Μια ιστορία που αποδεικνύει πως ποτέ δεν είναι αργά για θαύματα και επιτυχία. Γόνος φτωχής αγροτικής οικογένειας από την Ιντιάνα, ο Χάρλαντ Σάντερς έζησε από μικρός πολύ άσχημες στιγμές.
Στα πέντε του έµεινε ορφανός από πατέρα, στα εφτά µαγείρευε για τα αδέρφια του, στα 11 εργαζόταν σε µια φάρµα για δύο μόλις δολάρια το µήνα, ενώ στα 12 ο πατριός του τον πέταξε έξω από το σπίτι.
Στα 18 του γνώρισε μια κοπέλα και την παντρεύτηκε. Στα 19 απέκτησαν μαζί μια κόρη αλλά μετά από καυγάδες, η σύζυγός του τον εγκατέλειψε παίρνοντας μαζί και το μωρό. Λίγα χρόνια αργότερα έχασε τη δουλειά του ως πωλητής και άρχισε να δουλεύει σε πολλές δουλειές. Μία από αυτές ήταν και σε βενζινάδικο. Το 1929, η Shell παραχώρησε στον Σάντερς τη διεύθυνση ενός βενζινάδικου στο Κεντάκι. Ο ίδιος τότε άρχισε να μαγειρεύει μια συνταγή κοτόπουλου που του είχε μάθει η μητέρα του και άρχισε να την πουλά στο βενζινάδικο.
Το πρώτο του «εστιατόριο» ήταν ένα µικρό δωµάτιο δίπλα από το βενζινάδικο, µε ένα τραπέζι και έξι καρέκλες. Αργότερα, άνοιξε ακριβώς απέναντι ένα κανονικό εστιατόριο χωρητικότητας 142 ατόμων, όπου άρχισε να παρασκευάζει φαγητά µε κοτόπουλο, χοιροµέρι, λαχανικά και µπισκότα µε συνταγές που είχε µάθει από τη µητέρα του.
Τότε παρουσιάστηκε στην αγορά ένα νέο προϊόν που ετοίµαζε το φαγητό σε λίγα µόλις λεπτά, η χύτρα, την οποία ο Σάντερς έσπευσε να προµηθευτεί αµέσως κάνοντας το κοτόπουλο ακόμη πιο νόστιμο και να περιορίσει το χρόνο προετοιµασίας στα οκτώ λεπτά. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που λίγο πιο πέρα από το σημείο που βρισκόταν το εστιατόριό του, φτιάχτηκε ένας αυτοκινητόδρομος, και όλες οι επιχειρήσεις άνοιξαν εκεί γύρω αφήνοντας τον Σάντερς σε μια έρημη περιοχή. Πούλησε το εστιατόριο για ελάχιστα χρήματα και αποπλήρωσε τα υπέρογκα δάνεια που χρωστούσε. Τότε βρέθηκε με μόνη του περιουσία ένα επίδοµα ανεργίας 105 δολαρίων.
Είχε φτάσει 65 ετών και είχε πλέον κατάθλιψη. Συνειδητοποίησε τότε πως… το μόνο που έκανε τέλεια ήταν να μαγειρεύει! Έφτιαξε φαγητό και το πούλησε στη γειτονιά – μεγάλη επιτυχία! Μαγείρευε στα εστιατόρια με μοναδικό αντάλλαγµα, τέσσερα σεντ για κάθε πιάτο που πωλείτο! Το εγχείρηµα πέτυχε και µέχρι το 1964 είχε συνεργαστεί με 600 τουλάχιστον εστιατόρια µε τζίρο 36 εκατ. δολάρια ετησίως! Ο κύριος Σάντερς έφτιαξε έτσι το κολλοσσό… KFC. Από τότε εκατοντάδες καταστήματα σε όλο τον πλανήτη σερβίρουν τις συνταγές του στον κόσμο με τον τρόπο που ο ίδιος έκανε όταν ξεκίνησε, μεγαλώνοντας ακόμη πιο πολύ την ιστορία του KFC.
Ο Χάρλαντ Σάντερς είναι το απόλυτο παράδειγμα της ρήσης πως… ποτέ δεν είναι αργά 🙂
Η ιστορία ενός φτωχού 65αρη που δημιούργησε τα πασίγνωστα KFC
Κοινοποιήστε: