Ιπποφαές, το αρχαίο θαύμα: πως να το αγοράσετε χωρίς να εξαπατηθείτε και πως να το καταναλώσετε
Το ιπποφαές, είναι ένας θρεπτικός καρπός με υψηλή διατροφική αξία. Πρόκειται για superfood που ενδυναμώνει τον οργανισμό και χαρίζει υγεία. Η επιστημονική ονομασία είναι Hippophae L. και μετρά πολλούς αιώνες, αφού είναι γνωστό από την αρχαία Ελλάδα, όπου πήρε το σπάνιο και περίεργο όνομα.
Συγκαταλέγεται ψηλά, στη λίστα με τα super foods που έχουν τα πιο ισχυρά θρεπτικά συστατικά και αυτό το κατατάσσει ως ένα θεραπευτικό φυτό, με πλούσια οφέλη στην ενίσχυση του οργανισμού και τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η πλούσια διατροφική αξία που παρέχουν οι καρποί και τα φύλλα του φυτού, περιλαμβάνει ουσίες όπως βιταμίνες C, Ε, συμπλέγματος Β και φυτοστερόλες. Φυσικά η λίστα με τα θρεπτικά συστατικά δε σταματά εδώ. Μέσα στον πολύτιμο καρπό, περιέχονται ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως ω-3, ω-6, ω-7, ω-9 και φυσικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όλες αυτές οι ωφέλιμες ουσίες, του δίνουν πλούσιες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Συγκαταλέγεται μαζί με τα superfoods που έχουν την μεγαλύτερη διατροφική αξία όπως η σπιρουλίνα, η χλωρέλα, η αλόη, η γύρη και τα έλαια δεντρολίβανου. Περιέχει περισσότερες από 190 πολύτιμες ουσίες με 106 από αυτές να εμπεριέχονται στον καρπό. Με μια γενική «ματιά», αντιλαμβάνεστε πλέον, γιατί το ιπποφαές χρησιμοποιείται σε πληθώρα καλλυντικών, συμπληρώματα διατροφής, ακόμα και ως συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα.
Το όνομα του, οφείλεται σε μια συγκλονιστική ιστορία που αποδεικνύει τα τεράστια οφέλη που έχει στην υγεία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε κείμενα του Διοσκουρίδη, σημαντικός βοτανολόγος και πατέρας της φαρμακολογίας.
Ονομάστηκε ιπποφαές απ’ τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν διαπίστωσαν πως τα άρρωστα άλογα που έτρωγαν από το συγκεκριμένο φυλλοβόλο θάμνο αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ανάρρωναν γρηγορότερα και το τρίχωμα γινόταν πιο λαμπερό. Έτσι, του έδωσαν το όνομα ιπποφαές, που στα νέα Ελληνικά σημαίνει λαμπερό άλογο.
Ιπποφαές και διατροφική αξία
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών ουσιών που προλαμβάνουν αρκετές παθήσεις όπως καρδιαγγειακές νόσους, ακόμη και τον καρκίνο. Είναι επίσης ένας σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης.
Περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τα ακτινίδια, την ντομάτα, τη φράουλα, το καρότο και το πορτοκάλι. Η οποία βοηθά στην επούλωση και επανόρθωση των πληγών και ιστών του δέματος. Συμβάλλει στο σχηματισμό κολλαγόνου και την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου. Φυσικά, ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πλούσια πηγή βιταμινών Α, Ε, υψηλότερη από το αραβοσίτη, τη σόγια και το σιτάρι. Βοηθά στην ταχύτερη επούλωση των πληγών, επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, τονώνει το γεννητικό σύστημα και δρα προληπτικά, κατά της αρτηριοσκλήρωσης. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας των ματιών και της επιδερμίδας.
Η βιταμίνες D και Κ, που περιέχονται στο ιπποφαές, βοηθούν τον οργανισμό στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου και τον σωστό μεταβολισμό τους, στα οστά. Η βιταμίνη Κ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχονται σε αυτή την υπερτροφή και βοηθούν στην ενδυνάμωση της τρίχας, των νυχιών και της επιδερμίδας. Συμβάλλουν επίσης στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Έχει πληθώρα μεταλλικών στοιχείων όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κάλιο και χαλκό.
Περιέχει β-στερόλες και φλαβονοειδή, είναι ουσίες που συναντούμε συχνά στα φυτά και είναι ευεργετικές για τον οργανισμό. Οι β-στερόλες είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη από την υπερπλασία του προστάτη και στη μείωση της κακής χοληστερίνης.
Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν τα καροτενοειδή με την ισχυρή αντικαρκινική δράση. Περιέχει β-καροτένιο, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη και α-καροτίνη. Οι ουσίες αυτές, έχουν αντικαρκινική δράση και αποτρέπουν την καταστροφή και οξείδωση των κυττάρων.
Η διατροφική αξία των φύλλωνΤα φύλλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και δρουν προληπτικά στην εμφάνιση καρκίνου του εντέρου, του στομάχου και του προστάτη.
Έχουν επίσης σημαντικές ιδιότητες στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης. Η σημαντική περιεκτικότητα πρωτεΐνης που υπάρχει στα φύλλα, φτάνει σε ποσοστό το 24%.
Μεταξύ άλλων περιέχουν μεγάλες ποσότητες:
Φλαβονοειδών
Λυκοπένιο
Πολυφαινόλες
β-καροτίνης
Κάλιο
Μαγνήσιο
Ασβέστιο
Βιταμίνης Ε
Πως να καταναλώσετε ιπποφαές
Για να φτιάξουμε ρόφημα με τα φύλλα του φυτού, βάζουμε 1 κούπα νερό να βράσει. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 5 φύλλα σε αποξηραμένη μορφή. Σκεπάζουμε την κούπα με 1 πιατάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε το μείγμα και πίνουμε όσο είναι ακόμα ζεστό.
Για να φτιάξουμε αφέψημα με τους καρπούς, ζεσταίνουμε 1 κούπα νερό μαζί με 5 καρπούς. Αφήνουμε να πάρει βράσει και αφαιρούμε από τη φωτιά. Περιμένουμε να κρυώσει και πίνουμε.
Το ιπποφαές υπάρχει στην αγορά σε μορφή κάψουλας και καταναλώνεται εύκολα. Θα βρείτε επίσης έλαια που προκύπτουν από την έκθλιψη του καρπού και χρησιμοποιούνται για εξωτερική χρήση στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων ή αν καταναλωθούν ως ρόφημα διαλυόμενα με νερό, για ενίσχυση του κυκλοφορικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, θα το βρείτε σε αποξηραμένη μορφή στα καταστήματα με βότανα και είδη υγιεινής διατροφής.
Η κατάλληλη δοσολογίαΓια να τονώσετε τον οργανισμό και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα, καταναλώστε 1 κάψουλα ημερησίως ή μέχρι 3 κούπες από το ρόφημα του βοτάνου. Για την αντιμετώπιση παθήσεων συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν κάνετε χρήση. Αυτός θα ρυθμίσει την κατάλληλη δοσολογία, ανάλογα με την πάθηση που σας ταλαιπωρεί. Τα έλαια καταναλώνονται μόνο, μετά από υπόδειξη ειδικού.
Τα οφέλη που παρέχει στην υγείαΈχουμε αναφερθεί πολλές φορές, στις σημαντικές ιδιότητες που έχει για την τόνωση του οργανισμού, παρέχοντας ενέργεια, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και προστασία από διάφορες παθήσεις. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα, πως το ιπποφαές συμβάλλει στη βελτίωση και ενίσχυση της υγείας μας γενικότερα.
Έχει σημαντικές ιδιότητες στην πρόληψη και προστασία από τον καρκίνο. Τα φυτοχημικά συστατικά, σε συνδυασμό με την πληθώρα θρεπτικών ουσιών, παρέχουν θετική επίδραση στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και κατά συνέπεια την πρόληψη του καρκίνου και τη μείωση των φλεγμονών. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο, εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
Χαρίζει ευεξία και ενισχύει το νευρικό σύστημα, ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του άγχους. Αυξάνει το μεταβολισμό και είναι ιδανικό για την αποβολή των τοξινών από το σώμα, δίνοντας περισσότερη ενέργεια.
Είναι επίσης κατάλληλο και για δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα, ακμή και διάφορες ακόμη παθήσεις του δέρματος, όπως την αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης και την επούλωση πληγών.
Συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των ματιών, λόγω των καροτενοειδών που περιέχονται στο ιπποφάες. Συγκεκριμένα βοηθά κατά του καταρράκτη, της γεροντικής ωχράς κηλίδας και ενισχύει τη μειωμένη νυχτερινή όραση.
Παρενέργειες από την κατανάλωση
Αν και θεωρείται αρκετά ασφαλές όταν καταναλωθεί με άλλα συμπληρώματα διατροφής ή τροφές. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές μελέτες, για την κατανάλωση κατά την περίοδο εγκυμοσύνης. Γιαυτό είναι σωστό να μείνετε στην ασφαλή πλευρά και να αποφύγετε τη χρήση. Πάντοτε να συμβουλεύεστε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε την κατανάλωση, εκείνος θα σας προτείνει την κατάλληλη δοσολογία.
Η εξαπάτηση του καταναλωτή με το ιπποφαές
Το ιπποφαές περιέχει 190 συστατικά ωφέλιμα για τον άνθρωπο.
Αυτά, ισομερίζονται περίπου στον καρπό και στο φύλλο. 94 στοιχεία εμπεριέχονται στον καρπό και 96 στο φύλλο.
Τα 94 στοιχεία του καρπού υφίστανται όσο ο καρπός είναι νωπός. Όταν αυτός όμως αποξηραίνεται, χάνοντας επομένως τους χυμούς του, τα ωφέλιμα συστατικά που απομένουν είναι περίπου 46 και ενυπάρχουν στον πυρήνα (κουκούτσι) του, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα και τα έλαιά του.
Φανταστείτε ένα αποξηραμένο ροδάκινο….
Αυτά τα εναπομείναντα 46 περίπου ωφέλιμα συστατικά υπάρχουν στον αποξηραμένο καρπό με την προϋπόθεση ότι έχει ακολουθηθεί σωστή μέθοδος αποξήρανσης.
Ως επί το πλείστον, οι μεγαλύτερες ποσότητες εισαγωγής αποξηραμένου ιπποφαούς στην Ελλάδα, γίνονται από Ινδία ή Θιβέτ όπου η αποξήρανση γίνεται στον ήλιο, με αποτέλεσμα ο καρπός να “καίγεται” και να χάνει όχι μόνο τους χυμούς αλλά και τα έλαιά του. Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου είναι ότι στον πυρήνα του καρπού δεν παρακαρατούνται τα έλαιά του, αφυδατώνεται εντελώς κι έτσι χάνει το πορτοκαλί του χρώμα και εμφανίζεται προς κατανάλωση στην Ελλάδα με χρώμα από κόκκινο έως μαύρο.
Επίσης, το σωστά αποξηραμένο ιπποφαές, εκτός του ότι διατηρεί το πορτοκαλί του χρώμα, είναι άοσμο, ενώ τα εισαγόμενα με την λανθάνουσα αποξήρανση αναδίδουν μια δυσάρεστη οσμή, και τέλος, αφήνει μια υπόξινη γεύση στο στόμα η οποία επ’ ουδενί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δυσάρεστη σε σχέση με το εσφαλμένης αποξήρανσης ιπποφαές. Δεν πικρίζει ούτε είναι άγευστο.
Ακόμη, στην χειρότερη περίπτωση, όπου το χρώμα του καρπού είναι κυρίως καφέ σκούρο έως μαύρο, πρόκειται για πυράκανθο, του οποίου την ομοιότητα με το ιπποφαές παρατήρησαν οι “επιτήδειοι” και το πωλούν ως ιπποφαές. Προσοχή, οι πυράκανθοι είναι τοξικοί.
Σωστά αποξηραμένο ιπποφαές είναι αυτό που εισάγεται από την Ρωσία και η τιμή του ανέρχεται από τα 65 έως τα 85 ευρώ το κιλό ή από γείτονες χώρες όπως η Ρουμανία και η Πολωνία των οποίων οι τιμές κυμαίνονται από τα 50 έως τα 65 ευρώ το κιλό.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο καρπός διατηρεί το χρώμα, την γεύση και τα έλαιά του.
Αγοράζοντας αποξηραμένο ιπποφαές πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν ότι:
Ι) εφ’ όσον δεν γνωρίζετε την καταγωγή του, δεν ξέρετε:
α) την προέλευση
β) τον τρόπο καλλιέργειάς του
γ) την καταλληλότητά του
δ) τις συνθήκες και τις μεθόδους αποξήρανσής του (εάν έχουν χρησιμοποιηθεί
θειώδη ή άλλου είδους συντηρητικά)
ε) τις συνθήκες μεταφοράς και συντήρησής του
ΙΙ) εφ’ όσον το προϊόν διατίθεται χύμα, δεν γνωρίζετε:
α) προέλευση
β) ημερομηνίες παραγωγής και λήξης
γ) αρμόδιο φορέα ή ιδιώτη που εγγυάται την καταλληλότητα του προϊόντος
ΙΙΙ) Στην περίπτωση που το προϊόν διατίθεται τυποποιημένο, θα πρέπει να προσέχετε:
να υπάρχει σήμανση με όλες τις παραπάνω πληροφορίες.
Εάν προσέχετε και θέλετε να φροντίζετε την υγεία σας, προτιμάτε τον καρπό νωπό ή σωστά αποξηραμένο (με όλα τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά).
Τέλος, το ίδιο ισχύει για όλους τους αποξηραμένους σούπερ καρπούς που κυκλοφορούν στην αγορά όπως γκότζι μπέρι, μύρτιλα ή μπλούμπερι, κράνμπερι, αρώνια, κλπ.
Είναι κρίμα στην περίοδο κρίσης που διανύουμε και ενόσω θέλετε να φροντίσετε την υγεία σας, να αφήνεστε και να γίνεστε έρμαια της αισχροκέρδιας των “επιτηδείων”…
Μπορείτε επίσης, να βρείτε Ελληνικό ιπποφαές, συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας σε τιμές από 60 έως 85 ευρώ το κιλό.
Πηγές: votanonkipos.gr , agrovotanavoras
Πηγή Ιπποφαές, το αρχαίο θαύμα: πως να το αγοράσετε χωρίς να εξαπατηθείτε και πως να το καταναλώσετε
Κοινοποιήστε: