Απαντώντας στην τουρκική προκλητικότητα και στο έωλο τουρκολυβικό μνημόνιο, η Αθήνα επιστρέφει στην ενεργή διπλωματία. Πρώτο βήμα η υποδοχή από τον Νίκο Δένδια του Λουίτζι ντι Μάιο. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το Κάιρο, που αν ευοδωθεί θα ακυρώσει στην πράξη τα σχέδια του Ερντογάν.
H επόμενη ημέρα για την ελληνική διπλωματία –τα βήματα μετά το παγκόσμιο σοκ του κορονοϊού και ενώ η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της – έφτασε. Είναι η στιγμή για την επιστροφή στη λεγόμενη «ενεργή διπλωματία», που σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «Νέων» της Τετάρτης, στοχεύει στον καθορισμό όχι μιας αλλά δύο ΑΟΖ –μια εμφατική απάντηση της Αθήνας στο περιβόητο και νομικά έωλο τουρκολιβυκό σύμφωνο για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τρίπολης και Αγκυρας.
Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από το τέλος του περασμένου έτους, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε επιδοθεί σε έναν χωρίς προηγούμενο διπλωματικό μαραθώνιο με στόχο την απομόνωση-περικύκλωση της Τουρκίας. Ηταν οι ημέρες που ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ταξίδευε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία ως την Ελβετία (εδώ), για να αναχαιτίσει τα τουρκικά σχέδια. Τώρα και μετά το αναγκαστικό «πάγωμα» λόγω κορονοϊού, αυτή η ελληνική κινητικότητα αποκτά νέες ταχύτητες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Φωτάκη για «Τα Νέα», η Ελλάδα πατάει «γκάζι» στο σχέδιο διαπραγματεύσεων για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο. Παράλληλα, η Αθήνα προχωρά και σε συγκεκριμένες κινήσεις απέναντι στην Τουρκία στον ΟΗΕ, ενώ σχεδιάζει παρέμβαση και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου. Θα είναι μια κρίσιμη συνάντηση που θα λύσει και μια παρεξήγηση.
Ο κ. Δένδιας τηλεφωνήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον ιταλό ομόλογό του σε μια προσπάθεια να απαλύνει την οργή του, μετά την ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού της λίστας των 29 χωρών από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επισήμως αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο –ένας κατάλογος που δεν περιελάμβανε την Ιταλία και υπονόμευσε εμμέσως τις διμερείς σχέσεις και τις συνομιλίες για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Πέρα πάντως από τις εκκρεμότητες με την Ιταλία που αναμένεται να λυθούν την προσεχή Τρίτη, υπάρχει και ένα άλλο θέμα, αυτό των διαπραγματεύσεων με το Κάιρο για καθορισμό ΑΟΖ, Ελλάδας – Αιγύπτου.
Οι επί χρόνια εν υπνώσει επαφές Αθήνας – Καΐρου είχαν αναθερμανθεί τον περασμένο Ιανουάριο με την περίφημη πενταμερή διάσκεψη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα (εδώ), ενώ επιβεβαιώθηκαν και στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των υπ. Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία έστειλε σαφές μήνυμα περί ακυρότητας του μνημονίου Ερντογάν – Αλ Σαράζ.
Οπως αναφέρεται, ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με την Αθήνα να θεωρεί ότι και οι διαπραγματεύσεις με το Κάιρο, που συνεχίζονται, έχουν θετικές προοπτικές. Η γραμμή επικοινωνίας, Δένδια – Σούκρι, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, παραμένουν ανοιχτές και επίκειται συνέχεια, καθώς μία συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι αυτή που θα καταστήσει άκυρο στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δίνοντας σαφές πλεονέκτημα στις ελληνικές θέσεις.
Ενώ πάντως η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και ετοιμάζεται για έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα (εδώ) που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα μετά και τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως των αιτήσεων της τουρκικής ΤΡΑΟ, προχώρησε και σε επιστολή προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή της να «σπάσει» τη σιωπηλή αποδοχή του Βολκάν Μποζκίρ, ως προέδρου του Σώματος.
Μία κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, στην οποία η Αθήνα είχε συμμάχους της την Κύπρο και την Αρμενία, που αιτήθηκαν το ίδιο, με στόχο να αποτραπεί η ομόφωνη εκλογή του τούρκου διπλωμάτη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανθυποψήφιος και να καταγραφούν οι αρνητικές ψήφοι.
Η ψηφοφορία αναμένεται στις 8 Ιουνίου. Επίσης η Αθήνα έστειλε επιστολή και στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι θα επιδιωχθεί παρέμβαση και στο ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη βάση να δίνεται και στις άτυπες επαφές που θα επιδιώξει η ελληνική διπλωματία, μέσω των επαφών που έχει οικοδομήσει.
Πηγή: Protagon.gr
Το Διαβάσαμε Η Ελλάδα αντεπιτίθεται με δύο ΑΟΖ – Με Ιταλία και Αίγυπτο
Κοινοποιήστε: