αυξηθεί κατά 50% ενώ στα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση. Το 90% παράγεται στη Μαλαισία και την Ινδονησία! Είναι το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο φυτικό έλαιο, μετά το σογιέλαιο. Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως στα τρόφιμα, στα γλυκά, στα καλλυντικά, στα είδη προσωπικής υγιεινής, στα είδη καθαρισμού και άλλα. Η βιομηχανία το χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο προκειμένου να αντικαταστήσει άλλα φυτικά έλαια που είναι πιο ακριβά στην παραγωγή τους, αδιαφορώντας για την άγρια βία που κρύβει αυτό το προϊόν σε όλα τα επίπεδα – ακόμα και στους καταναλωτές, μιας και περιέχει κορεσμένα λιπαρά, που δημιουργούν προβλήματα με τη χοληστερίνη. Η ζήτηση για φοινικέλαιο προκαλεί τεράστιες οικολογικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και κατολισθήσεις στα δάση της Ινδονησίας.
Η Korindo, μια εταιρεία της οποίας το όνομα προέρχεται από τις λέξεις Κορέα και την Ινδονησία, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία φοινικέλαιου στην Παπούα της Ινδονησίας κύριες δραστηριότητες της εταιρείας είναι οι φυσικοί πόροι, που αφορούν τον, ξυλοπολτό, και την παραγωγή φοινικέλαιου. Άρχισε τις εργασίες υλοτομίας το 1993, σήμερα έχει οκτώ περιοχές παραχώρησης στη Παπούα συνολικού μεγέθους 160.000 εκταρίων. Συνολικά, έχει ήδη εκκαθαρίσει πάνω από 50.000 εκτάρια δασών στην Παπούα από το 1998. Από το 2013, η εταιρεία έχει επιταχυνθεί επιθετικά με την εκκαθάριση και το κάψιμο της γης στις φυτείες καταστρέφοντας 30.000 εκτάρια δασών από τις αρχές του 2013 έως τον Μάιο του 2016. 11.700 στρέμματα από αυτά ήταν πρωτογενή δάση. Στην ιστοσελίδα της, η Korindo δηλώνει ότι έχει στόχο να φτάσει στα 200.000 εκτάρια φυτειών φοινικέλαιου μέχρι το 2020.
Η διαδικασία εκκαθάρισης της γης που χρησιμοποιεί η Korindo ξεκινά με την αποψίλωση δασών στη συνέχεια γίνεται διαχωρισμός και καταγραφή της υψηλής ποιότητας ξυλείας για να πουληθεί. Μετά καθαρίζεται το δάσος χρησιμοποιώντας μπουλντόζες και εκσκαφείς. Στη συνέχεια τα κατάλοιπα ριζών και ότι άλλο έχει απομείνει καίγεται και αφού καθαριστεί με εκσκαφείς γίνεται η φύτευση των φοινικόδενδρων.
Φωτογραφίες και βίντεο από drone που μόλις κυκλοφόρησαν , από την Mighty μια αμερικανική Μ.Κ.Ο. δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει συμβεί. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου 2016. Αν και η αποψίλωση των δασών δεν είναι παράνομη το κάψιμο προκάλεσε σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή και ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή το περασμένο έτος, τόσο μεγάλη που ονομάστηκε «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα του 21ου αιώνα»
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ekZyLBFOh0Y]
Η καταστροφική αποψίλωση των δασών για τη βιομηχανία φοινικέλαιου
Κοινοποιήστε: