Ποιές είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη και πορεία του ανθρώπινου είδους μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον; Θα λυθούν μέσω της τεχνικής εξέλιξης όλα τα ανθρώπινα προβλήματα; Θα έχουμε την εμφάνιση του υπερανθρώπου, που θα ξεπεράσει τους βιολογικούς περιορισμούς του, κατακτώντας το σύμπαν, ακόμη και την αθανασία; Ή θα δούμε το τέλος του ανθρώπινου είδους και του πολιτισμού του;
Το βιβλίο δεν στοχεύει στο να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Εκείνο που κάνει όμως, είναι να περιγράψει την τρέχουσα μορφή της εικονιστικής κοινωνίας καθώς και το εικονιστικό υποκείμενο, ως τον νέο ανθρωπότυπο της ψηφιακής εποχής.
Δοκίμια και ακαδημαϊκά κείμενα, ευελπιστούν να ενδυναμώσουν μια φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων, ως στάση στην καθημερινότητα. Απευθύνονται σε όσους διεκδικούν την αυτονομία τους στο παρόν, με την επιθυμία ενός πληρέστερου βίου. Ο στόχος είναι να βιώσουν λιγότερο επώδυνα και να έχουν τα περισσότερα δυνατά οφέλη από την εικονιστική συνθήκη, μέσω της επαναδιατύπωσης ερωτημάτων και διλημμάτων και της έμπνευσης πολιτικών του βίου.
Στο πρώτο μέρος, τα δοκίμια αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, την κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας, την ελληνική ταυτότητα, την ισλαμική τρομοκρατία, το ζήτημα της βίας και το μέλλον της Ευρώπης. Στο δεύτερο μέρος γίνεται συζήτηση που αφορά στοχαστές του εικοστού αιώνα. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται συνεντεύξεις που δόθηκαν από τον συγγραφέα τα τελευταία χρόνια σε έντυπα και ψηφιακά μέσα.
Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 από μετανάστες γονείς στο Μόναχο, όπου και μεγάλωσε. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη φιλοσοφία του ιδίου Πανεπιστημίου. Τελείωσε την διδακτορική του διατριβή το 2007 στο Freie Universitat Berlin. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universitat στην Αυστρία. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universitat St. Gallen στην Ελβετία. Η έρευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ψηφιακής τεχνολογίας με επίκεντρο τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν και άλλα έργα του, όπως “Πολιτικές του βίου: Η Ειρωνία, Μια φιλοσοφία της αυτονομίας”, “Πολιτικές του βίου: Η επιμέλεια εαυτού στην εικονιστική κοινωνία”, “Φάρμακον και οι ποιητικές συλλογές”, “Φυσιολογικά ευρήματα” και “Απογεύματα στον καπιταλισμό”.
Ελισσάβετ Καλερίδου
Το Διαβάσαμε Θεοφάνης Τάσης: “Ψηφιακός ανθρωπισμός” – Εκδόσεις Αρμός
Κοινοποιήστε: