ήταν σα να ανάβεις σπίρτο σε πυριτιδαποθήκη», επισήμαναν στο «Ποντίκι» στελέχη της Πυροσβεστικής.
Ορθή διαχείριση
Από την πλευρά του ο Νίκος Χαραλαμπίδης, πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της Greenpeace, υποστηρίζει ότι «την ώρα που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ο αριθμός των θυμάτων και άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, θα ήταν τουλάχιστον ατυχές να αποδώσουμε τα αίτια της συγκεκριμένης πυρκαγιάς στην κλιματική αλλαγή ή τους λάθους χειρισμούς των επικεφαλής της Πυροσβεστικής».
«Η αναδάσωση και η ορθή διαχείριση των δασών θα μπορούσαν να συνδράμουν έτσι ώστε το έδαφος να αποκτήσει περισσότερη ανθεκτικότητα σε μεγάλες περιόδους ανομβρίας, καύσωνα, ξηρασίας και μεγάλων πυρκαγιών» προσέθεσε ο Ν. Χαραλαμπίδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων προσπαθώντας να κατευθύνει όσο καλύτερα μπορούσε τις ηρωικές προσπάθειες των συναδέλφων του διασωστών, για την περισυλλογή και ασφαλή μεταφορά των εκατοντάδων τραυματιών από το Μάτι και τον Νέο Βουτζά, αποδίδει το μέγεθος της καταστροφής στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
«Γύρω στις οκτώ παρά τέταρτο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ενημερωθήκαμε από την Πυροσβεστική ότι είχε εντοπιστεί ένα απανθρακωμένο άτομο στην περιοχή του Νέου Βουτζά. Μέσα στην επόμενη ώρα είχαμε περισυλλέξει τέσσερις σορούς πριν αναλάβει την επιχείρηση το Στρατηγείο Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών.
Ήδη όμως είχαμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της καταστροφής.
Εν τω μεταξύ, ενώ οι κλήσεις για την παροχή πρώτων βοηθειών ήταν εκατοντάδες, τα περισσότερα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέμεναν εγκλωβισμένα στη Λεωφόρο Μαραθώνος, αφού εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαινόταν στο Μάτι ήταν αδύνατο και εξαιρετικά επικίνδυνο για τον οποιονδήποτε να επιχειρήσει να προσεγγίσει την περιοχή. Όταν πλέον η πυρκαγιά οριοθετήθηκε και εξασφαλίστηκε ένα μίνιμουμ επίπεδο ασφάλειας για τους πυροσβέστες και τα σωστικα συνεργεία, συνεχίσαμε την περισυλλογή των τραυματιών και τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.
Έως και τις πέντε – έξι το πρωί το 166 δεχόταν διαρκώς κλήσεις για τραυματίες από διάφορα σημεία στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο Ν. Μαθιόπουλος στο «Ποντίκι».
Καταλήγοντας πως την κρίσιμη ώρα έλειπε ο άνθρωπος ο οποίος θα είχε το γενικό πρόσταγμα για τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Στρατό, Τοπικές Δημοτικές Αρχές) τόσο για την έγκαιρη εκκένωση των περιοχών που επλήγησαν από τη φωτιά όσο και για τη διάσωση αυτών οι οποίοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι…
topontiki.gr
Πηγή Καλή τύχη τέλος…
Κοινοποιήστε: