
Ο στρατηγός Ανίλ Τσαουχάν φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η Ινδία έχασε τουλάχιστον ένα αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της σύντομης σύγκρουσης με το Πακιστάν στις αρχές αυτού του μήνα
Ο αρχηγός του επιτελείου Άμυνας της Ινδίας λέει ότι η χώρα του υπέστη απώλειες στον αέρα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης στρατιωτικής σύγκρουσης με το γειτονικό Πακιστάν, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.
«Αυτό που ήταν σημαντικό είναι γιατί σημειώθηκαν αυτές οι απώλειες και τι θα κάνουμε μετά από αυτό», δήλωσε ο στρατηγός Ανίλ Τσαουχάν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το Σάββατο στο περιθώριο του φόρουμ ασφαλείας Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη.
Η Ινδία και το Πακιστάν ενεπλάκησαν πριν από λίγες εβδομάδες σε μια τετραήμερη σύγκρουση, τη χειρότερη αντιπαράθεσή τους από το 1999, πριν συμφωνηθεί εκεχειρία στις 10 Μαΐου.
Περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυρά πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυροβολικού και από τις δύο πλευρές, αλλά υπάρχουν αντικρουόμενες αξιώσεις για τα θύματα.
Η Ινδία αναφέρει ότι περισσότεροι από 100 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στις «ακριβείς επιθέσεις» της σε διάφορα «στρατόπεδα τρομοκρατών» σε όλο το Πακιστάν, το οποίο απορρίπτει τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι περισσότεροι από 30 Πακιστανοί πολίτες σκοτώθηκαν στις ινδικές επιθέσεις.
Εν τω μεταξύ, το Νέο Δελχί αναφέρει ότι σχεδόν δύο δωδεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν από την ινδική πλευρά, οι περισσότεροι από αυτούς στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων.
Οι μάχες μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων πυροδοτήθηκαν από μια επίθεση εναντίον τουριστών στο Παχαλγκάμ στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ στις 22 Απριλίου, η οποία σκότωσε 26 ανθρώπους, σχεδόν όλοι τους τουρίστες. Το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Πακιστάν ότι υποστηρίζει την ένοπλη ομάδα πίσω από την επίθεση, έναν ισχυρισμό που το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής τους, το Πακιστάν είχε επίσης ισχυριστεί ότι κατέρριψε τουλάχιστον πέντε ινδικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τριών μαχητικών Rafale. Αλλά ο Τσαουχάν το Σάββατο απέρριψε την πληροφορία ως «εντελώς λανθασμένη», επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα του είχε χάσει τουλάχιστον ένα αεροσκάφος.
«Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι το γεγονός ότι το αεροσκάφος έπεσε, αλλά ο λόγος που έπεφταν», δήλωσε στο Bloomberg TV σε ξεχωριστή συνέντευξη στη Σιγκαπούρη.
Στις 11 Μαΐου, μια μέρα μετά την κατάπαυση του πυρός, ο Αεροπόρος του ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας AK Bharti δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί ότι «όλοι οι πιλότοι μας είναι πίσω στην πατρίδα τους», προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα σενάριο μάχης και ότι οι απώλειες είναι μέρος της μάχης».
Ο Chauhan δήλωσε το Σάββατο ότι η Ινδία άλλαξε τακτική αφού υπέστη απώλειες στον αέρα την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης και απέκτησε ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα.
«Έτσι, διορθώσαμε τις τακτικές και στη συνέχεια επιστρέψαμε στις 7, 8 και 10 Μαΐου σε μεγάλους αριθμούς για να χτυπήσουμε αεροπορικές βάσεις βαθιά μέσα στο Πακιστάν, διαπεράσαμε όλες τις αεράμυνες τους ατιμώρητα, πραγματοποιώντας επιθέσεις ακριβείας», είπε.
Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε ότι υπέστη οποιεσδήποτε απώλειες αεροσκαφών, αλλά παραδέχτηκε ότι οι αεροπορικές βάσεις του υπέστησαν κάποια χτυπήματα, αν και οι απώλειες ήταν ελάχιστες.
Ο Chauhan είπε ότι ενώ οι μάχες είχαν σταματήσει, η ινδική κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι θα απαντούσε «με ακρίβεια και αποφασιστικότητα σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις από το Πακιστάν».
«Έτσι, αυτό έχει τη δική του δυναμική όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις. Θα απαιτήσει να είμαστε προετοιμασμένοι 24/7», είπε.
Ο Chauhan είπε επίσης ότι παρόλο που το Πακιστάν έχει στενή σχέση με την Κίνα, η οποία συνορεύει με την Ινδία στα βόρεια και τα βορειοανατολικά, δεν υπήρξε καμία ένδειξη πραγματικής βοήθειας από το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
«Ενώ αυτό εκτυλίσσονταν από τις 22 Απριλίου και μετά, δεν διαπιστώσαμε καμία ασυνήθιστη δραστηριότητα στο επιχειρησιακό ή τακτικό βάθος των βόρειων συνόρων μας και τα πράγματα ήταν γενικά καλά», δήλωσε στο Reuters.
Ερωτηθείς εάν η Κίνα μπορεί να έχει παράσχει δορυφορικές εικόνες ή άλλες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο Πακιστάν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο Chauhan είπε ότι τέτοιες εικόνες ήταν εμπορικά διαθέσιμες και θα μπορούσαν να είχαν προμηθευτεί από την Κίνα καθώς και από άλλες πηγές.
Κοινοποιήστε: