Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Digital Economy Forum: O ψηφιακός μετασχηματισμός στο επίκεντρο της κυβέρνησης.
O ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΕΠΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο πως «βρίσκομαι εδώ να πληκτρολογήσουμε μαζί το ΕΝTER της επόμενης μέρας της χώρας».
Τόνισε πως η ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί το πολιτικό κέντρο που με πλήρεις αρμοδιότητες θα προχωρήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα. Δήλωσε αισιόδοξος καθώς όλο και περισσότερα «νέα παιδιά» στρέφονται και δραστηριοποιούνται σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας.
Ωραία λοιπόν. Γι΄αυτό άλλωστε κέρδισε και τις εκλογές η ΝΔ. Το ερώτημα είναι πως συνδυάζεται η ψηφιακή διακυβέρνηση με τα κομματικά ρουσφέτια και μάλιστα του βαθέως κράτους όπως εκείνος της κ. Βρύνα που αποκάλυψε εδώ ο Θάνος Τζήμερος.
Πως είναι δυνατόν οι πολίτες να μην στρέψουν για μια ακόμη φορά αλλού το κεφάλι από απογοήτευση;
Στην κυβέρνηση δείχνουν να εφησυχάζουν με την πολιτική κυριαρχία που εμφανίζει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το πρώτο πεντάμηνο της διακυβέρνησης.
Τους διορισμούς στα Νοσοκομεία σχολιάζει στο άρθρο του στο Capital.gr ως εξής ο Κώστας Στούπας;
Στην κυβέρνηση δείχνουν να εφησυχάζουν με την πολιτική κυριαρχία που εμφανίζει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το πρώτο πεντάμηνο της διακυβέρνησης.
Τούτο ενέχει κινδύνους και ένας από αυτούς διεφάνη ήδη με τους διορισμούς των διοικητών νοσοκομείων όπου απουσιάζουν οι μάνατζερς με εμπειρία στο αντικείμενο, περισσεύουν οι απόστρατοι και έχουν σταθερή παρουσία οι κομματικοί φίλοι και κουμπάροι…
Η εικόνα της χώρας θα ήταν διαφορετική αν τέτοιες θέσεις πληρώνονταν με ανοιχτούς διαγωνισμούς και οι υποψήφιοι αξιολογούνταν από κάποια υπηρεσία που έχαιρε της εκτίμησης πως είναι αδιάβλητη και έγκυρη. Αλήθεια, από την περίοδο του διορισμού ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ επί του κ. Πολάκη ποια είναι η πρόοδος που έχει συντελεστεί;
Η βεβαιότητα
Στην κυβέρνηση θα πρέπει να λάβουν υπόψη πως και άλλες κυβερνήσεις του πρόσφατου παρελθόντος τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης εμφάνιζαν απόλυτη πολιτική κυριαρχία στις έρευνες της κοινής γνώμης.
Τούτο όμως δεν εμπόδισε τη ραγδαία εξανέμισή της μόλις το κλίμα άλλαξε… Θυμηθείτε τα “νούμερα” του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές της Άνοιξης του 2015 και 12 μήνες αργότερα…
Η αλήθεια είναι όμως πως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να απειλείται από τον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, οι εγγενείς πολιτικές και κοινωνικές αντιφάσεις του οποίου φαλκιδεύουν το μέλλον του και κυρίως το μέλλον της κεντροαριστεράς όσο αυτός θα ηγείται του χώρου…
Η αδυναμία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να μετακινήσει την παράταξη σε θέσεις περισσότερο προοδευτικές και αποδεκτές από το μέσο όρο της κοινωνίας σε ζητήματα όπως το πανεπιστημιακό άσυλο π.χ. καταδεικνύει την αντίφαση μια ηγεσία ενός σχηματισμού του 3% να ηγείται μιας παράταξης του 30% που προσδοκά να φτάσει το 40% προκειμένου να καταστεί κυβέρνηση.
Το έχουμε ξαναγράψει πολλάκις από αυτή τη στήλη, ακόμη και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, πως για να οδηγήσει την παράταξη στην εξουσία ξανά θα πρέπει να αλώσει το Κέντρο και να προσελκύσει ψήφους και από τη Κεντροδεξιά.
Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αδύνατο να το πετύχουν αυτό. Η τελευταία έρευνα της Metron Analysis που δημοσιεύτηκε στο Βήμα το επιβεβαιώνει περίτρανα.
Το 40,6% όσων θεωρούν τον εαυτό τους Κεντρώο θα ψηφίσουν Ν.Δ. έναντι 12,5% που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς που ψηφίζουν Κεντροδεξιά η κυριαρχία της Ν.Δ. είναι απόλυτη με 72,9% έναντι 4% του ΣΥΡΙΖΑ. Στους Κεντροαριστερούς αντίστοιχα η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι με 45% και η Ν.Δ. αποσπά περί το 10%.
Αν η εικόνα αυτή συνεχιστεί και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ αντιληφθεί πως η προσέγγιση της εξουσίας είναι δύσκολη, η Κεντροαριστερά θα κινδυνέψει να διασπαστεί σε 2-3 κόμματα όπως συνέβαινε για δεκαετίες πριν την ενώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στη μεταπολίτευση.
Τούτο όμως δεν πρέπει να χαροποιεί την ηγεσία της Ν.Δ. η αποδυνάμωση της απειλής της επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο οποίος μετά ’15 τρομάζει και συσπειρώνει σχεδόν τα 2/3 της κοινωνίας εναντίον του, θα ενδυνάμωνε τις φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της Ν.Δ. όπου οι συντηρητικές δεξιές τάσεις νιώθουν ασφυκτικά από τη μετατόπιση προς το Κέντρο.
Οι μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα ήδη δημιουργούν ρήγματα στη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. Αν αυτό συμβαίνει με την ανάγκη διαχείρισης 50-60.000 μεταναστών (αρκετοί από τους οποίους παριστάνουν του πρόσφυγες) τι θα συμβεί αν ο αριθμός ανέβει στις 500-600.000;
Στα παραπάνω, αν στα επόμενα 1-2 χρόνια προκύψει και η πολυαναμενόμενη ύφεση στη διεθνή οικονομία, η κατάσταση θα γίνει ιδιαίτερα πολύπλοκη για περιφερειακές οικονομίες όπως η ελληνική που είναι δορυφορικές και ετερόφωτες…
Για τούτο ας μη παίρνουν τα μυαλά μας “αέρα” πως έχει παγιωθεί το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώθηκε μετά τη χρεοκοπία του 2010. Είναι πολύ πιθανό αυτό που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια να ήταν η πρώτη φάση, και καθώς οι βασικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει, να ακολουθήσει και άλλη φάση ανατροπών και μετασχηματισμού…
Με πληροφορίες από: kourdistoportocali.com
Το Διαβάσαμε Η πελατειακή λογική στις διοικήσεις των Νοσοκομείων πάγωσε τους ψηφοφόρους που έδωσαν τη νίκη στη ΝΔ
Κοινοποιήστε: