Ο αυτοκράτορας Καλιγούλας φημιζόταν για την βίαιη τετραετή βασιλεία του και την αγάπη του για τα… όργια. Τώρα, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν το σκάφος που χρησιμοποιούσε για φιλοξενεί τα όργιά του πριν από 2.000 χρόνια.
Όπως ανακοινώθηκε ερευνητές σχεδιάζουν να βουτήξουν στη λίμνη Νέμι στην Ιταλία, για να βρουν το 120 μέτρων σκάφος του φημισμένου ηγεμόνα. Ελπίζουν πως το σκάφος – που περιγράφεται ως το πρώτο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο – θα δώσει μια εικόνα για το διεφθαρμένο τρόπο ζωής του αυτοκράτορα.
Ο αυτοκράτορας Καλιγούλας είχε μία άγρια τετραετή βασιλεία από το 37μ.Χ. έως το 41 μ.Χ., στην οποία ήθελε συνέχεια να διασκεδάζει, προσπάθησε να διορίσει το άλογο του ως πρόξενο και κοιμήθηκε με την αδερφή του, προτού δολοφονηθεί από τους διαδόχους του.
Ο απείθαρχος Καλιγούλας φημιζόταν για τα τεράστια πάρτι στο σκάφος του περιελάμβαναν όργια, αλλά οι ερευνητές τόσα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να το εντοπίσουν. Τώρα, οι δύτες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν σαρωτές για να ερευνήσουν το βυθό της λίμνης Νέμι. Δύο μικρότερα πλοία έχουν ανακαλυφθεί κατά το παρελθόν στην ηφαιστειακή λίμνη, αλλά οι ερευνητές υποπτεύονται πως το πλοίο του Καλιγούλα μπορεί να εξακολουθεί να παραμένει εκεί.
Ο Αλμπέρτο Μπερτούτσι δήμαρχος της Νέμι, δήλωσε στους Times: «Αν είναι εκεί κάτω, και είναι τόσο μεγάλο, τότε μιλάμε για το πρώτο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο. Κάθε αυτοκράτορας είχε μία βίλα – αλλά ο Καλιγούλας απαιτούσε επιπλέοντες βίλες εφοδιασμένες με κίονες, ζεστό νερό, χρυσό και ψηφιδωτά».
Η ομάδα των ερευνητών έφτασε στη λίμνη πριν από τρεις ημέρες, οπλισμένη με ένα σόναρ για να αναζητήσει για χαμένα αντικείμενα στο νερό και ένα σκάνερ που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να εντοπίζει αντικείμενα θαμμένα μέχρι και 2,7 μέτρα από το έδαφος. Ο κος Μπερτούτσι είπε: «Οι δύτες έχουν προσπαθήσει να βρουν το πλοίο στη λίμνη, αλλά η λάσπη περιορίζει την ορατότητα στα 15 εκατοστά».
Τον 16ο αιώνα ο Φραντσέσκο ντε Μάρκι, ένας Ιταλός ευγενής, είχε ανακαλύψει δύο μικρότερα πλοία στη λίμνη Νέμι. Ο κος Μπερτούτσι είπε: «Ανέφερε πως έφερε στην επιφάνεια λείψανα από τα άλλα δύο πλοία και μίλησε για ένα σκάφος που είχε μήκος πάνω από 400 πόδια. Από τότε έχουμε προφορικές μαρτυρίες από τους ψαράδες που πιάνουν στα δίχτυα τους διάφορα αντικείμενα σε εκείνο το σημείο».
Σε βιβλίο του με τίτλο «Οι ζωές των Δώδεκα Καισάρων» ο Ρωμαίος ιστορικός, Σουετώνιος, περιέγραψε τα τεράστια σκάφη του Καλιγούλα. Έγραψε: «Δέκα σειρές κουπιών… συμπληρώνονται με άφθονα λουτρά, στοές και σαλόνια και εφοδιασμένο με μια μεγάλη ποικιλία από αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα».
Όταν ο Καλιγούλας δολοφονήθηκε το 41 μ.Χ., πιστεύεται πως τα σκάφη του μπορεί να βυθίστηκαν σε μια προσπάθεια να χαθεί η κληρονομιά του. Τα δύο μικρότερα πλοία, τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια το 1920, ήταν πολύ προχωρημένα για την εποχή τους. Ήταν εξοπλισμένα με μοντέρνα ναυτική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των αντλιών εμβόλου και μια άγκυρα την οποία επανευφήρε το Βασιλικό Ναυτικό το 1841. Είχαν επίσης περίτεχνα χάλκινα κεφάλια λιονταριού, αν και αυτά αφαιρέθηκαν και τώρα στεγάζονται στο Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο της Ρώμης.
Τα ίδια τα πλοία φυλάσσονταν σε ένα μουσείο δίπλα στη λίμνη, το οποίο δυστυχώς, κάηκε το 1944. Οι ερευνητές θα σαρώσουν τώρα τη λίμνη μέσα σε δέκα ημέρες προς αναζήτηση του πλοίου. Ο Μπερτούτσι πρόσθεσε: «Τώρα, μετά από 2.000 χρόνια, μπορούμε να ανακαλύψουμε επιτέλους, αν υπάρχει ένα τρίτο πλοίο εκεί κάτω».
Ιταλία: Ερευνητές θα ψάξουν το πλοίο των οργίων του Καλιγούλα στον βυθό λίμνης
Κοινοποιήστε: