O Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την κατηγορία ότι δικαιολόγησε τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.
Με το κλίμα «διχασμού» να παραμένει ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες απέρριψε την κατηγορία ότι δικαιολόγησε τις επιθετικές ενέργειες της Χαμάς, μετά τη δριμεία κριτική από την ισραηλινή ηγεσία.
«Αισθάνομαι σοκαρισμένος από την παραποίηση της τοποθέτησής μου εκ μέρους ορισμένων, σαν να δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι λάθος, είπα το ακριβώς αντίθετο», τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού, χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ.
«Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, ιδίως από σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειες εκείνων», προσέθεσε.
Νωρίτερα, ο Πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκίλαντ Έρνταν, ζήτησε την παραίτηση του Γκουτέρες, ενώ, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έλι Κόεν, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του. Αντί του Κόεν, ο Γκουτέρες συναντήθηκε με εκπροσώπους των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
Ακόμη, απηύθυνε έκκληση να προστατευθούν οι άμαχοι και εξέφρασε ανησυχία για τις «σαφείς παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου» στη Λωρίδα της Γάζας. Σχολίασε, επίσης, ότι είναι ζωτικής σημασίας να ξεκαθαρισθεί ότι ο πόλεμος έχει κανόνες, αρχής γενομένης από την προστασία των αμάχων.
Τέλος, σημείωσε ότι στη χθεσινή του δήλωση καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση που «εξαπέλυσε» η Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον πολιτικών στόχων».
Οργή του Ισραήλ για τα Ηνωμένα Έθνη: «Θα σας δώσουμε ένα μάθημα» – «Άκυρο» Νετανιάχου σε Γκουτέρες
Πριν από μερικές ώρες (25/10), ο Πρέσβης του Ισραήλ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Γκίλαντ Έρνταν, ήλθε να δώσει συνέχεια στο «εμπρηστικό» κλίμα, τονίζοντας ότι «απαγορεύουμε στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθούν» τη χώρα, «ώστε να σάς γίνει μάθημα», αφού ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου πρέπει να εξετασθούν στο πλαίσιο της κατοχής του παλαιστινιακού λαού επί δεκαετίες».
«Λόγω των παρατηρήσεων του κ. Γενικού, θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα σε εκπροσώπους του Οργανισμού. Ήδη έχουμε αρνηθεί τη βίζα στον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, αρμόδιο για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήλθε η ώρα να τούς δώσουμε ένα μάθημα», υπογράμμισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του στρατού.
Τι σημαίνει η απόφαση για τις άδειες παραμονής
Η αντίδραση αντανακλά μία μακροχρόνια ισραηλινή πεποίθηση ότι οι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν ατζέντα αντί του Ισραήλ.
Δεν έχει αποσαφηνισθεί το πλαίσιο ισχύος της απαγόρευσης χορήγησης βίζας εντός της ιεραρχίας του Οργανισμού. Για παράδειγμα, μεγάλος αριθμός εργαζομένων απασχολείται από την UNRWA, την αρμόδια υπηρεσία αρωγής και έργων για τον παλαιστινιακό λαό.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει καταλήξει σε συλλογική ομόφωνη απόφαση για το Ισραήλ, από τον Ιανουάριο του 2009, όταν και εγκρίθηκε το ψήφισμα 1860. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει «βέτο» σε ψηφίσματα για το Ισραήλ συνολικά 46 φορές, συμπεριλαμβανομένης της περασμένης εβδομάδας.
«Άκυρο» και από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Αντόνιο Γκουτέρες
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ αρνήθηκε να δεχθεί τηλεφώνημα από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με τον Γκίλαντ Έρνταν.
Κοινοποιήστε: