Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του την Τετάρτη με την Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Anniken Huitfeldt, στο Όσλο:
«Είναι μεγάλη μου χαρά που σας συναντώ εδώ, στο Όσλο. Και σας ευχαριστώ επίσης, που με κάνετε να αισθάνομαι τόσο πολύ σαν στο σπίτι μου. Επιπλέον, σας ευχαριστώ που εκτιμάτε το γεγονός ότι η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και επίσης να θυμηθούμε ότι οι σχέσεις μας βασίζονται στις κοινές μας αρχές.
Η παρουσία μου εδώ σήμερα, μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη, σηματοδοτεί ότι οι διμερείς οικονομικές μας σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για εμάς. Και σας ευχαριστούμε που το εκτιμήσατε και που ανοίξατε αυτό το παράθυρο για εμάς, να εργαστούμε και να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε νορβηγικές επενδύσεις.
Και επίσης, όσον αφορά στη συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας πολιτικής: και οι δύο χώρες διαθέτουμε μεγάλους ναυτικούς στόλους και έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για τη ναυτιλία. Και οφείλω να πω πως είναι πολύ σημαντικό που είμαστε μαζί σε αυτό.
Επιπλέον, αυτό που θα μπορούσαμε να πράξουμε είναι να συνεργαστούμε περαιτέρω σε «πράσινα προγράμματα». Είστε αναμφίβολα μια χώρα φιλική προς το περιβάλλον, όπως και εμείς. Άλλωστε, η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη είναι επίσης μία πράσινη κυβέρνηση. Πολύ θα επιθυμούσαμε να συνεργαστούμε μαζί σας για την προστασία των θαλασσών.
Θα ήθελα, επίσης, να εξάρω τον ρόλο της Νορβηγίας στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2021-2022. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας, αλλά χαιρόμαστε που είστε εκεί.
Όπως γνωρίζετε, και η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει μη μόνιμο μέλος για την περίοδο 2025-26. Είμαστε επιπλέον Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια. Οφείλω να πω ανοιχτά ότι θα τηρήσουμε πλήρως τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά την Ουκρανία, σας ενημέρωσα ότι θα μεταβώ στη Μόσχα για να συναντήσω τον συνάδελφό μας, Sergey Lavrov, την Παρασκευή. Κάνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει.
Έχουμε ένα επιπλέον ενδιαφέρον για την Ουκρανία, εκτός από το ότι είμαστε μια χώρα που πιστεύει στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών του κόσμου. Έχουμε μια σημαντική Ελληνική Κοινότητα ακριβώς δίπλα στη Μαριούπολη, που αριθμεί 150.000 άτομα, πάνω ακριβώς στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής. Και το ενδιαφέρον μας για αυτούς είναι έντονο. Θα μιλήσω και για αυτό με τον Sergey Lavrov.
Επίσης, σας ευχαριστώ που μου παρείχατε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς λειτουργούν τα πράγματα σε αυτήν την περιοχή. Η βαθιά γνώση σας για τη Ρωσία και οι επαφές σας μαζί της όλα αυτά τα χρόνια είναι, αν μου επιτρέπετε να πω, ένα πολύ χρήσιμο εγχειρίδιο για να κατανοήσουμε πώς μπορεί κανείς να συνεργαστεί με τη Ρωσία.
Είχα, επίσης την ευκαιρία να σας ενημερώσω για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο. Σας είπα ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, από την πλευρά της Τουρκίας, σε σχεδόν καθημερινή βάση.
Ακόμα μάλιστα να πω, μια κατάσταση κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι, και πάλι σε καθημερινή βάση, έχουν επιδοθεί σε ένα «μπαράζ» παράνομων και προκλητικών δηλώσεων εναντίον μας. Δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Λυπάμαι πολύ που βλέπω την Τουρκία να επιλέγει αυτήν ακριβώς τη στιγμή, όταν υπάρχει βαθιά ανάγκη για αλληλεγγύη εντός του ΝΑΤΟ και μεγάλη ανάγκη να δείξουμε σε όλους ότι τηρούμε τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ότι σεβόμαστε αυτές τις αρχές. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, η Τουρκία επιλέγει να χρησιμοποιήσει λέξεις που αποτελούν πρόκληση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.
Τούτου λεχθέντος, οφείλω να πω ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την προσήλωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, θέτουν υπό έντονη αμφισβήτηση την προσήλωση της Τουρκίας στις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Εντούτοις, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, με μια προϋπόθεση: αυτός ο διάλογος πρέπει να διεξάγεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν μπορεί να είναι ένας διάλογος χωρίς κανόνες.
Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενική φιλοξενία σας. Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Όσλο και, αν μου επιτρέπετε, θα χαιρόμουν να έχω την ευκαιρία να σας φιλοξενήσω στην Αθήνα.»
Δήλωση ΥΠΕΞ @NikosDendias μετά το πέρας της συνάντησής του με ΥΠΕΞ Νορβηγίας, Anniken Huitfeldt, στο Όσλο
Διαβάστε➡️https://t.co/L7gVSH70P5 https://t.co/gkT55avpoN
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) February 16, 2022
Το Διαβάσαμε Η δήλωση του Ν. Δένδια μετά το τέλος της συνάντησής του με την Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας (video+photo)
Κοινοποιήστε: