φλερτάροντας με την πολιτική ανωμαλία…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μια λογική κουβέντα: «Δημοκρατία σημαίνει εκλογές. Και όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με εκλογές έτσι, με εκλογές, θα φύγει από την εξουσία».
Πολύ σωστά. Πώς…
αλλιώς θα μπορούσε να γίνει άλλωστε; Με κλήρο; Ή με τη μέθοδο του Σαμαρά: το εθνόμετρο; Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ ένιωσε την ανάγκη να το πει. Και να προσθέσει ακόμη:
«Οι εκλογές θα γίνουν με τους ίδιους ακριβώς όρους και τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές που έγιναν όλες οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Με ελεγμένους εκλογικούς καταλόγους, με ασφαλές ηλεκτρονικό σύστημα και με τρόπο που θα διασφαλίζει απόλυτα την ομαλή διαδικασία της ψηφοφορίας»
Έλα Χριστέ κι Απόστολε! Πώς αλλιώς μπορούν να γίνουν εκλογές; Όπως γίνονται από το 1974 έτσι θα γίνουν και το 2019: με όλες τις εγγυήσεις που παρέχει η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία- για να μην ξαναέχουμε τα καλά του 1961.
Τι έπαθε ο αρχηγός της αξιωματικής Μητσοτάκης και λέει «κουφά»- με το συμπάθιο;. Θα μπορούσε βέβαια να είναι ατυχή φραστικά σχήματα, σαν αυτά που διανθίζουν συχνά το λόγο του. Αλλά την ίδια μέρα είχαμε και δυο άλλο κρούσματα.
Πρώτο: Ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε επί λέξει: «Αν ο Αλ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και την πάρει θα πρόκειται για μια ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία η οποία δεν μπορεί να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον. Δεν νοείται να κυβερνά ο θίασος αυτός με ανεμομαζώματα και ανεμοσκορπίσματα. Αν το εγκρίνει ο Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια».
Με απλά λόγια αν υπάρξει μια νόμιμη κοινοβουλευτική διαδικασία -κατά τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα- η ΝΔ… δεν θα την αναγνωρίσει. Και ας τη ζητάει, υποτίθεται, επιτακτικά η… ΝΔ. Το είπε τυχαία; Καθόλου. Την ίδια μέρα ο Μητσοτάκης έλεγε συμπληρωματικά: «Η χώρα δεν αντέχει ούτε μια μέρα παραπάνω να κυβερνάται από μια «κυβέρνηση κουρελού». Δηλαδή; Μια κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής θα είναι κουρελού; Ή δεν έχει η Βουλή την…εμπιστοσύνη της ΝΔ;
Δεύτερο: Ο Άδωνις Γεωργιάδης πήγε στη Βουλή και ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θέλει συνταγματική μεταρρύθμιση κατά… κομμάτων, προσώπων, χαρακτήρων και ιδεών! Αντιγράφουμε:
«Πρέπει να βρεθεί στο Σύνταγμα ασφαλιστική δικλείδα ώστε οποτεδήποτε έρχονται άθλιοι άνθρωποι σαν κι εσάς, να μη κινδυνεύει η Δημοκρατία, πως θα προστατευθεί από Κατρούγκαλους. Να αλλάξει το Σύνταγμα για να είμαστε σίγουροι ότι άνθρωποι των δικών σας ιδεών των δικών σας μεθοδεύσεων του δικούς σας άθλιου χαρακτήρα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε κίνδυνο τη Δημοκρατία».
Αν αφήσουμε το ήθος και το ύφος του ανδρός, αυτό που ζητάει, τι άλλο είναι από αταβιστική μεταφορά των θεωριών περί σωτηρίας της … Δημοκρατίας που έφεραν τη δικτατορία;
Να δούμε την εικόνα στο σύνολό της. Την ίδια μέρα ο πρόεδρος της ΝΔ ο γραμματέας της και ο αντιπρόεδρός της κινούνται στην ίδια πολιτική γραμμή, που διατυπώνει υπόνοιες τάχα νοθείας στις εκλογές- άρα μη αναγνώρισης του αποτελέσματος- αμφισβήτηση του Συντάγματος και προσαρμογή του στην ιδεολογία της ΝΔ.
Για το τελευταίο είχε προηγηθεί ένας τέταρτος: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης ζήτησε …ιδιώνυμο. Ήτοι: παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς «για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία», γιατί «οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».
Τι συμβαίνει εδώ; Είναι αυτές οι τοποθετήσεις σύμφυτες με την ιδεολογία, τις ιδρυτικές αρχές και το καταστατικό της ΝΔ; Τις εγκρίνει ας πούμε ο Καραμανλής και τα βασικά στελέχη του κόμματος; Είναι θέσεις κεντροδεξιού κόμματος με ευρωπαϊκή ταυτότητα; Και πού αποσκοπεί η ομοβροντία των διατυπώσεων τους τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;
Είναι προφαντές ότι αυτά δεν είναι τυχαία. Στη ΝΔ χάνουν το έδαφος κάτω από το πόδια τους και κάποιοι προετοιμάζουν αμφισβήτηση του Συντάγματος, του εκλογικού αποτελέσματος, του πολιτεύματος εν τέλει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που μάλλον θεωρεί αδιανόητο να μη γίνει πρωθυπουργός- εγκρίνει να στραφεί η ΝΔ προς την πολιτική ανωμαλία; Προς τι αυτή η περίεργη ρητορική εκ μέρους που δείχνει σαν εξορκισμός της ενδεχομένης ήττας με εξαγωγή εκτροπής και επίθεση κατά των θεσμικών λειτουργιών της χώρας;
Από την αρχή της θητείας του χρησιμοποιούσε τη μέθοδο που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «προβολή»: μεταφέρεις στον άλλον τα δικά σου γνωρίσματα. Το σύστημα προπαγάνδας του Μητσοτάκη το μετέφερε συχνά στην πολιτική και στην επικοινωνία: χαρακτήριζε την κυβέρνηση… διαπλεκόμενη, τον ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα των πλουσίων, την Αριστερά σύμμαχο του κεφαλαίου, τον Τσίπρα Ορμπάν, το σκάνδαλο Novartis κυβερνητικό πρόβλημα, τις εξωχώριες εταιρίες δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά υποχείριο των ξένων.
Όλα τα χαρακτηριστικά και τις αμαρτίες της Δεξιάς και του κόμματός του τα απέδιδε στην κυβέρνηση και την Αριστερά, Από κοντά και η Φώφη που έπιασε το υπονοούμενο και μας είπε ότι οι Συριζαίοι «μας αλυσόδεσαν στα Μνημόνια».
Είναι επικίνδυνο για τους θεσμούς και τη δημοκρατική τάξη ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, αυτή η μέθοδος μετεξελίσσεται σε διατεταγμένη πρακτική, υιοθετείται ως επίσημη κομματική πολιτική και διασπείρεται από τους έγκυρους εκπροσώπους της ΝΔ. Το σύστημα Μητσοτάκη φλερτάρει με τη πολιτική ανωμαλία, ωθείται στη εκτροπή και αυτό πρέπει να αφυπνίσει τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας…
Γ. Λακόπουλος
Comments are closed.
Κοινοποιήστε: