Μια σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και των αλλαγών στον αριθμό πολλών τύπων ανοσοκυττάρων στο αίμα αποκαλύφθηκε από ερευνητές της Μονάδας Ολοκληρωμένης Επιδημιολογίας MRC του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Molecular Psychiatry, υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές σε διαφορετικά συστατικά του ανοσοποιητικού μας συστήματος -τόσο η έμφυτη όσο και η προσαρμοστική ανοσοαπόκριση- θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόκληση κατάθλιψης.
Κατάθλιψη
Αν και πολλές μεμονωμένες μελέτες έχουν διεξαχθεί προηγουμένως σε αυτόν τον τομέα έρευνας, αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα που εξετάζει και συνδυάζει στατιστικά δεδομένα από όλες τις μελέτες που έχουν αναφέρει αριθμούς ανοσοκυττάρων, όπως μετρήθηκαν με κυτταρομετρία ροής (κατάσταση του -μέθοδος τέχνης για την καταμέτρηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού), σε ενήλικες με και χωρίς διάγνωση κατάθλιψης. Συνδυάζοντας αυτές τις μελέτες και αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν, μπορούν να εξαχθούν πιο οριστικά συμπεράσματα.
Οι ερευνητές έψαξαν συστηματικά σε δύο βάσεις δεδομένων και συγκέντρωσαν δεδομένα από 27 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα που συνέκριναν αριθμούς 19 διαφορετικών τύπων ανοσοκυττάρων σε ενήλικες με και χωρίς διάγνωση κατάθλιψης. Κάθε μελέτη ελέγχθηκε ποιοτικά και συμπεριλήφθηκαν μόνο μελέτες υψηλής ποιότητας.
Οι αναλύσεις τους σε 2.277 άτομα αποκάλυψαν ότι οι μετρήσεις οκτώ διαφορετικών τύπων ανοσοκυττάρων, π.χ. Β-λεμφοκυττάρων και Τ-λεμφοκυττάρων, αυξήθηκαν στην κατάθλιψη σε σύγκριση με τις μετρήσεις που παρατηρήθηκαν στην υγιή ομάδα σύγκρισης χωρίς κατάθλιψη.
Ο Éimear Foley, Ph.D. Ο φοιτητής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στη Μονάδα Ολοκληρωμένης Επιδημιολογίας του MRC του Μπρίστολ, δήλωσε: «Το ερώτημα τώρα είναι αν αυτές οι αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι αιτία ή συνέπεια της κατάθλιψης και ελπίζουμε να το εξετάσουμε σε μελλοντικές μελέτες.
«Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν προτείνουμε ότι κάποιος με αυξήσεις σε αυτούς τους τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού θα αναπτύξει μια καταθλιπτική διαταραχή. Αντιθέτως, επισημαίνουμε τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ ασθενών με κατάθλιψη και υγιών ατόμων, που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα μας, στον αριθμό των συγκεκριμένων τύπων κυττάρων του ανοσοποιητικού τους.
«Οι τρέχουσες θεραπείες για την κατάθλιψη δεν λειτουργούν για όλους τους ασθενείς και η ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για μια υποομάδα ασθενών. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα για να καθοδηγήσουμε καλύτερα την επιλογή των ασθενών μας για μελλοντικές δοκιμές ανοσοθεραπείας για κατάθλιψη, με την ελπίδα να εργαστούμε για πιο αποτελεσματική, εξατομικευμένη φροντίδα στην ψυχική υγεία».
Κοινοποιήστε: