Και «τρολάρουν» τους πολιτικούς…
«Γεφύρια 2019: Δύο ολόκληρα χρόνια από την καταστροφή της γέφυρας του Κομψάτου στον Ίασμο. Δύο ολόκληρα χρόνια αδιαφορίας και σιωπής από τους υπεύθυνους του τόπου μας, ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή μας». Με αυτό τον τρόπο ξεκινούν το κάλεσμά τους, κάτοικοι του…
Δήμου Ιάσμου, για τις εορτές… «Γεφύρια 2019». Πρόκειται για έναν χιουμοριστικό μεν αλλά ουσιαστικό τρόπο, με τον οποίο πολίτες του Δήμου Ιάσμου θέλουν να αναδείξουν το ότι δύο χρόνια μετά την πτώση της γέφυρας, δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία αποκατάστασής της.
«Είμαστε πολίτες της παραμελημένης Θράκης»
Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης, οι διοργανωτές αναφέρουν και τα εξής: «Πρόχειρες λύσεις, άνοιγμα ενός κόμβου στην Εγνατία Οδό, άνοιγμα της παλιάς γέφυρας. Όλες προσωρινές λύσεις, για να εκτονωθεί το οδικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, αλλά κανείς δεν είπε ότι θα είναι μόνιμες. Άνοιξε η παλιά γέφυρα, που κάποτε έκλεισε για λόγους ασφαλείας, επικινδυνότητας από κατολισθήσεις, στατικότητας, και τώρα ελέγχθηκε από τους ειδικούς και ξαναδόθηκε σε κυκλοφορία. Όλον αυτό τον καιρό, διέρχονται από την γέφυρα αυτή και την οδό, τα παιδιά μας, οι συγγενείς, οι γονείς, οι άνθρωποί μας, με όλους τους παραπάνω κινδύνους. Έκαναν υπομονή δύο χρόνια, τι περιμένουν για να αποκατασταθεί αυτή η καταστροφή, να έχουμε κάποιον θάνατο;
Όλη αυτή η κατάσταση έχει επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων της περιοχής, καθημερινά χάνονται έσοδα, έχει ‘κόψει’ τον Δήμο στα δύο, δυσχεραίνοντας την μετακίνηση των δημοτών που διέρχονται της γέφυρας με δική τους ευθύνη, καθημερινά περνούν φορτηγά και λεωφορεία με τα παιδιά μας μέσα για το σχολείο. Πόσο ακόμα θα περιμένουμε! Πρέπει να αντιδράσουμε, να φωνάξουμε να μαλώσουμε, για να ακούσει κάποιος το αυτονόητο; Είμαστε Έλληνες πολίτες της Θράκης, μιας παραμελημένης περιοχής και ξεχασμένης από το κράτος. Οι εκπρόσωποί μας μάλλον δεν εισακούονται οι φωνές τους, γιατί δεν βγαίνουν με τσαγανό. Έχοντας και τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει τον δικό της αγώνα για τη λύση του προβλήματος, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο.
Η σάτιρα ήταν πάντα στην αρχαία Ελλάδα, στην δημοκρατία, ένας τρόπος πίεσης, διαμαρτυρίας, εύρεσης λύσεων σε πολλά προβλήματα, ένας τρόπος πίεσης, διαμαρτυρίας, εύρεσης λύσεων σε πολλά προβλήματα. Έτσι κι εμείς κάποιοι δημότες Ιάσμου αποφασίσαμε να καθιερώσουμε εορταστικές εκδηλώσεις για το πέσιμο της γέφυρας, με τα ‘Γεφύρια 2019’, έως ότου βρεθεί μία οριστική λύση και δούμε να κατασκευάζεται η καινούργια γέφυρα».
Γιορτή …χωρίς «γιοφύρι»
Η ανακοίνωση καταλήγει στο κάλεσμα που ακολουθεί: «Δύο χρόνια χωρίς ‘γιοφύρι’, θα γιορτάσουμε στον χώρο της γέφυρας στις 22/09 ημέρα Κυριακή από τις 10 το πρωί, είστε όλοι καλεσμένοι. Όλοι μαζί θα στείλουμε το δικό μας μήνυμα προς τους άρχοντες αυτού του τόπου, σε μια προσπάθεια λύσης του μεγάλου και επικίνδυνου προβλήματός μας. Σας περιμένουμε όλους.
Βέβαια είμαστε και τυχεροί εδώ που τα λέμε: Εάν πέσει η παλιά γέφυρα, έχουμε και την Βυζαντινή, θα περνάμε από εκεί …πάλι θα βρεθεί λύση».
Τι (δεν) έχει γίνει μέχρι στιγμής
Για του λόγου το αληθές, δύο χρόνια μετά την πτώση της γέφυρας – όπως κατέγραψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ ο «Χ» – δεν έχει γίνει, πράγματι, καμία εργασία επισκευής. Εν τάχει, όμως, όσα έχουν γίνει είναι τα εξής (μετά την πτώση της γέφυρας): Αφότου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έκρινε παράνομη την απευθείας ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης της γέφυρας και εξεύρεσης αιτιών πτώσης από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ στο ΤΕΕ Θράκης (λίγους μήνες μετά την πτώση), εκκίνησαν διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη μελετητή. Στο πρώτο μισό του ’19 εντέλει βρέθηκε ο οριστικός ανάδοχος για την μελέτη, ο οποίος ανέλαβε μόνο – σύμφωνα με την σύμβαση – την μελέτη αποκατάστασης κι όχι διερεύνησης αιτιών πτώσης.
Τα αίτια της πτώσης, πλέον, διερευνώνται μόνο μέσω της εισαγγελικής οδού. Τα πορίσματα της μελέτης αναμένονται αυτό το διάστημα, για να δούμε εάν θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου καινούργια γέφυρα ή απλώς το κομμάτι του έπεσε. Επίσης για το κομμάτι που είναι εδώ και δύο χρόνια πεσμένο (και υπάρχουν σαφή έγγραφα από τον ΟΣΕ που ζητούσαν όλο αυτό το διάστημα την απομάκρυνσή του), αυτό αναμένεται προσεχώς, εν έτει 2019 (ίσως κι εν έτει 2020) να απομακρυνθεί. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος στον «Χ» αναμένεται έως το τέλος της χρονιάς η προκήρυξη του έργου…
Πηγή: xronos.gr
Το Διαβάσαμε Θράκη: Γιορτάζουν την πτώση της γέφυρας…
Κοινοποιήστε: