Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΑΚΙΕΡΑ- ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΘΑ ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΜΕ
Διαβάζοντας παρακάτω θα καταλάβετε γιατί οι κανόνες που ισχύουν στο σκάκι, έχουν εφαρμογή τόσο στη ζωή, όσο και στο διεθνή ανταγωνισμό.
Η Τακτική είναι το 99%. Χρειάζεται πάντα ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, αλλά και επαγρύπνηση για τυχόν ευκαιρίες ή απειλές που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά. Πρέπει να έχεις πάντα τη μεγάλη εικόνα στο μυαλό σου, τον κύριο στόχο σου.
Υπάρχουν σίγουρες κινήσεις, αλλά η δημιουργικότητα κερδίζει. Μια αντισυμβατική κίνηση μπορεί να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα.
Αν δεν έχεις ευκαιρίες, δημιούργησε τις. Μη περιμένεις το λάθος του αντιπάλου.
Κάθε στιγμή θα απειλείσαι, αλλά και θα απειλείς και αυτό είναι απολύτως αποδεκτό. Η έλλειψη απειλής δημιουργεί εφησυχασμό.
Αν χάσεις τη ψυχραιμία σου, λόγω πετυχημένης κίνησης του αντιπάλου, τότε ίσως πλησιάζει η ήττα σου.
Η έκβαση του παιχνιδιού εξαρτάται από τις αποφάσεις που εσύ θα πάρεις και από τις κινήσεις που εσύ θα επιλέξεις να κάνεις. Μπορεί να έχεις συμμάχους, όμως από εσένα εξαρτάται το πώς θα πολεμήσεις.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Σκακιού, μόνον οι πρώτες τέσσερις κινήσεις από κάθε παίχτη, μπορούν να παιχτούν με318.979.564.000 διαφορετικούς τρόπους.
Η βασίλισσα είναι το πιο ισχυρό και ευέλικτο κομμάτι στην σκακιέρα, ενώ ο βασιλιάς είναι αργός και με περιορισμένες κινήσεις. Όμως το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί, ακόμη και αν η βασίλισσα έχει βγει από το παιχνίδι και δεν θα τελειώσει, αν δεν χαθεί ο βασιλιάς. Όπως και στην πραγματική ζωή οι γυναίκες είναι ισχυρές αλλά οι άντρες είναι απαραίτητοι.
Το περίφημο «Checkmate» προέρχεται από την περσική φράση «Shat Mat» που σημαίνει «ο βασιλιάς είναι νεκρός».
Τώρα θα προσπαθήσουμε ν΄ αναθέσουμε ρόλους στους διεθνείς «Δρώντες».
Το πιόνι κινείται ένα τετράγωνο εμπρός και ελέγχει άλλα δύο. Εκτελεί αμυντικές αποστολές, ελέγχει κεντρικά τετράγωνα και παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του βασιλιά. Τουρκία, Ν. Αφρική, Σαουδική Αραβία , Κατάρ, Β. και Ν. Κορέα, Ιράν, Αίγυπτος, είναι μερικές χώρες που διαθέτουν εύρωστη οικονομία, στρατιωτική δύναμη, ενεργειακούς πόρους, στρατηγική θέση κ.λ.π και μπορούν ν’ αναλάβουν το ρόλο αυτό.
Ο ίππος μπορεί να μετακινηθεί απρόσκοπτα , υπερπηδώντας άλλα κομμάτια. Είναι τρομακτικός όταν απειλεί το βασιλιά. Κινείται άνετα σε καταστάσεις αποκλεισμού. Λόγω μικρής εμβέλειας μετακινείται με αργό ρυθμό.
Η Ρωσία κατέχει αυτή τη θέση. Στρατιωτική και πυρηνική υπερδύναμη με διαστημική διάσταση. Μέλος G7 και ΣΑ/ΟΗΕ. Ενεργειακά αυτάρκης. Πλούσια σε φυσικούς πόρους. Καλή στις υβριδικές απειλές. Αποδεδειγμένη δυνατότητα αργών μεν, πλην όμως αποφασιστικών κινήσεων αποφυγής ασφυκτικών προσπαθειών αντιπάλων. Το λιώσιμο των πάγων του Αρκτικού ανοίγει νέες προοπτικές κινήσεων προς έλεγχο της Παγκόσμιας Νήσου .
Μεγάλο μέρος των ιστορικών συμφωνεί πως το σκάκι πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, την εποχή της Αυτοκρατορίας Γκούπτα (320-550 μ.Χ), ενώ μεταφέρθηκε στις δυτικές κοινωνίες τον 9ο αιώνα.
Η Ινδία, επίσης θα τα κατάφερνε στον ίδιο ρόλο. Την επόμενη 10ετία θα βρεθεί στην 3 η θέση βάσει ΑΕΠ. 1,4 εκατομμύρια στρατιώτες, ισχυρή ναυτική δύναμη με ένα αεροπλανοφόρο και άλλα δύο να αναμένονται. Διαθέτει υπερπόντια ναυτική βάση στις Σεϋχέλλες. Αμυντικοί δεσμοί με χώρες περιοχής, πυλώνας σταθερότητας στην Ασία και αντίπαλο δέος για Κίνα. Πάροχος περιφερειακής ασφάλειας. Ισορροπημένες σχέσεις με Η.Π.Α και Ρωσία.
Ο αξιωματικός έχει μεγάλη ακτίνα δράσης καθώς κινείται διαγώνια, μόνο σε τετράγωνα ιδίου χρώματος και ελέγχει σημαντικό αριθμό τετραγώνων. Είναι ιδανικός σε επιθέσεις εξ αποστάσεως, οχυρωμένος ανάμεσα στα πιόνια του.
Γερμανία (Ε.Ε) και Ιαπωνία λόγω της ισχυρής οικονομίας τους, μπορούν από το έδαφός τους να επηρεάζουν καταστάσεις διεθνώς. Βιομηχανικοί κολοσσοί με προϊόντα υψηλής ποιότητας. Ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου, παραγωγικό και πειθαρχημένο. Διαρκώς αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες, ιδιαίτερα από Ιαπωνία.
Ο πύργος δεν έχει περιορισμούς όπως ο αξιωματικός, καθώς μετακινείται κάθετα ή οριζόντια σε μεγάλη απόσταση. Για ν’ αναπτύξει τη δυναμική του θέλει ανοικτό διάδρομο. Προστατεύει το βασιλιά (ροκέ). Στο φινάλε του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για να πιάσουμε τον αντίπαλο βασιλιά, καθώς αποκόπτει τη σκακιέρα εμποδίζοντάς τον να διαφύγει.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, διεθνές οικονομικό και ναυτιλιακό κέντρο, μέλος G7 και ΣΑ/ΟΗΕ. Ισχυρή στρατιωτική και πυρηνική δύναμη. Παραδοσιακά ισχυρή διπλωματία. Πολιτισμός, μουσική, πανεπιστήμια η δική της «ήπια ισχύς». Επηρεάζει χώρες πρώην Βρετανικής κοινοπολιτείας.
Το Ισραήλ επίσης μπορεί να έχει τον ίδιο ρόλο. Ισχυρή στρατιωτική και πυρηνική δύναμη, πανίσχυρη οικονομία, πλέον ενεργειακά αυτάρκης. Οι Ισραηλινοί είναι ένας λαός πειθαρχημένος, με πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών. Χώρα με πολύ μεγάλη παγκόσμια επιρροή, παρά το μέγεθος και το πληθυσμό του.
Η Γαλλία ομοίως, πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και επιστημονικά μια εκ των ισχυρότερων χωρών του κόσμου. Μέλος G7 και ΣΑ/ΟΗΕ, με τεράστιο διπλωματικό δίκτυο, το οποίο είναι απαράμιλλο όσον αφορά στη συμμετοχή σε πολυμερείς και διεθνείς θεσμούς. Υψηλό επίπεδο ήπιας ισχύος (πολιτισμός, τουρισμός, ανθρωπιστικές επιστήμες, μόδα, γαλλική κουζίνα). Ισχυρή στρατιωτική-πυρηνική δύναμη. Αμυντική εξαγωγική βιομηχανία.
Η βασίλισσα, εκτός των προαναφερθέντων, ελέγχει από το κέντρο τη μισή περίπου σκακιέρα και από την άκρη το 1/3 αυτής. Λόγω της μεγάλης αξίας, για να δράσει δεν θα πρέπει να απειλείται.
Ο ρόλος αυτός ανήκει στην Κίνα . Μέσω των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς και του Νέου Δρόμου του Μεταξιού (OBOR),ελέγχει σταδιακά το χώρο της Ευρασίας, αλλά έχει επεκταθεί και στη Αφρική. Προσπάθειες επηρεασμού Αυστραλίας. Λόγω μη εξασφάλισης πλήρους στρατιωτικής κάλυψης των συμφερόντων της, κινείται σιωπηλά αλλά αποφασιστικά, χωρίς να προκαλεί. Ενεργειακά μη αυτάρκης. Ανεξάντλητη δύναμη ανθρώπινου δυναμικού. Οδεύει στην 1η θέση με βάση το ΑΕΠ.
Όσον αφορά στο βασιλιά, η αξία του είναι ανεκτίμητη, αν χαθεί τότε τελειώνει το παιχνίδι. Μετά από έντονο προβληματισμό κατέληξα ότι οι Η.Π.Α κατέχουν αυτό το ρόλο. Στρατιωτική και πυρηνική υπερδύναμη με δυνατότητα επέμβασης σ’ όλο τον πλανήτη, υψηλή τεχνολογία, κυρίαρχος στο διάστημα, πρώτες στον τομέα της έρευνας. Διαθέτουν τα καλύτερα πανεπιστήμια, κινηματογραφικός κολοσσός (soft power),έδρα διεθνών οργανισμών, οικονομικών funds και πολυεθνικών εταιρειών. Ενεργειακά αυτάρκης (σχιστολιθικοί υδρογονάνθρακες). Ελέγχει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα , το δολάριο. Η ύπαρξη δημοκρατικών θεσμών , σε σχέση με λοιπές υπερδυνάμεις, δημιουργεί κάποιου είδους καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αμερικάνικες ταινίες και πρωτοπόρες θεραπείες.
Η παρτίδα είναι σε κρίσιμο σημείο, το αποτέλεσμα αμφίρροπο, η άμυνα του βασιλιά παρουσιάζει ρωγμές, η βασίλισσα έχει προωθηθεί σε κεντρικό τετράγωνο και ο ίππος με έξυπνες κινήσεις θ’ απειλήσει το βασιλιά. Η αγωνία κορυφώνεται….
Πολλοί θ’ αναρωτιούνται που είναι η Ελλάδα. Όπως ανέφερα ακόμα και τα πιόνια έχουν περιορισμένες έστω δυνατότητες. Εμείς δεν έχουμε ούτε αυτό, είμαστε «ενεργούμενα» και μάλλον θα συνθλιβούμε στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού των ισχυρών. Υπάρχουν ίσως ελάχιστες πιθανότητες να ξεφύγουμε από την πολτοποίηση, αν σκεφτούμε το συνολικό καλό και αν βρεθεί κάποιο όραμα, κάποιος κοινός σκοπός που θα μας ενώσει. Ο αείμνηστος φιλόσοφος Π. Κονδύλης είχε πει ότι η αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας είναι Ηράκλειος Άθλος.
Απόστολος Τσιμογιάννης
Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι ανώτατος αξκός (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics
ambassadorsatlarge.com Πηγή Η Θεση Της Ελλαδας Στην Παγκοσμια Σκακιερα- Αν Δεν Αλλαξουμε Θα Συνθλιβουμε
Κοινοποιήστε: