Ένα δυνατό χαρτί κρατά στα χέρια της η Κίνα σε σχέση με τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και αυτό δεν είναι άλλο από την μεγάλη παραγωγή σε…
σπάνια μέταλλα τα οποία χρησιμοποιούνται και για την κατασκευή smartphones.
Η απάντηση της Κίνας στους αμερικανικούς δασμούς ίσως περιλαμβάνει υψηλές τιμές σε εισαγωγές υψηλής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου βιομηχανικού εξοπλισμού, αεροσκαφών κτλ., που σε με τη σειρά τους θα μπορούσαν να επιφέρουν σοβαρό χτύπημα στον υπόλοιπο κόσμο, αναφέρουν οι New York Times.
Υπάρχει ένα άλλο μέτρο που θα μπορούσε να είναι το ίδιο οδυνηρό όχι μόνο για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά για την παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρονικών συνολικά.
Τα σπάνια μέταλλα διατίθενται για την παραγωγή οθονών για smartphone, για μητρικές πλακέτες και άλλα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Κράματα σπανίων μετάλλων χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορες εφαρμογές από ποδήλατα μέχρι πολεμικά αεροπλάνα, από λέιζερ μέχρι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
Όπως προκύπτει, τα περισσότερα από αυτά τα σπάνια μέταλλα βρίσκονται στην Κίνα όπου πέρυσι 105.000 τόνοι εξορύχθηκαν σε σύγκριση με τους μόλις 20.000 τόνους που έβγαλε η Αυστραλία, που είναι ο δεύτερος στον κόσμο παραγωγός σπάνιων μετάλλων. Η Ρωσία ακολουθεί πολύ πίσω με μόλις 3.000 τόνους.
Η Ιαπωνία χρησιμοποιεί περισσότερους από 20.000 τόνους σπάνιων μετάλλων περίπου όσο και οι ΗΠΑ και οι ειδικοί προβλέπουν σταθερή αύξηση της ζήτησης.
Παρότι η Ιαπωνία αναφέρει ότι έχει βρει μεγάλα αποθέματα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, η παραγωγή τους δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, έτσι ο κόσμος παραμένει εξαρτημένος από την Κίνα.
Μέχρι στιγμής, οι περιβαλλοντικά ανήσυχοι Κινέζοι είναι προσεκτικοί στο ζήτημα της αύξησης της παραγωγής τους με σπάνια μέταλλα και δεν χρησιμοποιούν τα τεράστια αποθέματα των ακριβώς πηγών ως μέσο πίεσης για τον υπόλοιπο κόσμο, αναφέρει ο Τσεν Φενκγινγκ, ειδικός στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της Κίνας.
«Η Κίνα προστατεύει τους ορυκτούς πόρους με τη βοήθεια της συγκράτησης που έχει επιβάλλει στην επιβαρυντική για το περιβάλλον εξόρυξη σπάνιων μετάλλων. Όταν η Κίνα ανακοίνωσε τις ποσοστώσεις στις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων το 2012, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ιαπωνία παραπονέθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Παρόλα αυτά ο ΠΟΕ δεν βρήκε ότι η Κίνα αθετεί τους παγκόσμιους νόμους εμπορίου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος που χρησιμοποιεί το Πεκίνο», αναφέρει.
Παρεμπιπτόντως, οι ΗΠΑ δεν ήταν αρκετά προσεκτικές ώστε να μην βάλουν τα σπάνια μέταλλα στη λίστα των αξίας 200 δις. Δολαρίων κινεζικών προϊόντων που επιβάλλονταν δασμοί εισαγωγής 25%.
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι έτσι η Ουάσιγκτον πυροβόλησε τα πόδια της γιατί ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής θα είναι ο πρώτος που θα νιώσει το χτύπα από τις υψηλές τιμές των smartphones και άλλων ηλεκτρονικών που περιέχουν σπάνια μέταλλα.
Όσο για την Κίνα, που παρήγαγαν περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων μετάλλων, δύσκολα θα υποφέρουν από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, παγκόσμιοι γίγαντες της τεχνολογίας «τρέμουν» τις συνέπειες που μπορεί να έχει πιθανή απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων στην προμήθεια υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή smartphones…
sputniknews
Πηγή Θα μπορούσε η Κίνα να αφήσει τον κόσμο χωρίς smartphones;…
Κοινοποιήστε: