Για την καλύτερη διαχείριση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Δείτε σε ποια θρεπτικά στοιχεία πρέπει να δώσετε έμφαση και με ποια πρέπει να είστε συγκρατημένοι όσον αφορά την κατανάλωσή τους
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση νόσος, κατά την οποία ο οργανισμός αντιλαμβάνεται λανθασμένα τον θυρεοειδή αδένα ως «απειλή» και προσπαθεί να τον αντιμετωπίσει. Έτσι, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και δημιουργεί αντισώματα, τα οποία σταδιακά καταστρέφουν τον θυρεοειδή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών οδηγώντας τελικά σε υποθυρεοειδισμό.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, αλλά παρουσιάζεται συχνότερα σε γυναίκες, σε ηλικίες 30-50 ετών, σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδούς και σε άτομα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, κοιλιοκάκη, νόσο του Addison, σύνδρομο Sjögren κ.α.
Ποια η σχέση της θυρεοειδίτιδας με την αύξηση βάρους;
Πολύ συχνά ακούμε ότι η διαταραγμένη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση του βάρους μας. Σύμφωνα με τις μελέτες, όντως ο υποθυρεοειδισμός σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος. Η αύξηση αυτή όμως, κυμαίνεται από 2 έως 5 κιλά. Ωστόσο, όταν η λειτουργία του θυρεοειδούς ρυθμίζεται μέσω φαρμακευτικής αγωγής, η μεταβολή του βάρους δεν διαφέρει από τα άτομα που δεν εμφανίζουν πρόβλημα στον θυρεοειδή.
Διατροφή και θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Για την καλύτερη διαχείριση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Έμφαση πρέπει να δώσουμε στα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:
• Βιταμίνη D
Η έλλειψη της βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Η συμπληρωματική χορήγησή της, βοηθάει στην καλύτερη εξέλιξη της θυρεοειδίτιδας.
Για να συνθέσουμε βιταμίνη D, ο καλύτερος τρόπος είναι η άμεση έκθεση του δέρματός μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχουν όμως και τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες), τα αυγά και το συκώτι.
• Ιώδιο
Τόσο η ανεπαρκής όσο και η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Συγκεκριμένα, η ανεπάρκεια ιωδίου σχετίζεται με ανάπτυξη βρογχοκήλης, ενώ η υπερβολική πρόσληψή του μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και υπερθυρεοειδισμό.
Το ιώδιο βρίσκεται στο θαλασσινό και ιωδιούχο αλάτι, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Στην Ελλάδα, η έλλειψη ιωδίου είναι πολύ σπάνια, αφού το ψωμί και το μαγειρικό αλάτι είναι εμπλουτισμένα με ιώδιο.
• Σελήνιο
Η επαρκής πρόσληψη σεληνίου είναι σημαντική, αφού ρυθμίζει τον μεταβολισμό του ιωδίου και τελικά ωφελεί τα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Η λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου φαίνεται από μελέτες ότι βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Για να εξασφαλίσουμε ότι η πρόσληψη σεληνίου είναι επαρκής, μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας τροφές όπως:
• Καρύδια Βραζιλίας (είναι η καλύτερη πηγή σεληνίου, 2-3 καρύδια/ημέρα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μας)
• Κρέας & πουλερικά
• Λαχανικά (σέλινο), δημητριακά
• Ψάρια & θαλασσινά
• Σόγια και σταυράνθη λαχανικά
Τα προϊόντα σόγιας και τα ωμά σταυράνθη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς λόγω των βρογχοκηλογόνων ουσιών που περιέχουν, αλλά μόνο αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Το βράσιμό τους μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δραστικότητα των συστατικών αυτών.
• Βιταμίνη Β12 και Σίδηρος
Οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto εμφανίζουν έλλειψη σε βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Για αυτό, είναι σημαντικό να βάλουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 (όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα αυγά) και σε σίδηρο (όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά).
• Γλουτένη
Σε πολλές μελέτες έχει φανεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γλουτένης και της θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Τα άτομα με δυσανεξία σε γλουτένη εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο θυρεοειδίτιδας και αντίστροφα.
Αν έχετε θυρεοειδίτιδα Hashimoto συστήνεται να περιορίσετε την κατανάλωση γλουτένης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να την αποκλείσετε από τη διατροφή σας. Η γλουτένη βρίσκεται σε δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη, ενώ το καλαμπόκι, το ρύζι, η πατάτα και το κεχρί είναι ελεύθερα γλουτένης.
• Ψευδάργυρος
Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου συνδέεται με μειωμένη δραστικότητα των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα. Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που συμμετέχει στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το κρέας, τα όστρακα, τα όσπρια, το κοτόπουλο, τα δημητριακά ολικής και οι ξηροί καρποί.
*Γράφει η Φλώρα Λουκιανού Κλινική Διαιτολόγος-Αθλητική Διατροφολόγος
Πηγή: ygeiamou.gr
Κοινοποιήστε: